• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Din 2015, agricultura performantă se face cu drone. Vehicule aeriene fără pilot vor fi utilizate pentru fertilizări şi irigaţii

    agrointeligenta.ro -

    Teledetecţia şi agricultura de precizie sunt doar două din domeniile în care dronele îşi vor dovedi eficienţa, în sprijinul celor care fac afaceri în agricultură. Dacă până în prezent, vehiculele aeriene fără pilot erau cel mai adesea utilizate în operaţiuni militare şi de intelligence (spionaj), iar în ciuda dezvoltării rapide a utilizărilor comerciale legislaţia din domeniu nu era foarte clară,  din octombrie 2015, dronele au liber să circule nestingherite în spaţiul aerian american, în scopuri civile.

    Utilizarea dronelor a iscat o adevărată polemică în SUA. Principalele temeri au fost generate de „o eventuală amenințare la adresa intimității cetăţenilor”, mai ales după ce un oficial FBI (Biroul Federal de Investigaţii) a dezvăluit recent că acestea sunt utilizate „într-o manieră limitată” şi pentru supravegherea teritoriului SUA.

    drona 5

    În schimb, susținătorii programului de dezvoltare a vehiculelor aeriene fără pilot spun că în perioada următoare, industria dronelor va crea locuri de muncă și va avea un impact semnificativ în agricultură.

    Aplicaţii tehnologice de vârf

    După ce Congresul SUA a adoptat proiectul de lege care deschide, începând cu octombrie 2015, spaţiul aerian american circulaţiei dronelor, 42 de state au propus legi preventive care să limiteze autonomia acestora. Pentru a calma spiritele, dar şi pentru a încerca să schimbe percepţia populaţia, mai mulţi politicieni încearcă să explice potenţialul deosebit al dronelor în domeniul agriculturii performante.
    Senatorul republican Jerry Moran , din Kansas, este unul din politicienii americanii care pledează ori de câte ori are ocazia pentru utilizarea în domeniul civil a vehiculelor aeriene fără pilot (UAS)
    „Avem de-a face cu nişte stereotipuri care persistă în privinţa dronelor”, a declarat Jerry Moran, ziariştilor publicaţiei The Daily Beast, cu ocazia participarii la o demonstraţie aplicativă în agricultură, cu sistemul UAS, eveniment organizat de Universitatea din Kansas (KSU).
    „Trebuie să se înţeleagă care sunt aplicaţiile civile ale acestor sisteme UAS şi care nu au doar utilitate în intelligence şi armată. Aplicaţiile UAS în agricultură sunt o combinaţie deosebită a unor aplicaţii tehnologice de vârf”, a explicat senatorul american făcând trimitere la statul Kansas unde agricultura şi aviaţia au un rol foarte important din punct de vedere economic.

    Jerry moran

    Afaceri de 82 miliarde de dolari şi peste 100.000 de locuri de muncă

    Un studiu al Asociaţiei internaţionale pentru promovarea vehiculelor aeriene fără pilot (AUVSI) indică faptul că integrarea sistemelor UAS în cadrul Sistemului Naţional Aerospaţial (NAS) din SUA va însemna, pentru perioada 2015-2025, crearea a nu mai puţin de 104.000 de noi locuri de muncă şi afaceri de 82 de miliarde de dolari SUA (din care 13,6 miliarde dolari în primii trei ani de la inluderea sistemului în NAS). Potrivit studiului AUVSI, slujbele create vor fi bine plătite (salarii anuale de 40.000 dolari) şi vor necesita studii tehnice de specialitate. Taxele încasate de stat din dezvoltarea afacerilor cu drone vor totaliza pe parcursul celor 11 ani luaţi în calcul, aproape 500 de milioane de dolari.
    Raportul specialiştilor AUVSI atenţionează că fiecare an de întârziere în ceea ce priveşte includerea sistemelor de drone în Sistemul Naţional Aerospaţial din SUA înseamă pierderi economice de 10 miliarde dolari.
    Principalele aplicaţii ale dronelor vor fi în special în agricultură, spun specialiştii americani. Mai exact ele vor fi utilizate în teledetecţia aplicată în agricultură şi în ceea ce experţii agricoli denumesc agricultura de precizie.

    drona 7

    Mai puţine pesticide utilizate în agricultură

    „Ştim că până în 2050, populaţia globului va creşte cu încă două miliarde de oameni. Cum şi cu ce îi vom hrăni pe aceşti oameni? Sistemele de vehicule aeriene fără pilot se rezumă la urma urmei, la tehnologii dezvoltate pentru a ajuta omenirea. Utilitatea imediată a acestor drone este în agricultura de precizie. De exemplu, dacă fermierul va creşte randamentul afacerii sale, obţinând aceeaşi recoltă, dar cu o cantitate mai redusă de pesticide, atunci discutăm deun lucru bun”, a declarat directorul general AUVSI, Michael Toscano.
    Dronele utilizate în activităţile agricole vor ajuta fermierii să reducă cheltuielile, permiţându-le să aibă imagini aeriene de calitate. Astfel, aceştia vor putea stabili cu mai mare precizie în ce zone ale culturilor agricole e nevoie să se distribuie mai multă apă pentru irigaţii sau să se pulverizeze fertilizatori.

