• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Romii care au ales să facă agricultură: Toți cei 11 membri ai familiei Bujor lucrează cu spor în propria fermă de legume

    agrointeligenta.ro -

    Familia lui Mircea Bujor din comuna Dracea, Teleorman, este un exemplu nu doar pentru comunitatea de romi din care face parte, ci pentru toți românii care își doresc să își schimbe destinul prin muncă cinstită.

    Mircea Bujor ţine morţiş să se ştie că este ”ţigan” și că este mândru că a ales să muncească în agricultură. Alături de familia sa, a pus bazele unei prospere afaceri cu legume, ajungând din primăvară să vândă în marile rețele de magazine.

    ”Este o afacere de familie . Suntem aproximativ 11 persoane implicate. Eu fratele meu, băieţii mei şi alte rude. Sunt legumicultor de la 13 ani. Băieţii mei care au 15, 16 şi 17 ani mă ajută. Eu sunt mândru că sunt rom. Am întâmpinat în timp probleme din cauza mentalităţii, pentru că eşti efectiv dat la o parte dacă eşti ţigan”, a povestit Mircea Bujor pentru teleorman24.ro.

    Bujor se ocupă cu agricultura din copilărie și deja are o experiență de 13 ani în cultivarea legumelor. După ce a făcut opt clase, a renunţat la şcoală şi a preferat să muncească pământul alături de părinţi.

    ”Totul a început prin 1992. Terminai clasa a VIII-a şi nu prea aveai ce să faci în momentul acela. S-au dat terenurile în chirie de către primării. Noi dacă eram romi, nu am avut teren moştenit. Am închiriat de la primărie şi ne mergea foarte bine. Mergeam la Bucureşti şi vindeam.Ţin minte că mi-am luat o maşină prin 1992”, a povestit producătorul.

    rom4

    În timp , afacerea lui Mircea Bujor s-a dezvoltat cu sprijinul familiei sale care muncește alături de el. În paralel, producătorul s-a ambiținat și a reușit să liceul la seral, realizând că studiile nu sunt tocmai de neglijat.

    Atacat de hoți

    Producţia din câmp a familiei Bujor, spre deosebire de cea din solar, prespune riscuri. Vremea rea, dăunătorii şi hoţii sunt ameninţări pentru producţia familiei Bujor, care este neasigurată. Producătorul este însă optimist: ” În câmp am avut nevoie de pază atunci când a fost răsadul mic. Atunci am fost atacaţi. O să fim atacaţi din nou la cules. La cules o să luăm zilieri. Deoarece anul aceasta se preconizează o producţie bună, o să avem nevoie de familia noastră şi încă vreo cinci, şase persoane în plus, la culesul zilnic. De trei, patru ori mai mult decât am băgat, vrem să scoatem”.

    Membru al programului ”Dor de gust”

    În prezent, terenurile familiei Bujor s-au extins până la 20 de hectare şi pe lângă munca din câmp, agricultorul a trecut şi la producţie de bulion şi conserve, amenajându-şi la Dracea o mică făbricuţă. Cel mai mult însă l-a ajutat programul ”Dor de gust” prin care, alături de alți producători de legume, a reușit să intre cu marfa sa în marile rețele de magazine. Banii îi primește pe loc la livrarea legumelor în centrul de colectare, ceea ce este, pentru el și alți 200 de legumicultori, o sursă sigură de venit și de valorificare a recoltei.

    Legumele destinate hipermarketurilor trebuie să respecte anumite cerinţe impuse de cumpărător şi pentru asta întreaga familie Bujor munceşte din greu, de la plantatul legumelor în solar, până la aranjatul în lădiţele care iau drumul către hipermarket. Când castraveţii sau alte produse ale fermei sunt sortate şi aşezate în lădiţele care poartă inscripţia Programului ” Dor de gust”, la muncă iau parte şi copiii producătorului.

    ”Noi ne ocupăm mai mult cu sortatul. Participăm şi la strângerea legumelor şi la contabilitate. Această activitate ne formează în viaţă ca şi oameni. Noi suntem elevi la Liceul Pedagogic „Mircea Scarlat” din Alexandria iar în timpul verii ne ocupăm cu legumele. Ne place. În viitor o să preluăm noi toată afacerea şi trebuie să fim formaţi de mici”, spune Marius Bujor, băiatul de 16 ani al producătorului teleormănean.

    Deocamdată doar castraveţii produşi de familia Bujor au ajuns în hipermarket, pentru că roşiile, plantate în câmp, nu s-au făcut încă. ” În acest moment doar eu sunt producător de castraveţi. Banii îi primim în avans. Facem o factură de avans şi banii intră în cont. Îi plăteşte Agricover”, explică Mircea Bujor sistemul de plată de care beneficiază toți producătorii înscriși în programul ”Dor de gust”.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till