Soluții pentru grădină

Agricultură la bloc: Ce legume se pot cultiva pe balcon

Conceptul de urban farming este încă puțin cunoscut la noi, deși nu puțini sunt românii care își cresc singuri legumele și fructele chiar în mijlocul orașului. Cei mai creativi mini-horticultori au găsit soluții inclusiv pentru spații mici, așa cum sunt balcoanele de bloc, unde se pot cultiva cu succes plante aromatice, roșii sau ardei gras.

Sfatul primordial pentru cei care doresc să recolteze legume de pe terasa sau balconul apartamentului este să nu planteze decât plante care nu ajung să aibă dimensiuni prea mari, astfel încât spațiul să fie folosit într-un mod cât mai util. Totodată, aveți mereu în vedere modul în care vă amenajați mini-grădina pentru a păstra aspectul plăcut al spațiului restrâns și pentru a vă permite să îngrijiți corespunzător toate plantele.

Cele mai întâlnite plante comestibile de balcon sunt plantele aromatice ce cresc și se dezvoltăr foarte bine în ghivece. În această categorie intră oregano, cimbru, busuioc, tarhon, mentă, leuștean, mărar. În vase mai mari puteți crește inclusiv morcovi și pătrunjel pentru rădăcină.

Când vine vorba de legume, este nevoie ca fermeriul de la bloc să acorde o atenție sporită pentru a avea recolta coaptă. Se poate încerca cultivarea de roșii, castraveți, ceapă sau ardei. Din nou, doar soiuri cu plante mici!

În ghivece sau lădițe ce permit un spațiu mai mare de creștere a plantelor se pot planta salata verde, spanac sau rucola. Ușor de îngrijit sunt și căpșunii, ce trebuie crescuți la nivelul balustradei sau pe pervaz pentru a asigura suficientă lumină pentru coacerea fructelor (condiție obligatorie pentru toate plantele, de altfel).

rosii pe balconbalcony-gardenAtenție: Un mare rol îl are solul ales corect. Dacă aveți rude la țară, este recomandat să obțineți de la ele pământul ideal cu care veți umple ghivecele și lădițele din balcon, acesta fiind cel mai bun pentru cultivarea legumelor. Aveți grijă la sănătatea plantelor și apelați la fertilizatori naturali.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


5 comentarii

 1. Ma uit la articol si suna interesant dar pozele voastre cu balcoane arata ca nu sunt balcoane romanesti.
  Eu am balcon mare, cat toata lungimea apart. deci suficient loc pt pus si flori si ceva legume (cateva fire de salata, 2 de telina, 1 de kale, ceva patrunjel, capsuni, plante aromatice, 4 de rosii si 2 de castraveti, etc toate amestecate printre galbenele, petunii, muscate).
  Ce nu e mentionat in articol:
  -conteaza expunerea la soare si cat de tare se incinge balconul. Daca e prea mult soare multe plante nu vor rezista; daca e prea putin, iar nu se preteaza la cele mai multe
  – plantele aromatice au cel mai mare raport pret/spatiu mic. Le tund si usuc, asa ca am si iarna. Menta, rozmarinul, leusteanul sunt perene.
  -udat des. Ghivecele de plastic se incalzesc mai tare ca pamantul si pot opari radacinile, deci udat.
  -fac compost (si reduc si deseurile asa) deci am pamant gratis si gras
  -recuperat lazi de lemn. Mi se par cele mai prietenoase cu plantele.
  -am rosii inalte. Da, ce daca au crescut de 2m, nu ma deranjeaza, le-am legat o sfoara, si un bat.
  -cultiv din resturi
  -implic copiii (lectie de botanica)
  etc.
  Astfel am remarcat ca in perioada de vara/toamna bugetul saptamanal de mancare s-a redus… si costurile sunt minime pentru ca recuperez seminte, fac schimb cu vecini, produc compost, recuperez lazi etc.

  1. caut un articol publicat acum un an in care se arata cum sa plantam ceapa in bidoane de plastic.Nu mai stiu cum se faceau gaurile laterale in bidoane !

Scrie un comentariu