• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MEDIC VETERINAR – DEZVĂLUIRI EXPLOZIVE: ESTE BLOCAJ TOTAL ÎN ZOOTEHNIE. DSV-urile NU POT ELIBERA PAȘAPOARTE pentru ANIMALE!

    agrointeligenta.ro -

    Blocaj total în fermele de animale! Crescători de animale din mai multe județe ale țării ne-au contactat pentru a ne semnala o situație fără precedent! În acest moment, pentru animalele din ferme – bovine de lapte și de carne, nu se pot elibera pașapoartele prin care animalele să fie mutate din exploatație, vândute sau abatorizate. De subliniat că pe teritoriul României, circulația bovinelor fără pașapoarte este interzisă.

    Problemele cu eliberarea pașapoartelor sunt mai vechi. Ele au pornit din 2015 de când medicii veterinari nu mai pot elibera pașapoartele pentru animale, atribuția revenind exclusiv Direcțiilor Sanitar-Veterinare locale, iar fermierii și crescătorii de animale sunt nevoiți să se deplaseze la aceste centre pentru a le ridica. Recent, de circa două luni, furnizorul softului prin care se operează Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA, a introdus o taxă nouă, de 9 euro pe lună. Aceasta a fost justificată de obligativitatea respectării legislației privind datele cu caracter personal, însă noul tarif nu a picat deloc bine nici în rândul medicilor veterinari, cu atât mai puțin la nivel de DSV-uri unde nu se poate efectua, legal, plata suplimentară și, drept consecință, listarea pașapoartelor a fost blocată din sistem.

    Citiți și:

    TAXĂ DE 9 EURO/LUNĂ – introdusă ÎN ZOOTEHNIE pentru PRELUCRAREA DATELOR PERSONALE!

    DEZVĂLUIRI despre ”TAXA PERSONALĂ” din zootehnie: ”ESTE ABUZIVĂ! Noul SNIIA – O BĂTAIE DE JOC!”

    INFORMAȚIILE pe care le așteptau CRESCĂTORII DE ANIMALE despre SNIIA!

    Ce spune COLEGIUL MEDICILOR VETERINARI despre NOUL SNIIA!

    DSV-urile nu mai pot elibera pașapoartele pentru animale

    Pentru a afla exact care este situația în țară, reporterii Agrointeligența – www.agrointel.ro au luat legătura cu președintele Colegiului Medicilor Veterinari Maramureș, unul dintre județele care au cel mai mare efectiv de bovine din țară. Doctorul Corneliu Taloș ne-a explicat exact care sunt problemele cu care se confruntă atât medicii veterinari, cât și fermierii.

    Medicul veterinar Corneliu Taloș (foto: graiul.ro)

    E o întreagă anomalie de cel puțin trei ani de când țăranii sunt purtați pe drumuri la DSV-uri să își ridice pașapoartele. Până atunci, până în 2015, le ridicam noi, medicii veterinari, și le aduceam și le dădeam crescătorilor de animale. Noi răspundem oricum de tot acest proces pentru că prin mâna noastră trece mișcarea animalelor, iar trasabilitatea animalelor atârnă de aceste pașapoarte. De când au început să impună taxa pe stație, acum de două luni de zile de când IQ Management (firma care furnizează softul SNIIA) cere taxă pe stație, de fapt pe toate stațiile colegilor, de atunci au cerut să se plătească și de către DSV acei 9 euro pe lună pentru toate stațiile pe care le au. Ei refuză să plătească și din acest considerent nu funcționează calculatoarele și nu pot să listeze oamenilor pașapoartele”, ne-a explicat medicul veterinar din județul Maramureș.

    Pentru a veni în sprijinul fermierilor și al gospodarilor, dr. Taloș a decis să plătească taxa nouă de 9 euro pe lună, deși o consideră un abuz. Recunoaște, însă că dacă nu ar fi plătit, toată munca sa ar fi întâmpinat un blocaj. ”Colegii care n-au făcut contractul de 9 euro probabil că au probleme. Eu știu situația mea – am două stații: cu una operez pentru persoanele juridice, fermele pentru care operez în baza unui contract, și am o a doua stație unde am gospodăriile populației. Eu plătesc pentru amândouă stațiile. Știți de ce? Dacă nu plăteam pentru ambele, nu puteam să fac corecțiile în sistem, oamenii au probleme, apar tot felul de anomalii și noi ajungem la IQ Management să modifice în calculator, să se facă acele corecții și nu puteam altfel. Așa oamenii au reușit să își ia mereu subvențiile fără probleme, conform efectivelor eligibile pe care le au în exploatație”, ne-a explicat dr. Taloș de la Maramureș, subliniind că, din păcate, la acest moment, fermierii nu pot fi parte a soluției la problemele cu care se confruntă sistemul veterinar. ”Fermierii nu au ce să facă, fără pașapoarte nu pot să își livreze animalele, nu pot să vândă, nu pot încasa subvențiile în continuare. Nici export nu se poate face”, arată medicul veterinar care sunt ”victimele” în acest joc al orgoliilor pe care ANSVSA îl face cu IQM.

    Întrebat dacă avem de-a face cu un blocaj, medicul Taloș a fost ferm, precizând că, el, ca și medic veterinar, își  își face datoria, introducând datele în calculator, date care ajung la serverul central de unde, însă, nu se poate face listarea pașapoartelor: ”Da, este un blocaj cât timp la DSV nu se pot elibera pașapoartele”.

