FRANKLIN, noul HIBRID DE RAPIȚĂ RAPOOL. Mesaj pentru fermieri: „MERITĂ SĂ ÎL CULTIVAȚI ÎN FERMĂ!”
agrointeligenta.ro -Franklin este cel noi nou hibrid de rapiță de la Rapool, intrând în oferta de genetică pentru această campanie agricolă de toamnă. Toate rezultatele obținute cu acest nou hibrid de rapiță arată că el va deveni vedeta geneticii Rapool, intrând în categoria hibrizilor pe care fermierii români merită să îi cultive în exploatațiile lor dacă își doresc producție bună și profit maximizat la hectar.
”Astăzi anunțăm noua noastră operă de artă – hibridul FRANKLIN – hibrid ce face parte din segmentul semitimpuriu al portofoliului comercial din România. Anii trecuți ne-au arătat o tendință clară pentru hibrizii cu randament ridicat dar și cu o sănătate puternică a plantelor. Aceasta este o evoluție necesară pentru atingerea profitului maxim în condiții dificile, dar și importantă pentru a asigura o valoare atractivă pentru agricultor. Observăm un trend în piață către maturitățile medii sau semitardive, ceea ce necesită o regândire serioasă din partea noastră. Astăzi cu mândrie putem să oferim în piața românească o adevărată operă de artă: producții mari, plante sănătoase, toleranță bună la secetă, toate acestea combinate cu o maturitate semitimpurie”, anunță oficialii companiei Rapool/Saaten-Union printr-un comunicat de presă remis Agrointeligența – www.agrointel.ro.
FRANKLIN – noul învingător pentru România
Conform informațiilor oficiale, în ultimii ani RAPOOL a început să domine piața din segmentul timpuriu – semitimpuriu cu hibrizi binecunoscuți precum VISBY sau SHERPA: ”Primul hibrid are fanii lui în piață de semințe a rapiței, dar nivelul de producție în comparație cu cel al hibrizilor noi, declanșează din păcate o reducere a acestuia iar astăzi SHERPA este încă unul dintre hibrizii importanți din portofoliul Rapool România”.
În piață se poate observa o tendință pentru hibrizii ce fac parte din segmentul semitardiv – tardiv, deoarece aceștia oferă de obicei producții mai mari datorită potențialului genetic al materialului nou dar și datorită faptului că dispun de o perioadă mai lungă de umplere a semințelor, arată oficialii Rapool.
Dar în același timp, producătorul de genetică arată că ”nu trebuie să subestimăm valoarea hibrizilor timpurii sau semitimpurii din cadrul unei ferme, pentru că sunt foarte mulți fermieri care au nevoie de o asemenea genetică pentru un management al recoltării mai bun”.
”Precum spune și motto-ul companiei Rapool – PROFESIONIȘTII RAPIȚEI, căutăm mereu să avem o privire de ansamblu asupra candidaților noștri pentru piața din România, o piață foarte importantă de altfel, prin urmare am poziționat hibridul NPZ14010W11 în toate centrele noastre de testare din țara noastră. Deci, încercăm pas cu pas să avem o viziune clară despre noul hibrid FRANKLIN. Baza de date bogată prezintă câteva fapte interesante, bazate pe 4 ani de rezultate reușite în sud-estul Europei”, arată Rapool care a realizat și o comparație în detaliu între hibridul cel nou și cunoscutul SHERPA.
În ceea ce privește caracterele lor agronomice nu este o diferență vizibilă, dezvoltarea plantelor după iarnă este aproape egală (dezvoltarea după iarnă, înflorirea, maturitatea), FRANKLIN arată doar o dezvoltare mai puternică înainte de iarnă și, prin urmare, și o capacitatea de însămânțare târzie. ”Principalele îmbunătățiri ale ameliorării au fost realizate în domeniul sănătății plantelor (Rlm7 , rezistență la Phoma lingam este inclusă), toleranță bună la seceta și un potențial foarte mare de producție, respectiv stabilitatea producțiilor”, arată analiza Rapool România.
