Burse şi preţuriŞtiri agricole

Sfatul unui AVOCAT pentru fermieri: ”Încheiați CONTRACTE FORWARD! Împărțiți riscul!”

Contractele forward pentru cereale sunt soluția cu care fermierii își pot asigura rentabilitatea afacerii, consideră avocatul Cristian Popescu, partener al casei de avocatură Popovici Nițu Stoica & Asociații. La rândul său agricultor pe 50 de hectare, Cristian Popescu a luat parte la Conferința ”Fermierii României: Prețul corect al recoltei din 2018”, venind cu câteva recomandări pentru producătorii agricoli.

Avocatul Cristian Popescu a susținut o prezentare în cadrul evenimentului organizat joi, 21 iunie, la Hotel Intercontinental, de Grupul Agrointeligența – BT Video și Mediafax. ”Experiența a arătat că folosirea unor instrumente contractuale adaptate pieței este de fapt cea mai bună măsură. Mă refer contracte forward, să le punem o denumire mai practică în limba română – contracte cu o livrare amânată”, a declarat avocatul partener la Popovici Nițu Stoica și Asociații.

Cristian Popescu a vorbit despre modelul american în care agricultura se bazează pe aceste contracte forward: ”În SUA, în anii 50-60, a fost o serioasă problemă a fermierilor americani vizavi de pierderile uriașe suferite din cauza volatilității prețurilor, pentru că nu numai acum, în România, noi descoperim cu surprindere fenomenul. Și în SUA, fermierul se trezea că vrea să-și vândă producția la jumătatea lunii iunie sau început de iulie când, evident, e o chestiune de bază a economiei, în momentul în care piața e inundată de produse, iar cumpărătorii sunt o mână, e de înțeles că prețurile se duc în jos. Ce a făcut Departamentul Agriculturii din SUA? A apelat la ceea ce trebuie să apelăm și noi, la educație. A făcut un ghid al folosirii contractelor forward și le-a explicat pentru fermieri. Și le-au spus fermierilor: oameni buni, nu vă negociați prețul la recolte cu două săptămâni înainte de recoltare. Puteți negocia cu 6 luni, cu 8 luni înainte, puteți împărțiți riscul. Poți stabili cu traderul respectiv, nu îți contractezi toată recolta din decembrie. Poate în iulie va fi o creștere de preț. Încearcă să împarți riscul”.

”Și au fost create aceste contracte cu lucrări amânate și anume: e un contract de vânzare-cumpărare, se livrează marfa la momentul recotării, însă calitatea și prețul le agreezi la momentul în care iei contractul. Sunt chestiuni de bazĂ pe care le putem implementa și putem diminua riscurile acestei volatilități”, le-a mai transmis avocatul fermierilor.

”Este nevoie de educație, să știm cum ne vindem recolta. Dacă avem 2.000 hectare de grâu și așteptăm să vindem totul în iulie, evident că va fi un preț. Dar dacă producția pentru 1.000 hectare deja am contractat-o din ianuarie, poate a fost un preț mai bun, sau din noiembrie, altfel se poate juca și se disipa, răspândi riscul. În felul ăsta veți reuși să obțineți un preț mai bun, poate obțineți și profit. Sunt conctractele forward, sunt chestii relativ simple. Încercați să le folosiți pentru a împărți riscul”, a mai spus avocatul Cristian Popescu.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

  1. Nimic despre contractul INTEGRAT- de la COMBINA din LAN la BRUTARIA din SAT! Produs autohton, locuri de munca locale, preturi minimale pt. consumator. ,,Este nevoie sa ne educam” cum sa integram productia si apoi sa ,,vindem”. In loc de contracte ,,americane” mai bine trecerea cerealelor prin gurita vacutei, porcului, pasarii, pestelui, oitei, aici se CREEAZA ,,plus valoarea”, aici ramane profitul, aici se CREEAZA locuri de munca, aici nu mai au loc transhumante (peste 20.000 copii fara parinti langa ei – ghioc educatie, peste 100.000 de copii ramasi in Romania, fara unul din parinti, m.m.). ,,Sunte chestii relativ simple!” nu se cere nimic in plus, poate un seminar care sa completeze educatia antreprenoriala si ROMANI, oameni de buna credinta care sa le puna in practica, specifica si UNIUNII EUROPENE. . Procedand asa nu vom mai manca faina din Europa, lapte polonez, ficatei din Brazila, copane din Argentina, jambon din …. Daca MAINE se vor propune la nivelul UE sa se dea subventii, Numai LA FERME INTEGRATE, fermierii romani (cei neintegrati) vor da din colt in colt si vor astepta o noua instruire, de readaptare. Demn de urmat este primul exemplu romanesc ,,fabricat in banat- DIMITRIE MUSCA”. Domnia sa, Da Poate, mai ramane si pionerii sa – i urmeze exemplu. Acesta este sfatul unui roman, nascut, crescut. educa, invatat, printre plante si animale.

Scrie un comentariu