ANAF: FERMIERII NU MAI POT FI EXECUTAȚI SILIT! Care sunt CONDIȚIILE!
Roxana Dobre -Veste bună pentru fermierii care au avut probleme în exploatațiile agricole din cauza executărilor silite! Organele fiscale vor cere încuviințarea instanței competente înainte de executarea silită sau popririle pe conturi ale persoanelor fizice și juridice, conform unui proiect de modificare a Codului de procedură fiscală, inițiat la Senat de parlamentarii de la USR.
“Executările silite și în special popririle, înființate de ANAF, în mod strict administrativ și fără încuviințarea instanțelor au condus în practică la abuzuri, mai ales că popririle conduc la incapacitatea persoanelor respective de a-și folosi sumele existente în conturile bancare, împiedicându-se, astfel, uneori, accesul cetățenilor de a-și exercita dreptul de a se apăra sau contesta actele administrative fiscale”, argumentează inițiatorii în expunerea de motive a proiectului legislativ.
Modificările ar urma să se aplice pentru articolul 213 din Codul Fiscal care prevede că în cazul măsurilor asigurătorii dispuse prin deciziile organelor fiscale, acestea devin executorii doar dacă sunt încuviințate de instanțele competente.
În cazul datornicilor care nu își achită de bună voie datoriile la Fisc, ANAF-ul nu poate iniția acțiuni de executare silită decât dacă are încuviințarea instanțelor judecătorești competente. Excepție fac cazurile în care există o cerere de restituire/rambursare în curs de soluționare, iar cuantumul sumei solicitate este egal cu sau mai mare decât creanța fiscal datorată de debitor.
Proiectul de modificare și completare a Codului de procedură fiscală va fi dezbătut mai întâi la Senat, prima cameră sesizată, apoi plenul Camerei Deputaților va decide dacă va fi adoptat.