• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fertilizarea porumbului cu îngrășăminte AZOMUREȘ: Schema câștigătoare de la ZIUA PORUMBULUI din Vezendiu!

    Oana Timar -

    O producție mare la cultura de porumb, chiar și cu un hibrid performant, este dependentă de fertilizarea oferită plantelor. Aceasta a fost concluzia dezbaterilor de la Ziua Porumbului, eveniment organizat în județul Satu Mare. Așa cum era de așteptat, loturile au arătat excelent, iar meritul pentru performanța hibrizilor prezentați revine, într-o mare parte, și companiei Azomureș care a venit cu schema de fertilizare.

    Ziua Porumbului din nord-vestul țării s-a ținut la Vezendiu, în județul Satu Mare, evenimentul fiind organizat de către Promat Comimpex Tășnad, Agrotex și Agroind Cauaceu. Producătorul românesc de îngrășăminte – Azomureș a fost parteneriul de bază pentru înființarea și performanțele loturilor demonstrative desfășurate pe o suprafață de 8 hectare din cele 13 hectare pe care s-a desfășurat evenimentul.

    ”Pe perimetrul extern sunt înființate loturi demonstrative de la 12 companii, multinaționale de semințe, în care sunt prezenți practic în expunere peste 146 de hibrizi de porumb, pe diferite grupe de maturitate, hibrizi de porumb care în mare măsură se află în portofoliul fermierilor care interacționează cu noi și cultivă o bună parte din acești hibrizi în fermele lor comerciale”, a declarat pentru Agrointeligența-www.agrointeligenta.ro inginerul agronom Marian Coneac din partea Promat Comimpex, unul dintre organizatori.

    Fermierii veniți în număr mare au dorit să afle schema de fertilizare cu care s-au obținut producții ce depășesc la porumb pragul de 10 tone la hectar. Toate informațiile și răspunsurile la întrebările legate de fertilizare au fost oferite de către specialiștii Azomureș, cei care au furnizat și ”schema câștigătoare” pentru randamentul la hectar.

    Fertilizarea porumbului cu îngrășăminte de la Azomureș: Schemă completă și accesibilă

    ”Am decis ca pentru aceste loturi demonstrative să aplicăm o fertilizare de bază, însă o fertilizare cât mai completă pentru cultura de porumb. Pe aceste parcele, înainte de semănat, s-au aplicat 250 kg/ha de NPK îmbogățit cu sulfat de magneziu, la semănat s-a mai completat cu un NPK 16:16:16, tot într-o doză aproximativ similară, și la prășit s-au aplicat fertilizări cu nitrocalcar. Este foarte interesantă combinația de aceste produse pentru că ele oferă practic toate elementele de bază sau macroelemente necesare oricărei culturi, nu numai porumbului”, ne-a explicat inginerul Vass Lajos, inginer agronom din cadrul Departamentului Vânzări/Marketing de la Azomureș.

    Fertilizarea porumbului cu îngrășăminte de la Azomureș: Starter aplicat la semănat

    Oficialul Azomureș a subliniat importanța fertilizării solului înainte de semănatul porumbului, dar și a aplicării unui starter la înființarea culturii: ”Când se aplică un fertilizant cu conținut de azot, fosfor și potasiu îmbogățit cu sulfat de magneziu practic se construiește rezerva solului care să asigure o nutriție echilibrată pe tot parcursul vegetației. Folosind un complex mai concentrat cu conținut de azot, fosfor, potasiu, în câte 16 procente – NPK 16:16:16 la semănat, avem un efect starter pentru că se oferă o nutriție imediat disponibilă, practic localizată în apropierea sămânței sau a materialului săditor, favorizând foarte mult dezvoltarea rădăcinilor în primele faze, fenofaze”.

