• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Criză în legumicultură: Serele de lângă București, puse la pământ. Producătorii avertizează că prețurile la legume vor exploda

    agrointeligenta.ro -

    După sectorul laptelui și al brânzei, legumicultura este și ea lovită de noile reglementări intrate în vigoare de la 1 ianuarie 2014. Nu este însă vorba de vreo directivă europeană, ci chiar de o decizie a Primăriei Municipiului București care bagă în faliment serele și aruncă în aer prețurile la legumele românești, anunță Federația Națională PRO AGRO într-un comunicat de presă.

    Majorarea gigacaloriei cu 40% începând de la 1 ianuarie, ca urmare a unei decizii luate de către Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, a pus legumicultura la pământ. Fermierii care folosesc energia termică produsă de societatea RADET încep să își restrângă activitatea și se pregătesc primele concedieri din cauza costurilor prea mari de producție. Cel mai grav afectată de scumpire este cea mai mare seră de legume din Europa, LEOSER SA, membră a federaţiei PRO AGRO si a grupului de producatori HORTIFRUCT, singurul grup de producatori agricoli din Romania recunoscut de UE.

    Apelul producătorilor, ignorat de autorități

    ”La finele anului trecut, Federația PRO AGRO, alături de Leoser SA, a solicitat ca producătorii de legume de seră din România să beneficieze de același sprijin pe care îl au cei din alte state UE, unde se aplică un preț diferentiat al gigacaloriei pentru fermieri. Dialogul avut cu Primăria Capitalei și cu domnul primar Sorin Oprescu a rămas fără rezultat, iar majorarea a intrat în vigoare de la 1 ianuarie. În fața costurilor foarte mari, conducerea Leoser ne-a anunțat că a decis să demareze un proces de reorganizare ce implică, în primă fază, reducerea la jumătate a activității și a personalului. Este o lovitură fără precedent dată acestei ramuri agricole de tradiție și unui producător român de bază, care menține un nivel rezonabil al prețului”, declară Alex Jurconi, președintele PRO AGRO.

    Efectele necazului care a căzut pe capul producătorilor nu va rămâne fără urmări pentru românii din toată țara care, în plinp iarnă, vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunare pentru a mânca sănătos. ”Din primele noastre calcule, apreciem că roșiile și celelalte legume românești se vor scumpi cu 50%. Mă refer la întreaga piață din România, pentru care prețurile din București sunt de referință. Ni se pare incorect ca legumicultorii și consumatorii să fie obligați să plătească pentru pierderile uriașe ale RADET”, a mai spus Jurconi.

    Se cere găsirea unei soluții rapide

    Leoser SA urmează să puna in practica decizia de suspendare a activitatilor din sere în zilele ce urmează. „Este inadmisibil ce se întâmplă. Vorbim de importanța agriculturii ca domeniu strategic, dar băgăm în faliment cea mai mare seră din Europa. Mărirea pretului gigacaloriei ne pune în situația să nu putem continua activitatea. Într-o țară membră a UE, instituțiile naționale de reglementare ar fi trebuit cu mult timp înainte să se consulte cu mediul de afaceri anterior luării unei decizii cu un impact economic atât de important. Noi ne-am indeplinit la zi obligațiile fata de statul roman, în schimb ne-a fost anulat dreptul de a fi consultați. În consecință, am luat decizia să închidem complet unitatea. 2000 de salariati vor ramane fără locuri de muncă în mijlocul iernii. În acest moment, nu mai putem concura cu legumele subvenţionate din celelalte ţări producătoare, precum Turcia. Solicităm Primului Ministru începerea de îndată a unui dialog pentru găsirea unei soluții. Solicitam o întalnire de urgența cu ministrul Energiei, Constantin Niță, cu Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie, cu Ministerul Agriculturii, Finantelor si cu producatorul si distribuitorul de energie termica”, a declarat directorul general Victor Nitu, în numele Consiliului de Administratie al SC Leoser SA.

    SC LEOSER SA furnizează peste 30.000 de tone de legume pe piața internă și externa si își desfășoară activitatea pe o suprafață de 90 de hectare, fiind apreciată ca fiind cea mai mare seră legumicolă din Europa. Printre cele mai apreciate produse de legume de pe piata interna sunt produsele românești furnizate de compania Leoser. Dispariția acestui producător de pe piață va face loc ”apreciatelor” legume importate, în special celor turcești.

    Legumele, scumpite odată cu laptele

    Doar zilele trecute, crescătorii de bovine au anunțat că din cauza noilor condiții de comercializare intrate în vigoare de la 1 ianaurie, laptele și brânza comercializate în piețe de către producători, adică exact acele produse tradiționale și foarte gustoase, se vor scumpi cu circa 20%. Fermierii sunt obligați ca tot laptele pe care îl pun în consum să fie supus unor analize ale căror costuri variază de la câteva zeci de lei, la peste 100 de lei.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!