Prognoze meteoŞtiri agricole

ROMÂNIA, LOVITĂ DE CICLON! Fenomenele extreme ÎNCEP DIN ACEASTĂ NOAPTE! Ce județe SUNT SUB ALERTĂ!

Vreme a extremelor! Vremea se înrăutățește în această noapte, când dinspre Peninsula Balcanică urmează să fim loviți de un ciclon atmosferic de origine mediteraneană. Acesta va accentua nebulozitatea și vor fi ploi abundente. Meteorologii au emis deja astăzi – 26 iunie două avertizări de vreme rea pentru mare parte din ţară, inclusiv o avertizare tip cod portocaliu de ploi abundente, valabilă în intervalul 27 iunie, ora 9.00 – 27 iunie ora 23.00.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) prima avertizare, cea de Cod Galben, este valabilă în interval 27 iunie, ora 3.00 – 27 iunie ora 23.00. Fenomenele vizate sunt cantitățile de apă însemnate și manifestări de instabilitate atmosferică. Astfel, începând din a doua parte a nopții de marți spre miercuri (26/27 iunie) aria ploilor se va extinde treptat dinspre sudul teritoriului și va cuprinde majoritatea regiunilor, iar în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, sudul și estul Transilvaniei cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Îndeosebi în estul și sud-estul țării vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină.

Cod portocaliu în mai multe județe

Conform meteorologilor, în intervalul 27 iunie, ora 9,00 – 27 iunie ora 23.00, în județele Prahova, Buzău, Vrancea, Covasna și în zona de deal și de munte a județelor Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Bacău și Brașov va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă de 40…50 l/mp și pe arii restrânse 60…70 l/mp.

Va continua să plouă în majoritatea regiunilor până sâmbătă (30 iunie), temporar însemnat cantitativ, îndeosebi în regiunile extracarpatice și la munte.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!