ABONARE LA ARTICOLE

MEDIAFAX TALKS ABOUT BREWING AND AGRICULTURE

Fabricile de bere plâng după hamei şi cumpără cu 6000 de euro producţia de pe un hectar. Un singur fermier livrează 50%: Acaţiu Mora

Cultivatorii de hamei din România pot fi număraţi pe degete, deşi de pe urma acestuia se pot câştiga chiar şi 5.000-6.000 de euro la hectar. Trebuie însă răbdare şi bani pentru a susţine investiţia trei ani până intră cultura pe rod.

În prezent, suprafeţele cultivate cu hamei în România se ridică la doar circa 250 de hectare, care asigură aproximativ 15% din necesarul întregii industrii locale a berii, dar există infrastructură pentru suprafeţe de până la 600 ha, a declarat Acaţiu Mora, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Hamei din România, la un eveniment destinat industriei berii organizat de Mediafax. Înainte de 1989, în România se cultivau circa 2.700 de hectare de hamei, iar numărul cultivatorilor era cu mult mai mare.

“Un hectar de hamei produce cât 20-25 ha de cereale. Problema este că pentru a reînfiinţa o plantaţie pe o infrastructură existentă deja ai nevoie de 5.000-6.000 de euro la hectar în primul an. În următorii doi ani îţi trebuie alţi 4.000-5.000 de euro, iar banii ţi-i scoţi abia peste 3-4 ani, perioadă în care trebuie să rezişti”, spune Mora, care este şi cel mai mare cultivator din România, cu o suprafaţă de circa 125 ha de hamei.

Cultivatorul din Târgu-Mureş este un vechi furnizor al Bere Mureş – fostul producător al mărcii Neumarkt, intrată între timp în portofoliul Heineken. Nu este însă singurul, pentru că Mora preferă să lucreze în general cu mai mulţi clienţi să nu aibe “surprize”.

În mod normal, producţia de hamei începe în al treilea an de la plantarea butaşilor, media la hectar fiind în general de circa 1.500 de kilograme, cantitate pentru care agricultorii pot să primească de la fabricile de bere până la 6.000 de euro. Depinde însă şi de soi. Cele amare sunt mai ieftine şi mai productive, în timp ce în cazul celor aromatice producţia este mai mică, afirmă Mora. În acest an, din cauza secetei, recolta a fost mai mică cu circa 20% comparativ cu anul trecut.

În ce priveşte investiţia necesară pentru înfiinţarea unui hectar de hamei, Mora susţine că aceasta poate fi amortizată în 5-6 ani de la intrarea pe rod, iar cultura poate fi exploatată chiar şi peste 20 de ani. În România, cele mai bune zone de cultură sunt în Transilvania. Seminţele de hamei se cultivă în două perioade, fie în septembrie şi recoltatul se face în iunie, fie în martie şi se recoltează în iulie.

După recoltare, lianurile de hamei cu conuri se taie şi se aşează în remorci speciale, după care se transportă în hale. Aici, conurile sunt separate tot de maşini speciale de resturile vegetale. Urmează apoi uscarea conurilor şi procesul de balotare în urma căruia se fac peleţi, care se pun în cutii de carton şi se depozitează la rece până la momentul livrării la fabricile de bere.

Hameiul este o cultură dificilă, care necesită costuri mari pentru întreţinere. Poate acesta este şi motivul pentru care în prezent nu mai sunt decât cinci producători în toată ţara, după cum spune Mora. Dacă ar exista sprijin din partea statului măcar până la intrarea în anul trei, când începe producţia, altfel ar sta lucrurile sau cel puţin aşa afirmă cultivatorul din Târgu Mureş.

La momentul actual, industria berii foloseşte aproape jumătate din materiile prime din producţia internă, restul vine din import. Pentru a-şi asigura necesarul de orz de bere, cel mai mare producător de malţ din ţară, compania franceză Soufflet a încheiat contracte cu producătorii locali de orz de bere. Anual, industria berii are nevoie de circa 200.000 de tone de orz.

FII INFORMAT! ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER!
COMENTARII FACEBOOK
TOATE COMENTARIILE
  1. Decit ar plinge in basmaluta, mai bine ar investi jma/juma cu fermierii primii 2-3 ani, astfel ar avea si de cistigat si materie prima pentru producerea berii. Nu-i mai credeti ca o duc sarmanii asa de rau.

    RĂSPUNDE
  2. [...] Mai mult, pe agrointel.ro [...]

    RĂSPUNDE
  3. hameiul asta ajunge in bere ?
    poate la calugarii care fac bere adevarata, la vreun suferind de insomnie, in perna, ceva cosmeticale, nu mai vindeti povesti ca nu e lumea asa proasta cum credeti voi

    RĂSPUNDE
NUME (necesar)
E-MAIL (nu va fi publicat)
WEBSITE (opţional)
E-NERGIA.RO
La ce să te uiţi dacă vrei centrală termică. Explicaţiile specialiştilor

La ce să te uiţi dacă vrei centrală termică. Explicaţiile specialiştilor

Merită să produci curent acasă?

Merită să produci curent acasă?

