ABONARE LA ARTICOLE

MEDIAFAX TALKS ABOUT BREWING AND AGRICULTURE

Fabricile de bere plâng după hamei şi cumpără cu 6000 de euro producţia de pe un hectar. Un singur fermier livrează 50%: Acaţiu Mora

Cultivatorii de hamei din România pot fi număraţi pe degete, deşi de pe urma acestuia se pot câştiga chiar şi 5.000-6.000 de euro la hectar. Trebuie însă răbdare şi bani pentru a susţine investiţia trei ani până intră cultura pe rod.

În prezent, suprafeţele cultivate cu hamei în România se ridică la doar circa 250 de hectare, care asigură aproximativ 15% din necesarul întregii industrii locale a berii, dar există infrastructură pentru suprafeţe de până la 600 ha, a declarat Acaţiu Mora, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Hamei din România, la un eveniment destinat industriei berii organizat de Mediafax. Înainte de 1989, în România se cultivau circa 2.700 de hectare de hamei, iar numărul cultivatorilor era cu mult mai mare.

“Un hectar de hamei produce cât 20-25 ha de cereale. Problema este că pentru a reînfiinţa o plantaţie pe o infrastructură existentă deja ai nevoie de 5.000-6.000 de euro la hectar în primul an. În următorii doi ani îţi trebuie alţi 4.000-5.000 de euro, iar banii ţi-i scoţi abia peste 3-4 ani, perioadă în care trebuie să rezişti”, spune Mora, care este şi cel mai mare cultivator din România, cu o suprafaţă de circa 125 ha de hamei.

Cultivatorul din Târgu-Mureş este un vechi furnizor al Bere Mureş – fostul producător al mărcii Neumarkt, intrată între timp în portofoliul Heineken. Nu este însă singurul, pentru că Mora preferă să lucreze în general cu mai mulţi clienţi să nu aibe “surprize”.

În mod normal, producţia de hamei începe în al treilea an de la plantarea butaşilor, media la hectar fiind în general de circa 1.500 de kilograme, cantitate pentru care agricultorii pot să primească de la fabricile de bere până la 6.000 de euro. Depinde însă şi de soi. Cele amare sunt mai ieftine şi mai productive, în timp ce în cazul celor aromatice producţia este mai mică, afirmă Mora. În acest an, din cauza secetei, recolta a fost mai mică cu circa 20% comparativ cu anul trecut.

În ce priveşte investiţia necesară pentru înfiinţarea unui hectar de hamei, Mora susţine că aceasta poate fi amortizată în 5-6 ani de la intrarea pe rod, iar cultura poate fi exploatată chiar şi peste 20 de ani. În România, cele mai bune zone de cultură sunt în Transilvania. Seminţele de hamei se cultivă în două perioade, fie în septembrie şi recoltatul se face în iunie, fie în martie şi se recoltează în iulie.

După recoltare, lianurile de hamei cu conuri se taie şi se aşează în remorci speciale, după care se transportă în hale. Aici, conurile sunt separate tot de maşini speciale de resturile vegetale. Urmează apoi uscarea conurilor şi procesul de balotare în urma căruia se fac peleţi, care se pun în cutii de carton şi se depozitează la rece până la momentul livrării la fabricile de bere.

Hameiul este o cultură dificilă, care necesită costuri mari pentru întreţinere. Poate acesta este şi motivul pentru care în prezent nu mai sunt decât cinci producători în toată ţara, după cum spune Mora. Dacă ar exista sprijin din partea statului măcar până la intrarea în anul trei, când începe producţia, altfel ar sta lucrurile sau cel puţin aşa afirmă cultivatorul din Târgu Mureş.

La momentul actual, industria berii foloseşte aproape jumătate din materiile prime din producţia internă, restul vine din import. Pentru a-şi asigura necesarul de orz de bere, cel mai mare producător de malţ din ţară, compania franceză Soufflet a încheiat contracte cu producătorii locali de orz de bere. Anual, industria berii are nevoie de circa 200.000 de tone de orz.

FII INFORMAT! ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER!
COMENTARII FACEBOOK
TOATE COMENTARIILE
  1. Decit ar plinge in basmaluta, mai bine ar investi jma/juma cu fermierii primii 2-3 ani, astfel ar avea si de cistigat si materie prima pentru producerea berii. Nu-i mai credeti ca o duc sarmanii asa de rau.

    RĂSPUNDE
  2. [...] Mai mult, pe agrointel.ro [...]

    RĂSPUNDE
  3. hameiul asta ajunge in bere ?
    poate la calugarii care fac bere adevarata, la vreun suferind de insomnie, in perna, ceva cosmeticale, nu mai vindeti povesti ca nu e lumea asa proasta cum credeti voi

    RĂSPUNDE
NUME (necesar)
E-MAIL (nu va fi publicat)
WEBSITE (opţional)
E-NERGIA.RO
La ce să te uiţi dacă vrei centrală termică. Explicaţiile specialiştilor

La ce să te uiţi dacă vrei centrală termică. Explicaţiile specialiştilor

Merită să produci curent acasă?

