Fermieri de succesFermierii României

Fermierul FLORIN STEGARIU, gazda unei baterii de rachete care împușcă norii!

Florin Stegariu, proprietarul și administratorul Agrocom Strunga din județul Iași, se definește într-un singur cuvânt: ”fermier”. În primii ani de activitate a fost șef de fermă la fostul IAS (Întreprindere Agricolă de Stat) Strunga. După Revoluție a ajuns director și în 2001, la privatizarea IAS-ului, l-a preluat. În prezent lucrează o suprafață de 2.780 hectare și în paralel crește și 300 de taurine de lapte. Deține și o fabrică de procesare a laptelui, în care intră zilnic 1.500 de litri de lapte. Cele 10 sortimente de produse lactate sunt comercializate în magazinul propriu pe care-l deține în Iași.

Anul trecut, pentru floarea-soarelui a alocat 1.000 hectare, cu o producție medie de 3.200 kilograme la hectar, grâului i-a alocat 270 hectare, cu o producție medie de 7.100 kilograme la hectar, pentru triticale a alocat 50 hectare, cu o producție medie de 6.500 kilograme la hectar, rapiței 100 hectare cu producția de 2.800 kilograme la hectar. Porumbului i-a alocat 500 hectare, de pe care nu recoltase încă la momentul dialogului și nu a vrut să se hazardeze în a rosti cifre până nu-l vede ”pe cântar”. Fermierul nu cultivă soia, însă a avut mazăre pe 110 hectare, cu o producție de 3.500 kilograme la hectar. Restul suprafețelor le-a avut cultivate cu plante furajere.

În paralel, Florin Stegariu deține și o livadă de măr pe 8 hectare înființată în 2012, cu genetică importată din Olanda, plantată cu o densitate de 2.500 pomișori/hectar și dotată cu instalație de fertirigare prin picurare.

Fermierul are în jur de 60 de angajați, deține spații de stocare de tip magazii, cu volumul de 8.000 tone și un parc de utilaje estimat la 1 milion de euro. Cifra de afaceri a Agrocom Strunga SA în 2016 a fost de 11.656.315 lei, iar profitul de 2.631.929 lei.

În cadrul fermei lui Florin Stegariu vor parca în curând rachete: ”Avem stație antigrindină în desfășurare. E în faza de licitație acum. Am donat Ministerului Agriculturii 1.500 mp și trebuie să amplaseze stația antigrindină în perimetrul societății. Deocamdată s-au făcut actele, s-a scos autorizația și e în faza de licitație. Asta e așteptarea mea pentru viitorul apropiat”.

Acest material face parte din proiectul special AgrointeligențaFERMIERII ROMÂNIEI

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!