”După ce FRANKLIN ne-a confirmat așteptările în toate centrele de testare, am decis să îl lansăm în piață din România în campania 2018. Datorită rezultatelor din testări putem să ne gândim la FRANKLIN ca la noul SHERPA într-o varianta mai bună”, arată oficialii companiei.
FRANKLIN – rezultate de excepție în Sud Estul Europei
FRANKLIN prezintă o nouă combinație a celor mai promițătoare linii mamă și tată, maturitate semitimpurie cu un pachet agronomic atractiv (Rlm 7, toleranță la secetă) și masă vegetativă bogată pentru un potențial ridicat de producție.
Diferența față de hibridul SHERPA este în principiu de 500 Kg/ha în plus. Dacă ținem cont de prețurile la rapiță, aceste 500 kg/ha în plus ar însemna în jur de 800 de lei/ha în plus, un argment puternic pentru testarea noii genetici RAPOOL. În testările din România, acesta a fost poziționat împreună cu portofoliul comercial de baza al companiei plus alți câțiva competitori puternici din piață iar FRANKLIN a avut o producție relativă de 109 %. În situația în care 100% = 5,03 t/ha.
O altă cărămidă la succesul acestui hibrid este sănătatea plantelor care este îmbunătățită, bazată pe complexul Rlm 7 (rezistență calitativă) și pe alte gene (rezistență cantitativă). ”FRANKLIN are o rezistență puternică împotriva agentului pathogen Phoma Lingam, respectiv o robustețe remarcabilă împotriva altori boli importante pentru cultură de rapiță, dar și o stabilitate foarte bună la recoltat, factor foarte căutat de fermierii din România”, explică reprezentanții Rapool România.
Beneficiul unei astfel de sănătăți puternice a plantelor este capacitatea noului hibrid de a obține rezultate de producție bune fără cantități adiționale de tratamente (de exemplu, fungicide).
”Succesul acestui nou hibrid este reprezentat de pachetul agronomic puternic (Dezvoltarea rapidă în toamna, sănătatea plantelor, toleranța la secetă, toleranță foarte bună la scuturare), împreună cu o perioadă de vegetație mai lungă pentru mai multă fotosinteză și biomasă. Acest lucru a dus la capacitatea de a umple silicvele mult mai bine, de asemenea, în condiții uscate înainte de recoltare”, se vorbește despre FRANKLIN.
”În final putem afirma că genetica de baza a companiei Rapool, hibridul SHERPA a atins în ultimii ani o medie 4,5 t/ha în testările și în fermele în care se cultivă RAPOOL, care în general este cu 1,5–1,65 t/ha mai mare decât media producției din România (2,85 t/ha). Astfel, SHERPA are totuși fanii săi în România, precum și în întreaga Europă, mai mult de 75.000 ha în Europa vorbesc de la sine și subliniază poziția puternică din portofoliul nostru. Dar FRANKLIN prezintă un nou nivel de producție pentru segmentul semitimpuriu din România. Condițiile climatice în schimbare din ultimii ani necesită soluții genetice noi: hibrizi puternici, sănătosi, adaptați la perioade mai îndelungate de secetă cu un potențial mare de producție, respectiv stabilitatea randamentului. Prin urmare, suntem mândri că avem posibilitatea de a oferi prin FRANKLIN o soluție nouă promițătoare pentru dumneavoastră”, este mesajul Rapool pentru fermierii din România.
SHERPA rămâne la Rapool hibridul principal pentru fermierii „timpurii” în campania 2018/2019, compania arătând că pregătește viitorul: FRANKLIN oferă un nou nivel de producție, și o excelentă adaptare asupra condițiilor climatice din România. ”Obiectivele majore ale departamentului de ameliorare Rapool sunt focusate pe înglobarea cât mai multor caractere importante într-un singur hibird. Majoritatea hibrizilor actuali din portofoliul nostru sunt caracterizați de parametri precum nivel ridicat de producție și anumite rezistențe la boli, însă ceea ce a pregătit compania noastră pentru clienții Rapool este într-adevăr surprinzător”, se încheie comuncarea oficială a Rapool România.
Vă invităm să rămâneți aproape de noi și pentru detalii suplimentare echipa Rapool / Saaten-Union Româniavă stă la dispoziție.