    Un nou sistem de agricultură de înaltă performanţă

    Ce este însă agricultura de precizie? Agricultura de precizie este un sistem nou de agricultură, înseamnă în primul rând performanţă înaltă obţinută cu tehnologie de vârf. Agricultura de precizie este o cale de eficientizare a producţiei şi defineşte de fapt principiile agriculturii viitorului.
    La modul teoretic, agricultura de precizie se defineşte ca fiind managementul terenurilor agricole ţinând cont de variaţia naturală, specifică a solurilor şi nu de împărţirea administrativă a acestora. Scopul agriculturii de precizie este de a optimiza utilizarea resurselor de sol, apă şi a inputurilor chimice (îngrăşăminte şi pesticide) pe baze specifice locale.

    drona 2
    Agricultura de precizie are ca obiective obţinerea de producţii mari şi de calitate, optimizarea profiturilor economice, protecţia integrată a mediului şi nu în ultimul rând, mărirea durabilităţii sistemelor agricole.

    Adversarii dronelor se tem de spionaj

    Agricultura de precizie implică utilizarea tehnicilor de teledetecţie, a Sistemului de Poziţionare Globală (GPS), a hărţilor de producţie, a sistemelor suport pentru decizie, precum şi Sistemului Informatic Geografic (GIS).
    În agricultură, teledetecţia este un instrument de analiză a suprafeţei Pământului care permite extragerea prin mijloace specifice a parametrilor biofizici ai cuverturii planetei cu scopul furnizării de valori absolute referitoare la stadiul de dezvoltare a vegetaţiei, corelat cu identificarea proprietăţilor apei şi solului ca elemente care condiţionează producţiile agricole.

    drona 6
    Trebuie însă menţionat că există şi adversari ai aplicaţiilor sistemelor de drone în domeniul civil. Astfel, Nick Mottern, coordonatorul portalului Knowdrones.com susţine că ar trebui să se manifeste mai multă reţinere când se aduce în discuţie utilizarea dronelor pe teritoriul naţional.
    „Deschiderea spaţiului aerian (în cazul de faţă fiind vorba de SUA, n.a.) circulaţiei libere a dronelor nu face altceva decât să lase mână liberă serviciilor de securitate să controleze fără restricţii viaţa privată a unor cetăţeni. Cei mai mulţi bani vor continua să fie utilizaţi în aplicaţiile militare şi de spionaj, şi doar o mică parte din bani vor fi destinaţi aplicaţiilor civile ale dronelor, în agricultură, de exemplu”, susţine Nick Mottern.

    Senator american: „tehnologiile UAS sunt o binecuvântare”

    În replică, senatorul republican Jerry Moran spune că tehnologiile UAS sunt o binecuvântare şi astfel de aplicaţii nu ar trebui lăsate neutilizate doar dintr-o teamă nejustificată a unora.
    „Principalul rol al dronelor este să salveze vieţi, să protejeze oamenii, să ajute agricultura. Trebuie să dăm posibilitatea ca sistemele UAS să-şi demonstreze eficienţa comercială şi să se stabilească un set de norme fundamentate pe bun simţ şi ştiinţă care să reglementeze domeniul. Nu frica trebuie să domine.”, a mai menţionat senatorul american.
    Dronele sunt vehicule aeriene fără ocupanţi, pilotate de la distanţă sau cu capaciate de autopilotare.

    drona 3
    Statele Unite ale Americii au un arsenal de aproximativ 8.000 de drone, care reprezintă o treime din totalul aparatelor de zbor deţinute de armata celui mai puternic stat. 75 de armate din jurul lumii (inclusiv România) au folosit sau folosesc în prezent drone, iar dintre acestea, aproape 25 deţin versiuni care sunt sau au fost înarmate.

    Drone militare vs. drone civile

    Predator si Reaper sunt cele mai cunoscute modele de drone. Acesta pot sta în aer până la 24 de ore şi permit supravegherea minuţioasa a activităţii umane de la sol, chiar dacă se afla la o altitudine de 8.000 de metri. De asemenea, transmit permanent imagini video şi le permit piloţilor, care le controlează de la distanţă, să tragă.
    Costurile de intreţinere şi utilizare pentru dronele militare sunt de 12 milioane de dolari pentru fiecare. de 10 ori mai puţin decât se alocă unui avion F-22. Costurile pentru instruirea unor piloţi de drone reprezintă aproape o zecime din cele destinate pregătirii pilotilor de vânătoare.
    De asemenea, zborurile pot fi de mai lungă durată decât în cazul avioanelor
    Prima utilizare a dronelor într-un conflict militar a avut loc în 1982, în războiul din Liban. Ca urmare a dezvoltării sistemului GPS (Global Positioning System), ce permite navigarea cu pecizie oriunde pe glob, dronele pot fi folosite pe toată planeta, fiind controlate de piloţi aflaţi în bazele militare de pe teritoriul SUA.

    drona 8
    În prezent, dronele sunt utilizate, şi în domeniul civil având aplicaţii în agricultură, turism, protecţia mediului, meteorologie. Numărul dronelor utilizate în domeniul civil este însă încă redus, costurile de construcţie, operare şi întreţinere fiind considerabile. Şi în România, în afara celor cinci drone militare achiziţionate din SUA, există drone civile. Recent, compania TeamNet a proiectat şi fabricat o astfel de dronă (denumită Hirrus) utilizată pentru colectarea de date pentru o cercetare academică.

    Foto: moran.senate.gov, AUVSI, army.mil,


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!