• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sute de mii de euro făcute scrum în mijlocul câmpului: 75% din incendiile la combine pornesc din zona motorului. Ce trebuie să facă fermierul pentru a-și salva viața și utilajele

    agrointeligenta.ro -

    Pentru că puține au fost vara aceasta intervalele în care nu a plouat, recoltatul a fost o adevărată provocare pentru fermierii din toată țara. În aceste zile, pe ultima sută de metri, nu puțini sunt agricultorii care ”forjează” combinele pentru a strânge ultimele boabe de pe câmp. Într-un minut de neatenție din partea fermierilor, cel puțin trei astfel de scumpe utilaje au luat foc în mijlocul miriștii în vara aceasta.

    Incendiile în care utilaje de sute de mii de euro cad pradă flăcărilor nu sunt întâlnite doar la noi. În SUA, anual, în câmp iau foc sute de combine, iar pagubele materiale depășesc 20 de milioane de dolari și se pot solda cu pierderea de vieți omenești.

    În privința utilajelor, de cele mai multe ori este vorba de pagubă totală, dar atât în străinătate, cât și la noi, astfel de echipamente scumpe sunt asigurate. Fără combine, însă, fermierii nu reușesc să termine de recoltat, iar procedurile pentru a beneficia de polița de asigurări nu sunt nici rapide, nici ușoare.

    Potrivit specialiștilor de peste Ocean și statisticilor firmelor internaționale de asigurări, 75% din incendiile la utilaje agricole pornesc din zona motorului. De aceea și sfatul profesioniștilor este de a se acorda o mare atenție acestei părți a combinei.

    ”Curățați această parte a utilajului folosind jet de apă cu presiune pentru a îndepărta tot uleiul întărit, rămășițele de cereale. Un motor curat va rula mai ușor, va fi mai eficient și va prezenta un risc mai mic de incendiu”, susține John M. Shutske din cadrul Departamentului de Service al Universitărții Minnesota.

    Combinele se curăță zilnic cu aer comprimat

    Chiar și în zilele de recoltare, expertul recomandă curățarea combinelor cu aer comprimat pentru a se îndepărta frunzele și orice alte reziduuri de pe utilaj. Totodată, o mare atenție trebuie acordată plantelor care se agață de curele sau alte piese mobile.

    ”Acordați o atenție sporită manualului de instrucțiuni pentru operatorul combinei și planificării schimburilor de ulei sau alte elemente ce țin de mentenanță. Dacă observați orice scurgere, soluționați problema cu prioritate!”, mai spune John M. Shutske.

    În ciuda tuturor măsurilor luate de fermier și fără vreo legătură cu tipul de utilaj folosit, riscul de incendiu rămâne, sunt de acord specialiștii. Astfel, cel mai sigur este ca operatorul echipamentelor să fie mereu pregătit să acționeze într-o astfel de situație, cu atât mai mult cu cât focul izbucnit în mijlocul câmpului este foarte greu de controlat.

    Un stingător cu pulbere sau un extinctor cu spumă sunt recomandările experților și costă cel mult 200 de lei. Cel mai sigur este să aveți două astfel de extinctoare pe care să le țineți unul în cabină și pe celălalt într-un loc în care să fie accesibil atunci când vă aflați în afara combinei.

    Cum se acționează corect în caz de incendiu

    În cazul unui incendiu, primul lucru pe care trebuie să îl facă operatorul combinei este să oprească motorul, să ia extinctorul și să acționeze la locul izbucnirii focului. ”Dacă ați ieșit din cabină fără a lua și extinctorul, nu vă urcați înapoi decât dacă focul este mic sau este izolat într-o parte ce nu are legătură cu cabina. Cu un telefon mobil sau o stație, cereți ajutor”, este sfatul profesioniștilor. Ei recomandă foarte multă precauție mai ales că flăcările pot izbucni violent în spații deschise, în apropierea rezervorului cu motorină. Astfel, fermierul trebuie să activeze extinctorul de la o aorecare depărtare de utilaj, folosindu-se de furtunul mobil.

    ”Dacă eforturile se dovedesc inutile și există risc de explozie, nu este recomandat să rămâneți în zona de pericol și este mai bine să așteptați ajutor”, mai spun specialiștii.

    Foto: Sunflowernsa. com


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till