    Juriștii de la ANSVSA trebuie să rezolve problema

    Dr. Taloș arată că responsabilitatea găsirii unei soluții revine ANSVSA, care are specialiști în măsură să ”descurce” ițele încurcate din înțelegerea cu IQ Management, companie cu care contractul de colaborare a fost încheiat încă din 2014: ”Trebuia să găsească soluții ANSVSA prin Direcția Juridică, au așa ceva, chiar o echipă mare. Ar fi bine să găsească o soluție. Noi am tot semnalat situația și la nivel local. Nu văd ce ar putea face directorii de la DSV decât ca, pe propria răspundere, conducerile să ia decizia de a plăti taxa de 9 euro pentru ca sistemul să fie deblocat”. Din păcate, propunerea doctorului Taloș este imposibil de pus în practică în termeni legali: legea nu le dă voie directorilor DSV să facă astfel de cheltuieli, tot ANSVSA trebuie să facă achiziția.

    Soluția? Ca medicii veterinari să poată elibera pașapoartele animalelor

    O parte a soluției, poate cea mai accesibilă, ar fi ca medicilor veterinari să li se permită, din nou, că elibereze pașapoartele pentru animalele de care răspund. ”Noi nu mai avem voie să listăm pașapoartele. Acestea se tipăresc pe o hârtie normală, un pic mai cartonată, pe care acum se pune ștanța DSV. Dar acea ștanță poate fi electronică, nu trebuie complicații. Dacă o circă are 2.000 de bovine, atâtea îi dai într-un an de zile – îi dai un lot să folosească. Aceasta ar fi soluția, nu s-ar mai purta oamenii pe drumuri. Vă dau un exemplu de la noi de aici, din Maramureș: din Borșa până în Baia Mare sunt 200 de kilometri, e ziua de muncă 100 de lei, mai costă transportul încă 50 de lei, plus disconfortul de a se deplasa crescătorul pe căldură sau pe ger. Mai mult, în Direcții, când nu merg stațiile, se adună 20-30 de oameni, se fac cozi. Se dereglează toată activitatea, e o nebunie”.

    Conform unor surse Agrointeligența – www.agrointel.ro, serverul pe care este găzduit sistemul DSV este găzduit de STS – Serviciul de Telecomunicații Speciale. S-ar părea că acesta permite accesul funcționarilor la SNIIA într-o mică măsură, la o capacitate de numai 5%. Din această cauză, în momentul în care din DSV-uri se începe operarea, se ajunge la o supraîncărcare, iar operațiunile sunt fie foarte mult încetinite, fie blocate toatal. Pentru această informație nu am putut încă obținem o confirmare oficială.

    Colegiul Medicilor Veterinari: Sunt conflicte majore cu crescătorii de animale

    Situația de la Maramureș este identică cu cea din celelalte județe. La nivel național, Colegiului Medicilor Veterinari a luat atitudine și a transmis ANSVSA o serie de adrese și de comunicări în care semnalează situația gravă a sistemului SNIIA. ”Conform legislației în vigoare ANSVSA este proprietarul sistemului național de identificare și înregistrare a animalelor (S.N.I.I.A) și trebuie să asigure din bugetul propriu gestionarea și funcționarea acestuia. Începând cu anul 2015, ANSVSA nu mai are contract de mentenanță pentru SNIIA și costurile au fost transferate forțat către crescatorii de animale care dețin exploatații comerciale și către medicii veterinari de liberă practică în cazul exploatațiilor nonprofesionale”, arată medicii veterinari. Într-o comunicare oficială, Colegiul Medicilor Veterinari arată că blocajul total a apărut încă de la începutul lunii iulie: ”Din păcate din 2015 și până în prezent situația nu s-a schimbat în bine, ci dimpotrivă în rău. Începand cu data de 9 iulie 2018 stațiile de lucru ale medicilor veterinari au fost blocate și aceștia nu mai pot opera acțiuni de identificare și înregistrare a animalelor, solicitându-le respectarea anumitor cerinte care în opinia noastră contravin legislației. În acest context au apărut conflicte majore între proprietarii de animale și medici veterinari de liberă practică”.

    Fermierii, victimele unor orgolii și lașități

    Cei care au de suferit din blocajul sistemului care gestionează efectivele de animale sunt fermierii. Mici, mari, medii, cu ferme profesionale sau simpli gospodari care dețin animale. Pentru acești oameni este greu de înțeles cum din cauza unor orgolii, unor lașități, ei nu își pot vinde animalele cu actele în regulă, cum eligibilitatea lor la subvenția de la APIA este acum în pericol. Mai grav, blocajul din zootehnie vine pe fondul epidemiei de Pestă Porcină Africană, una dintre cauzele de răspândire reclamate chiar de șeful ANSVSA, Geronimo Brănescu, fiind chiar circulația fără acte a suinelor. Păi cu ce acte, domnule Brănescu, dacă DSV-urile din subordinea dumneavoastră nu pot elibera pașapoartele pentru animale?!


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Fermă de găini cu Salmonella, lângă Vaslui. Aproape 6 milioane de ouă au fost retrase de pe piață Sondaj: 9 din 10 europeni sunt de acord ca UE să continue să plătească subvenții fermierilor Drumurile pe care sunt amplasate radare fixe. Amenzile, trimise direct acasă