Merită să produci curent acasă?

Cum să faci biogaz la tine in curte – lecţie de chimie pentru elevii din Canada

Cum să faci biogaz la tine in curte – lecţie de chimie pentru elevii din Canada

RISCOGRAMA.RO
exploatatia -agricola-medie-ue

7 idei de afaceri în agricultură profitabile pe suprafeţe mici şi foarte mici

hidroponic

5 tehnologii agricole care pot mări spectaculos profitul

preturi-hectar-teren-agricol

5 lucruri de care trebuie să te fereşti înainte de-a investi în teren agricol

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE
CĂUTARE PE SITE
PRIMA PAGINĂ[CLICK AICI DACĂ NU SE ÎNCARCĂ]
seceta

EXCLUSIV! Fondurile mutuale agricole vor fi avizate de ASF. Seceta, înghețul și bolile animalelor, incluse oficial în aria de despăgubire pentru fermierii care cotizează

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 64/2013 privind înfiinţarea şi acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor în agricultură urmează a suferi mdificări importante. Potrivit unui proiect publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii, fondurile mutuale agricole vor putea funcționa doar în baza unui aviz eliberat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care va aproba nominal și comitetul […]

ULTIMA ORĂ
seceta

EXCLUSIV! Fondurile mutuale agricole vor fi avizate de ASF. Seceta, înghețul și bolile animalelor, incluse oficial în aria de despăgubire pentru fermierii care cotizează

sunca de 2 milioane de dolari

Cum a ajuns o bucată de jambon afumat să fie vândută cu 2 milioane de dolari

rosiaFOTO UK

Ceapa de 9 kilograme și roșia de 5 kilograme, marile câștigătoare la Campionatul anual al legumelor gigantice

calcularea impozitului

Util pentru fermieri: Cum se impozitează veniturile din arendarea terenurilor agricole

recoltatul cartofilor

Seceta pune probleme producătorilor agricoli: La Suceava, pământul e prea tare pentru recoltarea cartofilor

Agricultura Ecologica - Republica Moldova Moldova

Moldovenii intră în forță pe piața bio: Și-au lansat propria siglă pentru produse ecologice

angeli

Cel mai mare producător de vin spumant din România își închide producția din țara noastră

mierea de mana si mierea de rapita

Mierea de rapiță și mierea de mană: Una albă și-alta neagră, ambele ”cu lipici” la export

nuci frantuzestiSERIAL

Nucii franțuzești, printre soiurile recomandate de specialiști pentru înființarea unei livezi de nuc. Vezi de unde trebuie cumpărat materialul săditor

Iosif KissSERIAL

Afacerea cu nuci în România. Ing. Iosif Kiss: ”Un hectar de livadă de nuc făcut ca la carte generează un venit de minim 10.000 de euro pe an”

ANUNŢURI AGRICOLE
ULTIMA ORĂ
nuca in pomSERIAL

Tot ce trebuie să știi înainte de a înființa o livadă de nuc: De la tipul plantației, la condițiile de sol și ce soiuri de nuc aduc cel mai mare profit

cultura nuculuiSERIAL

Ce potențial are România pe piața mondială a nucului: Avem un milion de hectare de teren nelucrate pe care am putea înfiinţa livezi de nuc

DSC_0415

Cel mai puternic brand apicol din Ardeal vine la București: ”Prisaca Transilvană” își deschide magazin propriu într-un centru comercial din Capitală

DSC_0398

De la funcționari în bancă, la apicultori full-time: Soții Stavarache au lăsat în urmă stresul muncii de birou pentru a fi proprii șefi în stupină

nuci coapteSERIAL

Serial Agrointeligența: Cultura nucului în România

parada boilor 2013

SEMTEST-BVN organizează cea de-a 13-a ediție a Paradei Taurilor. Evenimentul are loc în Sîngeorgiu de Mureș

Cultivat-in-Romania-sigla-siteVIDEO

Ediția de mâine a emisiunii ”Cultivat în România” (RTV): Totul despre reducerea TVA la carne și legume-fructe – UPDATE

vin romanesc

Toamna lungă și caldă ajută viticultorii români: Se anunță o producție mai mică de vin, dar de o calitate ridicată

butoi cu vin moldovenescEUROagricultura

Experții români ar putea ajuta intrarea vinului moldovenesc pe piețele europene. Ovidiu Gheorghe, PNVV: În loc să sprijine o procedură mai eficientă, UE nu prioritizează consultanții vorbitori de limba română

ponta

Reducerea TVA la pâine a fost un succes pentru finanțele publice, consumatori și companii. Urmează carnea și sectorul legume-fructe. Totul depinde de viitorul guvern!