• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ȘEFUL AFIR, anunț pentru FERMIERII CU PROIECTE ELIGIBILE, DAR FĂRĂ FINANȚARE!

    Roxana Dobre -

    Precizări pentru fermieri de la directorul general al Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Adrian Chesnoiu aduce o serie de clarificări astfel încât fermierii să fie informați cât mai corect în privința proiectelor finanțate din bani europeni.

    Adrian Chesnoiu a ales să transmită precizările prin intermediul Agrointeligența-www.agrointel.ro după ce în spațiul public a apărut o interpretare greșită a unei declarații postate pe pagina de Facebook a agenției de finanțare. Concret, în declarația publică directorul AFIR afirma printre altele că în cadrul Comitetului de Monitorizare pentru PNDR 2014-2020 ”s-a luat deciziile necesare la nivel instituțional astfel încât din economiile rezultate în cadrul proiectelor implementate de beneficiarii publici, dacă nu se vor redirecţiona către completarea cheltuielilor din investitiile respective, să finanţăm toate celelalte proiecte care se află în aşteptare, adica sunt eligibile fără finanţare”.

    Astfel, finanțarea se referă strict la ”beneficiarii publici”, adică Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT) și nu la proiectele fermierilor.

    Vă prezentăm integral declarația sefului AFIR făcută pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro: 

    ”Vreau să clarific faptul că informațiile apărute în presă nu sunt adevărate și au fost rupte din context, mă refer aici la finanțarea proiectelor eligibile dar fără finanțare. Eu am spus că în situația beneficiarilor publici (UAT-urile n.r) dacă se realizează economii și nu se cheltuie banii pe alte cheltuieli eligibile vor fi finanțate proiectele care sunt eligibile fără finanțare dar este evident că în cuantumul rezultat în urma economiei. Dar repet, doar la beneficiarii publici”, a clarificat Adrian-Ionuț Chesnoiu.

    Primele submăsuri, lansate în luna iulie

    Reamintim că pe 26 iunie a avut loc, în prezența reprezentanților Comisiei Europene – Direcția generală pentru agricultură, a VII-a reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru PNDR 2014-2020, organizată de Autoritatea de Management. În cadrul întâlnirii a fost prezentat calendarul sesiunilor de depunere și alocările propuse pentru submăsurile PNDR ce urmează a fi lansate în perioada următoare, stadiul implementării măsurilor PNDR 2014-2020 de către Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și de către Autoritatea de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală.

    Prezent la eveniment, Directorul General AFIR, Adrian Chesnoiu, a declarat: „Este clar că agricultura românească şi mediul rural au nevoie de o finanţare sporită, dar performanţa acestui program ţine foarte mult de atingerea indicatorilor prevăzuţi în acest plan de dezvoltare rurală. Proiectele simple, desigur, au o rata de succes mult mai mare decât cele complexe, dar tocmai faptul că noi (prin acceptarea la finanțare în sesiunea 2018 doar a proiectelor complexe) ne asumăm implementarea unor proiecte care să conducă la dezvoltarea tuturor sectoarelor de activitate, înseamnă că ne angajăm la o responsabilitate mult mai mare şi nu ne ascundem în spatele realizării acestui program în ritm accelerat cu orice pret. Am luat deciziile necesare la nivel institutional astfel încât din economiile rezultate în cadrul proiectelor implementate de beneficiarii publici, dacă nu se vor redirecţiona către completarea cheltuielilor din investitiile respective, să finanţăm toate celelalte proiecte care se află în aşteptare, adica sunt eligibile fără finanţare. Rugămintea mea este să ne concentrăm pe ceea ce se întâmplă acum. Ne aflăm în faţa ultimelor sesiuni de finanţare în cadrul acestui Program pe măsurile destinate beneficiarilor privaţi.


    Te-ar mai putea interesa

    Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!