ABONARE LA ARTICOLE

MEDIAFAX TALKS ABOUT BREWING AND AGRICULTURE

Fabricile de bere plâng după hamei şi cumpără cu 6000 de euro producţia de pe un hectar. Un singur fermier livrează 50%: Acaţiu Mora

Cultivatorii de hamei din România pot fi număraţi pe degete, deşi de pe urma acestuia se pot câştiga chiar şi 5.000-6.000 de euro la hectar. Trebuie însă răbdare şi bani pentru a susţine investiţia trei ani până intră cultura pe rod.

În prezent, suprafeţele cultivate cu hamei în România se ridică la doar circa 250 de hectare, care asigură aproximativ 15% din necesarul întregii industrii locale a berii, dar există infrastructură pentru suprafeţe de până la 600 ha, a declarat Acaţiu Mora, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Hamei din România, la un eveniment destinat industriei berii organizat de Mediafax. Înainte de 1989, în România se cultivau circa 2.700 de hectare de hamei, iar numărul cultivatorilor era cu mult mai mare.

“Un hectar de hamei produce cât 20-25 ha de cereale. Problema este că pentru a reînfiinţa o plantaţie pe o infrastructură existentă deja ai nevoie de 5.000-6.000 de euro la hectar în primul an. În următorii doi ani îţi trebuie alţi 4.000-5.000 de euro, iar banii ţi-i scoţi abia peste 3-4 ani, perioadă în care trebuie să rezişti”, spune Mora, care este şi cel mai mare cultivator din România, cu o suprafaţă de circa 125 ha de hamei.

Cultivatorul din Târgu-Mureş este un vechi furnizor al Bere Mureş – fostul producător al mărcii Neumarkt, intrată între timp în portofoliul Heineken. Nu este însă singurul, pentru că Mora preferă să lucreze în general cu mai mulţi clienţi să nu aibe “surprize”.

În mod normal, producţia de hamei începe în al treilea an de la plantarea butaşilor, media la hectar fiind în general de circa 1.500 de kilograme, cantitate pentru care agricultorii pot să primească de la fabricile de bere până la 6.000 de euro. Depinde însă şi de soi. Cele amare sunt mai ieftine şi mai productive, în timp ce în cazul celor aromatice producţia este mai mică, afirmă Mora. În acest an, din cauza secetei, recolta a fost mai mică cu circa 20% comparativ cu anul trecut.

În ce priveşte investiţia necesară pentru înfiinţarea unui hectar de hamei, Mora susţine că aceasta poate fi amortizată în 5-6 ani de la intrarea pe rod, iar cultura poate fi exploatată chiar şi peste 20 de ani. În România, cele mai bune zone de cultură sunt în Transilvania. Seminţele de hamei se cultivă în două perioade, fie în septembrie şi recoltatul se face în iunie, fie în martie şi se recoltează în iulie.

După recoltare, lianurile de hamei cu conuri se taie şi se aşează în remorci speciale, după care se transportă în hale. Aici, conurile sunt separate tot de maşini speciale de resturile vegetale. Urmează apoi uscarea conurilor şi procesul de balotare în urma căruia se fac peleţi, care se pun în cutii de carton şi se depozitează la rece până la momentul livrării la fabricile de bere.

Hameiul este o cultură dificilă, care necesită costuri mari pentru întreţinere. Poate acesta este şi motivul pentru care în prezent nu mai sunt decât cinci producători în toată ţara, după cum spune Mora. Dacă ar exista sprijin din partea statului măcar până la intrarea în anul trei, când începe producţia, altfel ar sta lucrurile sau cel puţin aşa afirmă cultivatorul din Târgu Mureş.

La momentul actual, industria berii foloseşte aproape jumătate din materiile prime din producţia internă, restul vine din import. Pentru a-şi asigura necesarul de orz de bere, cel mai mare producător de malţ din ţară, compania franceză Soufflet a încheiat contracte cu producătorii locali de orz de bere. Anual, industria berii are nevoie de circa 200.000 de tone de orz.

FII INFORMAT! ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER!
COMENTARII FACEBOOK
TOATE COMENTARIILE
  1. Decit ar plinge in basmaluta, mai bine ar investi jma/juma cu fermierii primii 2-3 ani, astfel ar avea si de cistigat si materie prima pentru producerea berii. Nu-i mai credeti ca o duc sarmanii asa de rau.

    RĂSPUNDE
  2. [...] Mai mult, pe agrointel.ro [...]

    RĂSPUNDE
  3. hameiul asta ajunge in bere ?
    poate la calugarii care fac bere adevarata, la vreun suferind de insomnie, in perna, ceva cosmeticale, nu mai vindeti povesti ca nu e lumea asa proasta cum credeti voi

    RĂSPUNDE
NUME (necesar)
E-MAIL (nu va fi publicat)
WEBSITE (opţional)
E-NERGIA.RO
La ce să te uiţi dacă vrei centrală termică. Explicaţiile specialiştilor

La ce să te uiţi dacă vrei centrală termică. Explicaţiile specialiştilor

Merită să produci curent acasă?

Merită să produci curent acasă?

