• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • A BĂTUT 600 DE KILOMETRI până la București CA SĂ AFLE DE CE NU I-A INTRAT SUBVENȚIA!

    Oana Timar -

    Din ce știe, a rămas unul dintre cei 10 fermieri care, din cauza unei erori specifice, au încă subvențiile complet blocate pentru anul de cerere 2017. Tânărul Adrian Pușcaș din Satu Mare nu a primit încă niciun euro din sumele ce i se cuvin așa că a luat o decizie disperată: a venit până la București pentru a afla direct de la sediul central ce se întâmplă cu banii săi.

    Citiți și: Tânăr fermieri, lăsat fără subvenția APIA

    Despre problemele cu APIA pe care le întâmpină sătmăreanul am scris în circa două luni. Încă de atunci, fermierul de 33 de ani era în pragul disperării și căuta răspunsuri. La nivelul local, la APIA Satu Mare, s-a făcut chiar o ședință specială în care s-a discutat cazul său, însă cei din teritoriu și-au văzut depășite puterile pentru a-l ajuta. Răspunsul pe care l-a primit constant a fost acela că problema sa este din soft de la București, motiv pentru care Adrian Pușcaș și-a făcut drum în Capitală în speranța că o discuție de la om la om poate rezolva o problemă mai eficient decât un dialog telefonic.

    ”Am vorbit și cu domnul director de la APIA și mi-a zis că se încearcă să se facă ceva, să găsească o soluție să mă plătească, dar numai s-ar putea…Mi-au spus că mă vor ține la curent, dar cum nu m-au mai sunat, am venit eu la București”, ne-a declarat Adrian Pușcaș care, alături de alți 9 fermieri, nu pot lua banii de la APIA din cauza unei anumite erori, în timp ce alți fermieri la nivel național au alte probleme care le blochează subvenția.

    Ce a descoperit fermierul la APIA la București l-a descurajat total: a aflat că cererea sa este blocată în sistem și că cel mai devreme poate spera să își ia banii în luna decembrie. ”Practic nu le merge programul ca să mă poată plătit nici pe mine, nici pe alții. Domnul de la IT mi-a zis că abia în decembrie, dar eu i-am rugat să facă un efort să îmi dea banii înainte. Softul probabil îl fac acum pentru avans, dar restul nu merge, n-au mentenanță. Le-am spus că nu pot aștepta până în decembrie, că pierd și avansul și tot. E prea mult. Și mi-e teamă că nu vor mai rămâne bani după avans sau că în decembrie nu va fi problema mea prioritară, să nu se intre pe concedii”, este teama fermierului venit de la Satu Mare la București.

    Adrian Pușcaș a rămas însă cu o impresie bună despre oamenii de la APIA din București. La fel ca și cei din Satu Mare, funcționarii au făcut eforturi ca, inclusiv cu el de față, să rezolve problema de sistem. ”S-au dat telefoane în stânga în dreapta, dar fără vreun rezultat. În ședință o să verifice exact câți mai sunt ca mine și din ce motive. O să mă sune să îmi spună”.

    În final, fermierul s-a întors la Satu Mare tot fără subvenția în cont. Este dezamăgit că în țară mai sunt producători agricoli în aceeași situație, dar că aceștia aleg să nu spună nimic. ”Eu zi de zi sun și mă zbat și tot degeaba. Măcar cu acest gând sunt acum liniștit, că am fost și la București. Aștept acum luna decembrie. Și ce-o fi cu ferma…numai Dumnezeu mai știe, că eu mi-am pierdut speranța”, ne-a spus, resemnat fermierul ca bătut peste 600 de kilometri pentru a afla de ce nu i-a intrat subvenția de la APIA.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate! Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte