• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FERMIERII solicită ”mici ajustări” la PLATA PE ÎNVERZIRE. Modificările trebuie transmise la Bruxelles PÂNĂ PE 1 AUGUST!

    agrointeligenta.ro -

    Amestecuri noi de plante pentru culturile secundare sau desființarea stratului vegetal nu numai prin distrugere mecanică sunt câteva dintre schimbările pe care fermierii le-au discutat deja cu reprezentanții Ministerului Agriculturii. Pentru a putea fi aplicate, modificările – în forma lor finală, trebuie notificate Comisiei Europene până cel târziu pe 1 august, informează Asociație Producătorilor de Porumb din România (APPR).

    Alina Crețu, director executiv al APPR, a participat, alături de alți membri ai asociației, la discuțiile de la MADR

    Considerăm că modificările și amendamentele pe care le propunem, care presupun practici agricole benefice pentru mediu și managementul sustenabil al resurselor, sunt total în spiritul ideii de «înverzire» și se circumscriu legislației europene, eliminând o serie de cerințe nejustificate pentru fermieri. Mai mult decât atât, implementarea lor ar ajuta exploatațiile agricole să profite pe deplin de avantajele covorului verde pentru a îmbunătăți fertilitatea solului (conținut de humus, capacitatea de a reține apa, structura solului), a preveni formarea crustei după ploaie, ar crea condițiile pentru culturile secundare din stratul vegetal de a absorbi în mod eficace azotul rezidual în vederea evitării poluării difuze a apelor subterane și ar favoriza biodiversitatea”, arată reprezentanții APPR într-o comunicare transmisă Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Iată care sunt modificările pe care reprezentanții APPR le-au discutat deja cu oficialii MADR, dar care trebuie notificate Comisiei Europene pentru a fi transpuse în legislația națională pentru plățile directe achitate prin APIA.

    1. Notificarea Comisiei Europene în legatură cu modificarea listei pentru amestecuri pentru culturi secundare destinate înființării stratului vegetal.

    ”Adăugarea speciilor suplimentare (înca 10-12 specii), spre a fi eligibile drept culturi verzi în cadrul Pachetului 4 al Măsurii 10 – Agromediu şi climă, precum și în amestecuri de specii destinate înființării zonelor de interes ecologic (ZIE), pentru a spori avantajele pentru biodiversitate. În cazul ZIE, lista inițială prevăzută în Ord. 619/2015 ar trebui modificată în sensul de a conține toate speciile enumerate, cu mențiunea că orice amestec de minim două specii identificabile (în orice proporții) să poată fi utilizat pentru înființarea covorului vegetal. ASTFEL DE PREVEDERI SUNT APLICATE DEJA ÎN ALTE STATE MEMBRE ȘI APROBATE DE COMISIE”, arată APPR.

    2. Modificări privind înființarea culturilor secundare care alcătuiesc stratul vegetal.

    ”Conform Reg. Delegat (UE) 639/2014, Statele Membre au obligația să stabilească datele de însămânțare a acestor straturi. Pentru o valorificare optimă a umidității din sol – legislația națională – ar trebui să prevadă ca stratul vegetal să poată fi însămânțat imediat după recoltarea culturii principale. In acest sens, sugerăm ca perioada de însămânţare a stratului vegetal să fie devansată cu o lună, adică să înceapă la 1 iulie. Considerăm că această prevedere ar putea avea un impact deosebit la nivelul României, circa 1 million de ha de teren din suprafața eliberată după recoltarea orz, rapiță și grâu putând face, după estimările noastre, obiectul unor astfel de practici benefice, capabile să asigure absorbția eficientă a azotului rezidual (inclusiv în acord cu Reg. Delegat (UE) 1155/2017. ,pct. 14)”, se arată în ionformarea APPR.

    3. Modalitățile de distrugere a culturilor secundare care alcătuiesc stratul vegetal: Renunțarea la prevederea din OMADR 619, care impune ca desființarea stratului vegetal să se facă exclusiv prin distrugere mecanică.

    ”Conform discuției delegației APPR cu reprezentanții DG Agri, ca și corespondenței cu aceștia ar trebui să existe posibilitatea de a distruge prin orice metodă (inclusiv îngheț sau erbicidare) stratul vegetal ce conține specii semănate pentru înverzire și pentru Pachetul 4 al M10. Reprezentantul COM ne-a confirmat că distrugerea stratului vegetal din zonele de interes ecologic s-ar putea face prin erbicidare după perioada de cel putin 8 săptămâni de la răsărirea acestuia, deoarece aplicarea de erbicid în acest caz nu contravine obligatiilor din Reg. 1155/2017, fiind făcută în scopul pregătirii terenului pentru cultura următoare”, explică APPR ce răspuns a primit de la Bruxelles referitor la distrugerea stratului vegetal și prin alte metode decât cea mecanică.

    MADR, prin Directia Politici Agricole s-a arătat deschis acestor propuneri ale fermierilor iar în perioada imediat următoare se așteaptă, ca în urma consultărilor, să se definitiveze lista de modificări ce trebuie notificate Comisiei Europene până la data de 1 august”, subliniază APPR.


    Te-ar mai putea interesa

    ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă

    Ultimele știri

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Ionel Ciobanu, oier cu un efectiv de 700 de animale, desemnat Fermierul Anului 2024, la Botoșani A venit înghețul! Urmează zile cu ger de până la -9 grade Celsius