Cum să faci biogaz la tine in curte – lecţie de chimie pentru elevii din Canada

Cum să faci biogaz la tine in curte – lecţie de chimie pentru elevii din Canada

RISCOGRAMA.RO
exploatatia -agricola-medie-ue

7 idei de afaceri în agricultură profitabile pe suprafeţe mici şi foarte mici

hidroponic

5 tehnologii agricole care pot mări spectaculos profitul

preturi-hectar-teren-agricol

5 lucruri de care trebuie să te fereşti înainte de-a investi în teren agricol

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE
CĂUTARE PE SITE
PRIMA PAGINĂ[CLICK AICI DACĂ NU SE ÎNCARCĂ]
Corn harvest in Illinois - September

Prețul porumbului a coborât la 35-40 de bani/kg, sub pragul de intervenție pe piața cerealelor. Autoritățile au mâinile legate din cauza Comisiei Europene

Fermierii români care au mizat anul acesta pe cultura porumbului sunt profund nemulțumiți de prețul pieței la care sunt obligați să își vândă o parte din recoltă pentru a-și acoperi ratele la bănci. Mai mult, ei spun că prețurile de referință vehiculate de autorități nu se aplică la cei care au de comercializat cantități mai […]

ULTIMA ORĂ
soia pe camp

Rană deschisă în agricultura națională: Fermierii români încă suspină după cultura de soia modificată genetic. Pierderile la nivel naţional ajung la 330 de milioane de dolari pe an

Catalin Trifu Romexpo

Directorul Romexpo Cătălin Trifu invită toți fermierii la INDAGRA 2014: ”Una din marile vedete ale acestei ediții va fi pomicultura”

zaharEUROagricultura

Europarlamentar român: După eliminarea sistemului de cote, prețul zahărului se va prăbuși. 180.000 de locuri de muncă sunt în pericol

EVENIMENT
ŞTIRI
SIAL 2014FOTO

Răcoritoarele cu spirulină, iaurtul cu ulei de măsline și kit-ul casnic pentru bere, inovații premiate anul acesta la Târgul SIAL de la Paris

10636924_791805277543563_3918106649614814128_o

SIAL Paris 2014: Industria alimentară românească, reprezentată de peste 50 de companii și organizații

pescari in Delta

Bursa de Pește de la Tulcea, proiectul de 18 milioane de lei care va schimba viața pescarilor din Delta Dunării

EVENIMENT
ŞTIRI
Asimina_triloba3

Banana-nordului: Tot ce trebuie să știi despre înființarea unei plantații de paw paw în România

Corn harvest in Illinois - September

Prețul porumbului a coborât la 35-40 de bani/kg, sub pragul de intervenție pe piața cerealelor. Autoritățile au mâinile legate din cauza Comisiei Europene

vin Coconi 2

Crâmpoșie și Băbeasca Neagră, soiurile românești cu care o familie din Călărași vrea să reînvie tradiția vinurilor de odinioară

ANUNŢURI
ŞTIRI
646x404

La ferma lui Viorel Ghiuruțan, caprele produc lapte medicinal. Secretul afacerii inedite din Sălaj stă ascuns în creierii munților

484129_3570922068071_1192348196_n

Care este cea mai bună perioadă pentru a cumpăra utilaje agricole: Părerile fermierilor versus recomandările dealerilor

vin

Îngrijorător. Ce se întâmplă cu producția de vin în toate statele UE

CAMPANIE
ULTIMA ORĂ
PekkaPesonen

Copa-Cogeca se opune intenției CE de a reduce sumele alocate agriculturii: ”Fermierii se simt ca și cum ar fi fost lăsați afară în frig”

maslinul dobrogean

Curmalul chinezesc, o cultură agricolă cu care se poate face profit chiar și pe cele mai aride soluri

p1010574

Tot ce trebuie să știi despre înființarea unei plantații de kiwi în România

Cultivat-in-Romania-sigla-site

Sâmbătă, la Cultivat în România: Cât de profitabile sunt afacerile în pomicultură și care este nivelul prețurilor la fructe în 2014

fructe1

Kiwi românesc, banana nordului și curmalul chinezesc, cele trei culturi exotice cu care se poate obține profit pe suprafețe mici

Victor Ponta

Premierul Ponta despre biotehnologii: Noi nu avem voie sa cultivam soia modificată genetic în Europa, dar importăm din America. Bună treabă…

alimente-traditionale

Specialităţile vânătoreşti, novacul afumat şi cozonacul domnesc, vedetele unui nou târg de produse tradiţionale în curtea MADR

piata de familie

Daniel Botănoiu, secretar de stat în MADR: Produsele oferite de fermele de familie răspund mai bine cerințelor consumatorilor

43.3136D35F4A6546C28D6B91E7F9AD52F6 Moldova

Miss Văcuţa şi Regina Mierii, atracţii la cel mai mare târg agricol din Republica Moldova

ardei gras

Compensații producătorii de legume și fructe afectați de embargoul rusesc: Fermierii pot depune cereri până pe 31 ianuarie 2015. Vezi sumele prevăzute în proiectul MADR

castani i

Cancerul castanului, maladia care a distrus producția națională de castane comestibile. Soluția: Vaccinarea copacilor din fonduri europene nerambursabile

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Cultura castanului comestibil în România: Cât costă să înființezi o livadă de castan și care este profitul unei astfel de afaceri agricole