Cum să faci biogaz la tine in curte – lecţie de chimie pentru elevii din Canada

Cum să faci biogaz la tine in curte – lecţie de chimie pentru elevii din Canada

RISCOGRAMA.RO
exploatatia -agricola-medie-ue

7 idei de afaceri în agricultură profitabile pe suprafeţe mici şi foarte mici

hidroponic

5 tehnologii agricole care pot mări spectaculos profitul

preturi-hectar-teren-agricol

5 lucruri de care trebuie să te fereşti înainte de-a investi în teren agricol

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE
CĂUTARE PE SITE
PRIMA PAGINĂ[CLICK AICI DACĂ NU SE ÎNCARCĂ]
00077640_largeEXCLUSIV

S-a adoptat Legea piețelor agricole: Fermierii vor avea atestate noi. Tot ce vând va fi înregistrat în carnetul de comercializare a produselor agricole

Mult așteptata Lege a piețelor a fost adoptată ieri în Camera Deputaților – for decizional, fiind trimisă președintelui Traian Băsescu spre promulgare. Actul normativ prevede noi reguli pentru fermieri printre care noi condiții și o formă actualizată a atestatului de producător, carnete în care vor fi trecute toate vânzările, dar și obligația autorităților de a […]

ULTIMA ORĂ
Tinel Gheorghe

Reacții la Legea piețelor agricole. Gheorghe Tinel, PDL: Birocratizează și mai tare procedura obținerii atestatelor. Fermierii, la mâna consilierilor locali

Stelian Dolha

Reacții la Legea piețelor agricole. Stelian Dolha, deputat PNL: Se vine în ajutorul producătorilor persoane fizice și se încearcă eliminarea intermediarilor

mic producator

Veste bună pentru micii fermieri: Cel puțin 40% din spațiul piețelor va rezervat producătorilor agricoli. Amenzi usturătoare pentru primarii care nu respectă noua lege

00077640_largeEXCLUSIV

S-a adoptat Legea piețelor agricole: Fermierii vor avea atestate noi. Tot ce vând va fi înregistrat în carnetul de comercializare a produselor agricole

fermier la Bruxelles

Comisia pentru agricultură dă liber ”înfrățirii” cu COPA-COGECA. Asociațiile agricole, sprijinite financiar pentru reprezentarea fermierilor la Bruxelles

ciolos

Embargo în Est. Comisia Europeană: 165 de milioane de euro vor ajunge la producătorii de fructe și legume afectați de închiderea pieţei din Rusia

apicultori

Sprijin financiar de aproximativ 30 de milioane de lei pentru apicultorii români în 2014 prin Programul Național Apicol

porumb

Recoltă record de porumb în Europa. Cum va fi afectată piața cerealelor

fermier acte

Fermierii, obligați să aibă PFA și coduri CAEN pentru a primi subvenții în 2015

hoganEUROagricultura

Phil Hogan, candidatul pentru postul de comisar european al Agriculturii, implicat într-un scandal de 40 de milioane de euro

ANUNŢURI AGRICOLE
ULTIMA ORĂ
09_vacutze_RZV_97436257bf

Sprijin pentru creditarea fermierilor: Adeverinţe APIA şi pentru crescătorii de bovine care beneficiază de schema de Ajutor Naţional Tranzitoriu

lagotto1

Câinii pentru căutat trufe, o rasă rară și foarte scumpă. Cât costă și cum dresezi un lagotto romagnolo să găsească ciupercile-caviar

Europen ParliamentEUROagricultura

Încep audierile comisarilor europeni desemnați: Joi este programat interviul lui Phil Hogan, irlandezul care va prelua portofoliul agriculturii

temp-cow

Președintele ANSVSA demontează teoriile conspiraționiste: Cum a apărut boala limbii albastre taman în Buzău

export de ovine

Urmările bolii limbii albastre: Exporturile de animale vii, blocate pentru următorii 2 ani. Care este soluția pentru a reduce pierderile fermierilor afectați

Targ Agro Zoo Botosani

Boala limbii albastre a închis târgurile de animale. Vezi când ar putea fi ridicată restricția

pret gogosari

Sfaturi de la fermieri: Cum alegem gogoșarii ideali pentru conservele de iarnă

gogosar-gigant

Gogoșarul, vedeta toamnei în fermele de legume: Nu sunt recolte mari, dar sunt prețuri bune pentru producătorii agricoli

Victor Camarasoiu Ograda Verde

Povestea bucureșteanului care a dat lovitura pe nișa puiului de țară: Carnea fără antibiotice din ferma sa de la Breaza i-a convis până și pe sportivii lotului olimpic

credit pentru fermieri

Patronul Brise Group intră pe piața creditelor pentru fermieri

cules de ceapa

Producătorii de ceapă românească se tem de lunile de iarnă: Deja prețul este foarte mic. Dacă mai vin și importurile, rămânem cu recolta în depozit

1965484_576067265855620_5225503672614319308_oFOTO

Apariție inedită a europarlamentarului Laurențiu Rebega: A inaugurat Târgul de toamnă de la Ploiești purtând un costum popular

DSC_0029

Președintele ANSVSA Vladimir Mănăstireanu, invitat mâine, în emisiunea ”Cultivat în România”: Despre boala limbii albastre și alte informații utile pentru fermieri

grau rusia Rusia

Rusia va avea cea mai mare recoltă de cereale din ultimii șase ani. Cât grâu va exporta

productie

Surse: Producătorii români își pierd speranța în despăgubirile de la UE. Compensațiile pentru exporturile blocate de Rusia sunt în aer

Baltata Romaneasca

Oportunitatea exporturilor în China a schimbat strategia de afaceri a fermierilor români: Îşi măresc efectivele de vaci şi investesc în rasa Bălţata Românească

soarece de camp

Culturile de toamnă, amenințate de șoarecii de câmp: Fermele din toată țara se confruntă cu o invazie de rozătoare

drone

Dronele agricole vor vâna profitul și în România. Cât te costă să-ți scanezi terenul

Phil-HoganEUROagricultura

Problema pe care fermierii irlandezi o vor rezolvată de comisarul Phil Hogan: Exploatarea fermierilor de către marile lanțuri de magazine

recoltarea cerealelor Ucraina

Ucraina sfidează prognozele pesimiste: A recoltat deja 39,6 milioane de tone de grâu. Cu 15% mai mult decât în 2013