• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PERICOL DE ACARIENI: Cum îi puteți combate LA POMII FRUCTIFERI ȘI LEGUME!

    agrointeligenta.ro -

    După ploile abundente, odată cu temperaturile ridicate ce se anunță, se așteaptă un atac mare al acarienilor la un număr mare de culturi. În plus, neapărat trebuie ținut cont de gradul mare de rezistență pe care îl pot dezvolta la acaricide. De aceea, un program integrat de combatere este esențial pentru un fermier ce dorește să-și mențină culturile sănătoase, iar producția să nu îi fie afectată.

    Din Revista InfoSumi, editată de specialiștii Summit Agro România, aflăm că “acarienii dăunători sunt foarte mici și greu de detectat cu ochiul liber, mai ales dacă sunt puțini și simptomele nu au apărut încă pe plante. Intervenția cu un acaricid când simptomele devin vizibile poate fi târzie, iar un singur tratament nu va reuși să stopeze definitiv atacul deoarece:

    • infestarea devine puternică și generalizată, iar pe frunze se găsesc deja toate formele de dezvoltare (ou, larvă, nimfă, adult) pe care produsele nu le pot combate în totalitate;
    • atacul pornește de pe frunzele de la baza plantelor și avansează spre vârf. Dacă plantele sunt deja mari și cultura densă, soluția nu va putea fi distribuită uniform pe tot foliajul. Deoarece acaricidele au acțiune de contact sau translaminară, acarienii de pe frunzele neatinse de soluție nu vor fi afectați (mai ales formele imobile);
    • ouăle sunt depuse pe față inferioară a frunzei, fixate și protejate de plasa făcută de adult. Când deja sunt mulți adulți vor fi multe ouă, iar plasa mai densă. O femelă depune între 50-100 de ouă;
    • când temperaturile sunt ridicate, prădătorii naturali ai acarienilor (buburuze, tripși prădători etc.) devin mai puțin activi și eficienți în menținerea echilibrului populației. De asemenea, ciuperca Neozygites spp., care parazitează în mod natural acarienii, nu mai este la fel de activă și eficace.

    Cele mai afectate culturi sunt: legumele, pomii fructiferi, vița de vie, arborii și arbuștii ornamentali, florile și hameiul. În ultimii ani se observă un atact important și la culturile de câmp: soia și porumb, situație pe care fermierii nu o întâlneau acum 5-10 ani.

    De aceea companiile din domeniu dezvoltă noi soluții, substanțe active cu moduri noi de acțiune pentru a ajuta fermierii să facă față noilor provocări. Summit Agro România este lider pe segmentul de acaricide – produse care combat acarienii, având în portofoliu patru asemenea produse, care nu trebuie să lipsească într-un program integrat de combatere.

    Recomandarea Summit Agro este folosirea acaricidului de ultimă generație KANEMITE SC. Substanța activă unică pe piață – acequinocil (164 g/L) care are și un mod unic de acțiune:

    – inhibă producția de ATP în mitocondriile acarienilor, prin blocarea respirației celulare la nivel de membrane, fiind unicul care are acțiune la nivelul Centrului Qo al Compexului III. Blochează transferul de electroni la nivelul membranei mitocondriilor acarienilor.

    În plus, produsul are și alte patru caracteristici care îl fac unul dintre cele mai performante produse de pe piață:
    – Efect rapid și de șoc în combaterea acarienilor
    – Combate acarienii în toate stadiile de dezvoltare (de la ou la adult)
    – Este un produs sigur pentru mediu, entomofauna utilă și pentru cei care îl aplică
    – Nu creează rezistență încrucișată cu alte acaricide clasice

    Combate atât păianjenul roșu comun – Tetranychus urticae, dar și acarianul roșu al pomilor – Panonychus ulmi. Doza recomandată variază la pomi fructiferi de la 0,625 L/ha pentru un metru înălțime coroană (în 500 L apă) până la 1,87 L/ha în 1500 litri apă. Pentru mai multe detalii și omologări va rugăm accesați ACEST LINK.

    Alte informaţii utile pentru aplicarea produsului:
    Kanemite SC poate fi aplicat împreună cu majoritatea produselor pentru protecția plantelor (mai puțin cu produsele alcaline sau zeama bordeleză), dar pentru siguranță recomandăm testarea pe o suprafață mai mică în prealabil.
    – la efectuarea tratamentelor recomandăm adăugarea unui adjuvant (Toil sau Spur) care crește gradul de aderență a soluției pe frunze și mărește viteza de penetrare a produsului în plantă.
    – Produsul trebuie depozitat în zone fără căldură și lumină excesivă
    – Ambalajul la care este disponibil spre vânzare este de 0,5 L și 1 L.

    În plus, pentru alternarea claselor substanțelor active și a modului de acțiune, puteți folosi și:
    Sanmite 10 SC 
    Nissorun 10 WP 

    Pentru mai multe detalii puteți accesa site-ul Summit Agro România – www.sumi-agro.ro, unde puteți găsi, de asemenea, și datele specialiștilor prezenți pe teren, pe fiecare zona în parte.


    Te-ar mai putea interesa

    Plantele beau, nu mănâncă! Preț îngrășăminte 2024. Cât costă tona de uree, nitrocalcar sau azotat de amoniu la început de an Culturi fără îngrășăminte – cât de mult scade producția?

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte