Fermierul GHEORGHE PREDA și ferma sa de familie de lângă București!
agrointeligenta.ro -Fermierul Gheorghe Preda (57 ani) a fost economist de fermă la CAP(Cooperativă Agricolă de Producție), a trecut prin cooperația de consum și a fost și viceprimar, după care a migrat în privat. A începând lucrând terenurile rudelor (15-20 hectare) și prestând servicii pe suprafețe mici. În prezent deține societatea Geo&Costi SRL, care lucrează peste 1.750 hectare de teren, din care doar 5% le deține în proprietate. Suprafețele sunt amplasate în comunele Găneasa și Afumați, din județul Ilfov. În paralel face și prestări servicii pentru terți pe alte 600 hectare în Pantelimon și Moara Domnească.
Gheorghe Preda și-a implicat puternic familia în activitățile fermei: ”Am doi băieți și un ginere care lucrează efectiv în agricultură, aici. Am și un ginere preot, deci îl am alături și pe Doamne-Doamne”.
Primul gând al lui Gheorghe Preda când se gândește la ferma sa nu e legat de ogor: ”Cea mai mare împlinire a mea e că lucrez împreună cu familia. Suntem toți implicați în această activitate: eu, fiica care e și inginer agronom, cei doi feciori ai mei George și Costin, de la care vine și numele societății cumnatul meu, rude de-ale mele, finii mei. E o parte foarte bună să ai în jurul tău oameni în care crezi, fiindcă după cum se poate constata, se conturează o lipsă foarte acută de personal calificat în agricultură. E un flux de oameni în permanență, în care vine câte unul, se angajează, îi faci contract de muncă și după două săptămâni pleacă. Ăsta e un impediment foarte mare în agricultură. Nu îmi explic care e cauza, că i-am motivat cu salarii foarte bune, cu un sprijin în cereale, în hrană. Au venit la mine când s-au confruntat cu probleme de familie, nevoia de bani pentru copii, de bani de spitale, i-am ajutat cu materiale de construcții, etc. Eu consider personalul ca pe niște prieteni și colaboratori ai mei. Nu am stilul de a exploata omul. Lucrăm de plăcere, ca să fie și ei mulțumiți și eu. În acest context al penuriei de personal, eu sunt mulțumit că am șansa să am în jur oameni de încredere”.
Legat de implicarea copiilor în viața fermei, Preda ne-a declarat: ”Ei sunt inima și sufletul acestei ferme. Ei sunt «executanții nr. 1». Ei sunt la semănat, ei la ierbicidat, ei sunt pe combinele cele mai mari. Fata mea e inginer agronom și ea. Ea a derulat 2 proiecte, unul în 2006, în valoare de 150.000 euro pe SAPARD și altul în 2009 pe FEADR în valoare de 400.000 euro de achiziție de utilaje agricole”.
Ca producții în 2017, fermierul era mulțumit: ”Culturile au arătat foarte bine în acest an. La rapiță am făcut 3,5 tone la hectar, la grâu peste 6 t/h. Aceste producții puteau fi și mai mari, dar din 680 hectare cultivate cu grâu, peste 350 hectare le-am avut culcate la pământ din cauza furtunilor pe care le-am avut în anumite locații, unde producția s-a diminuat până la 3,5 tone la hectar. Acolo unde n-am avut probleme, producția a fost de aproape 8 tone la hectar”.
O altă parte bună e că a avut culturile asigurate la Agra Asigurări prin brokerul Agricover, iar asigurătorul a fost prompt, trimițând inspectori de daune cu dronele în teren, ca să măsoare cu acuratețe cât mai mare pagubele și au plătit în termen: ”Mă bucur că în spate am avut brokerul Agricover, care s-a bătut pentru mine să obțin un procent de despăgubire cinstit și la timp. Și l-am și primit”. Preda își produce propria sămânță la grâu, folosind genetică de la Institutul Fundulea.
Datorită perioadelor de secetă tot mai dese, fermierul deplânge lipsa infrastructurii de irigații: ”Am avea teoretic posibilitatea să irigăm 275 hectare din totalul suprafeței, fiindcă trec pe aici canalele de irigații de pe vremea lui Ceaușescu, dar nu mai ai cum, că s-au distrus sistemele și stațiile. Doar canalele au mai rămas, cu buruieni, stuf și alte plante”. Zootehnie nu deține decât pentru familie și grupele de studenți de la USAMV București care vin să facă practică în ferma sa.
Anul trecut, fermierul de lângă București a făcut investiții de 1 milion de euro. Și-a luat un tractor Case IH și o cisternă de apă de 12.000 litri pentru tratamentele fitosanitare. Cea mai importantă achiziție pe 2017 a fost însă cumpăratea unui sediu nou pentru societate (dotat cu cantină, spațiu de birouri, 4 puțuri forate, spații de dormit) de la fostul IAS (Întreprindere Agricolă de Stat) Afumați (n.r. Claudiu Davițoiu) cu suprafața de 2,37 hectare în satul Piteasca ”într-un loc împrejmuit de apă, frumos”. Acolo vrea să-și stabilească cartierul general pentru utilaje, ca tractoarele să nu mai trebuiască să treacă prin calvarul traversării DN1-ului. Asta deoarece un specific zonei limitrofe Capitalei, în care activează Preda e infrastructura rutieră DN-uri și DJ-uri, care-l incomodează în activitate, din cauza limitărilor impuse de poliție. În paralel Preda a demarat construirea unei hale cu capacitatea de 5.000 t, care urcă volumul de stocare la 14.000 tone, suficient pentru producția de 12-13.000 tone a fermierului. În prezent cumpănește dacă să facă pasul spre integrarea producției, prin deschiderea unei îngrășătorii de 2000 capete porc, sau a unei ferme de tăurași de carne.