• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Harghitenii se reorientează. Motivele pentru care vor să treacă de la cartof la muștar

    agrointeligenta.ro -

    Importurile mari și ieftine de cartofi, dar și productivitatea mare din alte zone ale țării i-au făcut pe fermierii din Harghita să renunțe la tradiționalii tuberculi și să se orienteze spre ceva nou și profitabil: muștarul.

    Prima plantație de șase hectare ar urma să fie recoltată peste două luni și cel care a avut inițiativa a fost chiar șeful Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Harghita, Torok Jeno. Inițial, mai multi producători agricoli urmau să i se alăture ca, în final, să fie singurul care a și însămânțat. ”Am folosit muștarul ca îngrășământ verde, așa că am dorit să trec și să încerc și cultivarea lui pentru consum”, a declarat Jeno, care a lucrat și în cercetare.

    Însămânțarea s-a făcut pe 13 aprilie, iar în prezent, plantele au atins o înălține de 1,2 metri. Un mare aport l-au avut ploile abundente din ultima perioadă, așa că în august se anunță o primă recoltă mulțumitoare ce ar putea fi achiziționată de fabrica de prelucrarea muștarului din Târnovița.

    „Producţia este foarte variată la cultura muştarului, fiind cuprinsă între 800 şi 1.800 kilograme la hectar. (…) Dacă reuşesc să produc 1.500 de kilograme la hectar şi preluarea va fi bună, mă gândesc să cresc suprafaţa. Dar, toamna se numără bobocii. Oricum, dacă reuşim, s-ar putea ca anul viitor să mai intre şi alţii cu până la 50-60 hectare, atât cât fabrica este în stare să prelucreze din producţia judeţului”, a mai spus şeful DADR Harghita.

    Torok Jeno a explicat că, în ultimii ani, producătorii de cartofi din judeţ au început să se reorienteze spre alte culturi, din cauza faptului că această cultură nu mai este profitabilă. Unii au cultivat sfeclă de zahăr, alţii orz de toamnă, iar alţii au decis să cultive plante furajere.

    În acest an, în premieră, suprafaţa cultivată cu cartofi din Harghita a scăzut sub 10.000 ha, în condiţiile în care, în urmă cu zece ani, în judeţ erau cultivate 14.700 ha. Scăderea suprafeţei a fost influenţată de faptul că producătorii de cartofi nu au mai putut, în ultimii ani, să-şi valorifice recolta şi au ajuns, în unele cazuri, să arunce cartofii la gunoi.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului