SECETĂ CRUNTĂ: ȚARA care ADUCE APĂ de la VECINI! Fermierii ABANDONEAZĂ terenurile agricole!
Roxana Dobre -Strigăt de ajutor din cauza secetei! Ministrul agriculturii dintr-o țară agricolă importantă a cerut ajutorul autorităților europene pentru a interveni în criza apei care afectează de ani buni producătiile agricole. Este vorba despre Cipru, țară pentru care luni – 18 iunie, ministrul agriculturii, a tras un semnal de alarmă la reuniunea Consiliului pentru Agricultură și Pescuit al UE. Cadiz a descris în amănunt situația gravă cauzată de lipsa de apă care a dus la reducere semnificativă a apei pentru agricultorii de pe insulă.
Cipru se confruntă cu condiții de secetă severe în ultimul deceniu, care afectează disponibilitatea apei în toate sectoarele economiei (gospodării, agricultură, turism, industrie) și are repercusiuni serioase asupra mediului. Condițiile meteo nefavorabile au adus Ciprul în situația să sufere din cauza lipsei de apă care a fost deosebit de dăunătoare pentru agricultură și mediul înconjurator iar în anii trecuți s-a ajuns la o soluție disperată de a importa apă de la țările vecine.
”În 2018 Ciprul se confruntă cu cel mai sever episod de secetă din ultimii trei ani. Acest lucru este de așteptat să aibă un impact și mai mare pe culturi (sezoniere și permanente), animale și mediu, adăugând costuri de producție și amenințarea activității agricole”, a arătat ministrul cipriot al agriculturii,
Fermierii nu pot să irige
Fermierii suferă din cauza lipsei ploilor dar nu au nici apă să irige deși au sisteme performante în acest sens. Ca urmare, în luna mai 2018 guvernul Republicii Cipru a adoptat o politică de raționalizare strictă a
apa de irigare, inclusiv:
– acoperirea a doar 25% din necesarul de apă al culturilor permanente;
– nu se prevede furnizarea de apă pentru noile culturi sezoniere;
– tăierea, până la sfârșitul lunii iunie 2018, a apei pentru culturile sezoniere existente.
Aplicarea măsurilor de urgență menționate anterior pentru combaterea lipsei de apă este de așteptat să aibă consecințe grave asupra culturilor existente și vor limita drastic producția de noi produse sezoniere. Această situație dăunează grav veniturilor agricultorilor și amenință agricultura din Cipru.
Sectorul citricelor va fi cel mai afectat
Lipsa apei pentru irigare va duce la o astfel de deteriorare a culturile permanente care vor dura mai mulți ani pentru a reveni la producția de calitate. Sectorul citricelor (cel de-al doilea cel mai mare produs agricol de export din Cipru după cartofi) este de așteptat să fie afectată cel mai mult.
Culturile de legume din sezonul de vară vor fi puternic afectate, ceea ce va conduce la limitări ale producției și o creștere a importurilor în scopul satisfacerii consumului local și a cererii de turism în rândul populației vară.
Trebuie remarcat faptul că managementul cererii de apă a fost întotdeauna o parte integrantă a politicii apă în Cipru și au fost luate măsuri în vederea creșterii eficienței utilizării resursele rare de apă. Principalele măsuri care au fost puse în aplicare în agricultură sunt:
– instalarea unor sisteme îmbunătățite de irigare a fermelor, în fiecare zonă a terenurilor cultivate
– promovarea planificării de irigare
– măsurarea serviciilor de apă
– sistem de cote pentru alocarea apei guvernamentale de irigare în combinație cu sancțiuni și taxe pentru consumul excesiv și raționalizarea apei în perioadele de secetă
– controale de captare
– promovarea unor culturi mai puțin solicitante de apă
– utilizarea apei de calitate marginală
– utilizarea apei reciclate.
Ciprul cere ajutorul Comisiei Europene
Guvernul Ciprului a informat Comisia asupra acestei situații grave și a atras atenția că se caută solidaritatea în găsirea căilor și a mijloacelor să sprijine fermierii pentru a depăși dificultățile și pentru a evita renunțarea la agricultură. ”Acestea ar fi consecințe dezastruoase pentru mediul înconjurător, deoarece acestea conduc la abandonarea terenurilor, la eroziunea solului și deșertificare.”, a mai arătat ministrul cipriot al agriculturii.
În acest sens, Cipru pregătește o cerere de asistență în cadrul Fondului de Solidaritate. În plus, Ciprul a solicitat Comisiei Europene să propună, în perspectiva noului cadru al PAC, soluții și mijloace de susținere a eforturilor de combatere a penuriei de apă și a schimbărilor climatice.