• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Irimescu (MADR): România nu va fi afectată de sistarea subvențiilor europene pentru exportul de carne de pasăre

    agrointeligenta.ro -

    România nu va fi afectată de sistarea subvențiilor europene acordate pentru exportul de carne de pasăre în țările terțe deoarece industria avicolă românească exportă cel mai mult în spațiul comunitar, a declarat ieri Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

    „Sectorul avicol românesc exportă foarte puțin în țările terțe, iar de aceste subvenții, mai exact de aceste restituiri la export, profită doar câteva state europene care duc cantități însemnate în afara spațiului comunitar, mai puțin România, care și-a orientat exporturile de carne de pasăre spre țările Uniunii Europene. Aceste subvenții, care sunt în jur de 200 de euro pe tona de carne de pasăre, s-au acordat producătorilor avicoli pentru compensarea diferenței dintre prețul internațional și prețul european, care este mult mai ridicat”, a spus Achim Irimescu.

    Sumele plătite producătorilor români, în perioada 1 ianuarie 2011 — 6 noiembrie 2013, pentru exportul de carne de pasăre se ridică la 700.000 euro, iar cantitatea exportată în doar cinci țări agreate din afara spațiului comunitar pentru plata acestor subvenții a fost de 5.775 tone de carne de pasăre.

    Irimescu a explicat că nu pentru toate cantitățile de carne de pasăre care pleacă la export în afara spațiului comunitar se primesc subvenții europene, ci doar pentru cele agreate, iar până în prezent au fost Iordania, Liban, Libia, republica Moldova și Irak.

    De asemenea, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van, confirmă faptul că producătorii români nu vor fi afectați de această decizie a UE deoarece exporturile totale de carne de pasăre în țările terțe nu au depășit în primele 7 luni din acest an 15% din totalul cantității exportate, iar în țările agreate pentru plata restituirilor la export procentul este mult mai mic.

    Prețul mediu, 2.112 euro pe tonă

    „În primele șapte luni din acest an s-a exportat o cantitate de 41.462 de tone de carne de pasăre, la un preț mediu de 2.112 euro pe tonă, iar 34.976 tone, adică peste 84% din cantitatea totală a mers în țările UE și restul în afara spațiului comunitar, însă în țările în care se plătesc aceste restituiri la export au fost duse cantități foarte mici, doar câteva sute de tone, iar subvenția a fost de 270 de euro pe tona de carcasă și nu pe carnea tranșată. Consider că România nu va fi afectată de această decizie de sistare a acestor plăți, decizie pe care UE s-a angajat să o ia încă din 2010. Vor fi afectate mai mult țările puternice care produc mult precum Franța, Marea Britanie, Italia, Spania sau Germania”, a subliniat Ilie Van.

    CE se vede cu fermierii francezi pe 22 noiembrie

    Comisia Europeană (CE) și-a menținut, marți, decizia de a sista subvențiile pentru exportul de carne de pasăre, dar a propus pentru 22 noiembrie o întâlnire cu crescătorii francezi, care sunt printre cei mai afectați de această decizie.

    Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloș, ‘își propune organizarea unei întâlniri la 22 noiembrie’ cu avicultorii francezi, a anunțat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al comisarului, Roger Waite, potrivit AFP.

    Acesta a respins însă eventualele speranțe într-o schimbare de poziție a Bruxellesului, subliniind că subvențiile agricole sub forma restituirilor la export ‘sunt un instrument de gestionare a piețelor (…) și în niciun caz un ajutor destinat să sprijine restructurarea unei companii individuale afectate de o problemă de competitivitate și de alegeri strategice ale conducătorilor ei, care au fost puși în temă de mult timp’.

    Sursa: Agerpres


    Te-ar mai putea interesa

    O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului! Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor