Porcul Mangaliţa: o piaţă pierdută de români şi câştigată de unguri
agrointeligenta.ro -România a pierdut după 1989 şansa de a fi un exportator important de jambon de Mangalita – o rasă autohtonă de porci – pe piaţa UE, pentru că specialiştii noştri n-au ştiut să aprecieze „grăsimea de calitate”.
Ungurii, în schimb, au profitat din plin şi au devenit principalii furnizori pentru ţările occidentale, unde cererea de Mangaliţa a devenit tot mai mare în ultimii ani. Şi contextul este favorabil, mai ales că nici nu se poate vorbi de o concurenţă acerbă pe piaţă – vorbim mai mult de o nişă cu mare potenţial. La Paris, de exemplu, jambonul de Mangaliţa se vinde cu circa 165 de euro kilogramul.
Porcul cu lână – blana este asemănătoare celei de la oaie şi are trei culori: roşcat, blond sau negru – sau Mangaliţa este o rasă de porc relativ apropiată de cea a mistreţului. Se creşte uşor şi este rezistent la frig. El este apreciat pentru carnea gustoasă şi mai sănătoasă, precum şi pentru grăsimea de bună calitate. De altfel, acest porc este denumit si „uleiul de măsline cu patru picioare”.
„Dacă România ar avea acces la export, altfel ar sta lucrurile. La Suinprod Roman chiar am vrut să extindem efectivele undeva la circa 20.000 de capete în ideea că o să exportăm”, spune Ioan Antoci, directorul Suinprod. A rămâs însă doar la câteva zeci de exemplare în contextul actual.
În România, în prezent, mai există doar câteva mii de porci din rasa Mangaliţa, în special în gospodăriile populaţiei. În sistem industrial, nu există un mare interes pentru această rasă, deoarece la noi nu se face diferenţa „între grăsimile de calitate şi restul”.
Un porc crescut în sistem industrial are în general o cantitate de grăsime de circa 18 kg la 100 kg (animal tranşat) , spre deosebire de rasa Mangaliţa unde grăsimea e mai mult decât dublă. Acesta este şi motivul pentru care porcii din rasa Mangaliţa nu sunt căutaţi de procesatorii locali, ei fiind crescuţi în general pentru obţinerea de produse tradiţionale.
La vecinii unguri în schmb, efectivele de porci din rasa Mangaliţa sunt în creştere de la un an la altul. Carnea este exportată în Spania, Germania, Olanda, Belgia şi Japonia. Principala destinaţie este Spania care importă cantităţi importante de jambon de Mangaliţa. Exporturile merg bine însă şi pe pieţele irlandeze şi belgiene. Numai în Olanda se exportă săptămânal circa o tonă de produse.
Citeşte şi Mangaliţa – “porcul-somon” sau “uleiul de măsline cu patru picioare” – recucereşte Transilvania