    Potasiul este ”plasa de siguranță” a fermierilor, aprecizaă inginerul Vass de la Azomureș. Acesta precizează că elementul este necesar plantelor pentru a depăși situațiile ”ieșite din comun” dar care, în fapt, sunt deja o normalitate în fermele din România în contextul schimbării climatice. ”De câțiva ani încoace numai ani atipici avem. Niciodată nu vin precipitațiile chiar când trebuie, niciodată nu este temperatura destul de propice pentru cultură, și așa mai departe. Astfel, noi încercăm să asigurăm cât mai mult din necesarul apropiat de totalul de necesar de nutrienți pentru plante, chiar din primele faze de vegetație”, a declarat inginerul agronom din cadrul Departamentului de Vânzări/Marketing de la Azomureș.

    Fertilizarea porumbului cu îngrășăminte de la Azomureș: Nitrocalcar aplicat la prășit

    Venirea cu nitrocalcar la prășitul culturii de porumb a avut o importanță enormă în conturarea producției obținute cu schema Azomureș. ”Pe prășit, venind în sprijinul plantelor, culturii, cu nitrocalcar îi oferim necesarul de azot ca să își construiască masa vegetală, dar îi oferim și o cantitate semnificativă de calciu și de magneziu. Calciul fiind un element plastic este foarte important în dezvoltarea celulară și in echilibrul fiziologic al celulelor plantelor. Magneziul, în schimb, este practic atomul sau transformatorul de energie care transformă energia radiantă a soarelui, lumina de fapt, în energie chimică. Asta asigură sursa de energie pentru metabolismul oricărei plante”, explică specialistul producătorului român de îngrășăminte.

    Fără o schemă echilibrată de fertilizare, chiar și cel mai performant hibrid va avea producții modeste. Este meritul Azomureș că la Ziua Porumbului, hibrizii de generație nouă, dar și cei deja consacrați, au reușit să își atingă un procent de cel puțin 60% din potențialul de producție, acest procent urcând până la 80-90% în cazul hibrizilor care au avut capacitatea de a folosi la maxim nutriția asigurată.

    ”Aici vorbim de hibrizi de mare perfomanță. Acești de porumb necesită nutriție permanentă, necesită nutriție echilibrată ca să poată să dezvolte măcar 60 – 80% sau 90% din potențialul genetic. Fără o fertilizare adecvată acești hibrizi s-ar putea nici să nu se apropie de performanțele soiurilor constante care stiți bine că la producții de 7 tone, 7 tone jumate deja se considerau record. O astfel de producție garantează nerentabilitatea culturii. Numai ținând cont de necesarul fiecărui element, putem obține producții care să fie rentabile”, a mai precizat inginerul agronom Vass Lajos.

    Schemă de fertilizare care să includă și necesarul de zinc

    Pentru anul viitor, specialiștii de la Azomureș vor veni pentru loturile de la Ziua Porumbului și cu o variantă de fertilizare care să pună accent și pe necesarul de zinc al culturii: ”Chiar dacă se regăsește în corpul plantelor în masa vegetală în cantități infime de concentrație de 0,005% sau 0,002% , zincul controlează o mulțime de procese enzimatice care la rândul lor contribuie la dezvoltarea vegetativă în primul rând, dar și la dezvoltarea generativă, adică a producției de semințe, de boabe. Zincul influențează major calitatea boabelor obținute. Astfel, avem în plan să înființăm un lot demonstrativ tot pe porumb, un lot care să beneficieze de o fertilizare mai simplistă la care să venim cu o fertilizare de bază cu NPK 20:20:0, îmbogățit cu zinc. Până în octombrie-noiembrie o să concepem restul planului de fertilizare, s-ar putea să fie similar sau să fie puțin modificat de cel prezentat acum la Ziua Porumbului. Produsul de fertilizare îl avem deja și ne dorim să vedem ce rezultate se vor obține cu el în loturile de la Ziua Porumbului de la ediția viitoare”.


    Te-ar mai putea interesa

    Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului! O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor