• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FONDURI EUROPENE 2018: CALENDARUL LANSĂRILOR pentru MĂSURILE DIN PNDR!

    agrointeligenta.ro -

    Luna iulie – luna în care fermierii pot depune proiecte pentru principalele măsuri cu finanțare din fonduri europene.  Cea de-a VII-a reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru PNDR 2014-2020, organizată astăzi – marți – 26 iunie, de Autoritatea de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală, a adus veștile mult așteptate de către agricultori și crescătorii de animale cu privire la lansarea noilor sesiuni în cadrul PNDR.

    În cadrul întâlnirii, prezidată de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, au fost dezbătute o serie de subiecte de interes pentru agricultura românească, propuneri ale partenerilor sociali cu privire la modificări ale criteriilor și punctajelor de selecție aplicabile măsurilor de investiții din PNDR, care vin în sprijinul beneficiarilor și care vor contribui la creșterea absorbției programului.

    Cel mai important punct al dezbaterii l-a constituit calendarul pentru următoarea perioadă, mai exact când se vor putea depune noi proiecte pentru fonduri europene, dar și ce sume vor fi disponibile în noile sesiuni. Conform surselor Agrointeligența, fermierii au fost informați că cele mai multe submăsuri vor beneficia de sesiuni ce se lansează luna viitoare.

    Iulie va fi luna de foc a fondurilor europene deoarece atunci sunt anunțate să se lanseză sesiunile pentru cele mai importante submăsuri din cadrul PNDR, inclusiv cele destinate tinerilor, fermelor mici și investițiilor în modernizarea exploatațiilor agricole.

    Submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, inclusiv ITI este anunțată să aibă o sesiune de depunere a proiectelor în luna iulie, fiind disponibile fonduri de 303 milioane de euro, dintre care 79 de milioane de euro pentru sectorul vegetal ( 26 milioane pentru zona montană și 53 de milioane pentru zona non-montană) și restul sumei, de 165 de milioane de euro, pentru sectorul zootehnic (54 de milioane de euro pentru zona montană și restul sumei, de 111 milioane de euro pentru zona submontană).

    O alocare de 59 de milioane de euro va fi alocată prin aceatsă submăsură pentru ferma de familie și ferma mică.

    Noutatea o reprezintă introducerea unui punctaj diferențiat pentru proiectele simple și cele complexe. Astfel, în prima categorie vor intra proiectele simple de achiziții, în timp ce proiectele complexe vor fi acelea care includ investiții pe partea de modernizare și de reconstrucție.

    Submăsura 4.2 Sprijin pentru investiții în procesarea/maerketingul produselor agricole se va deschide în iulie, cu o alocare propusă de 203 milioane de euro.

    Submăsura 4.3 Sprijin pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice componenta irigații se va deschide în august sau septembrie, cu un buget de 242 de milioane de euro.

    Submăsura 6.1. Instalare tineri fermieri, inclusiv ITI va avea o sesiune lansată tot în luna iulie, însă suma alocată este una foarte mică – de numai 11 milioane de euro. Din acești bani se vor finanța și proiectele pe Investiții Teritoriale Integrate – ITI Delta Dunării.

    Submăsura 6.3 Sprijin pentru dezvoltarea ferme mici, inclusiv ITI, va beneficia de o sesiune tot în iulie, cu alocare distinctă de 3,71 de milioane de euro pentru ITI Delta Dunării. De subliniat că aici este vorba de un penultim apel. Suma totală va fi de 51,5 milioane de euro.

    Submăsura 6.2 Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale ITI este anunțată să se deschidă în luna iulie sau august, cu o alocare propusă de 1,4 milioane de euro.

    Submăsura 6.4 Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole ITI este anunțată să se deschidă în iulie sau august, cu o alocare de 2,99 milioane de euro.

    Submăsura 3.1 Sprijin pentru participare pentru prima dată la schemele de calitate se va deschide în iulie și va avea o alocare propusă de 6,1 milioane de euro.

    Pentru GAL-uri, pentru Submăsura 19.3 Pregătirea și implementarea activităților de cooperare ale GAL va avea două componente – Componenta A ( se va lansa în iulie 2018) și Componenta B (în trimestrul IV din acest an). Vor fi disponibile 2.31 de milioane de euro pentru Componenta A și 9,27 de milioane de euro pentru Componenta B.

    Nu s-a discutat nimic despre Submăsura pentru Exploatații pomicole, unde fermierii așteaptă o nouă alocare, existând numeroase proiecte declarate eligibile, dar fără finanțare. Este posibil ca o nouă sesiune să fie lansată în această toamnă pentru pomicultură.

    De precizat că o sumă de 13,4 milioane de euro urmează să fie direcționată pentru subMăsura 1.2 – Sprijin pentru activități demonstrative și de informare. Fermierii prezenți la ședința de astăzi au solicitat ca banii, ce reprezintă o sump importantă, să fie direcționați către măsurile în care sumele pot fi folosite direct de agricultură. Solicitarea reprezentanților fermierilor nu a avut succes, anunțându-se că vor exista două apeluri pentru această sumă alocată pentru Măsura 1 din PNDR.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă

    Ultimele știri

    Sorin Grindeanu: Peste 55 de milioane de tone de cereale și produse agricole din Ucraina au tranzitat România Fermierii ucraineni cumpără teren agricol și își fac ferme în Polonia. Urmează România? INS: Veniturile unui agricultor, per gospodărie