ABONARE LA ARTICOLE

MEDIAFAX TALKS ABOUT BREWING AND AGRICULTURE

Fabricile de bere plâng după hamei şi cumpără cu 6000 de euro producţia de pe un hectar. Un singur fermier livrează 50%: Acaţiu Mora

Cultivatorii de hamei din România pot fi număraţi pe degete, deşi de pe urma acestuia se pot câştiga chiar şi 5.000-6.000 de euro la hectar. Trebuie însă răbdare şi bani pentru a susţine investiţia trei ani până intră cultura pe rod.

În prezent, suprafeţele cultivate cu hamei în România se ridică la doar circa 250 de hectare, care asigură aproximativ 15% din necesarul întregii industrii locale a berii, dar există infrastructură pentru suprafeţe de până la 600 ha, a declarat Acaţiu Mora, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Hamei din România, la un eveniment destinat industriei berii organizat de Mediafax. Înainte de 1989, în România se cultivau circa 2.700 de hectare de hamei, iar numărul cultivatorilor era cu mult mai mare.

“Un hectar de hamei produce cât 20-25 ha de cereale. Problema este că pentru a reînfiinţa o plantaţie pe o infrastructură existentă deja ai nevoie de 5.000-6.000 de euro la hectar în primul an. În următorii doi ani îţi trebuie alţi 4.000-5.000 de euro, iar banii ţi-i scoţi abia peste 3-4 ani, perioadă în care trebuie să rezişti”, spune Mora, care este şi cel mai mare cultivator din România, cu o suprafaţă de circa 125 ha de hamei.

Cultivatorul din Târgu-Mureş este un vechi furnizor al Bere Mureş – fostul producător al mărcii Neumarkt, intrată între timp în portofoliul Heineken. Nu este însă singurul, pentru că Mora preferă să lucreze în general cu mai mulţi clienţi să nu aibe “surprize”.

În mod normal, producţia de hamei începe în al treilea an de la plantarea butaşilor, media la hectar fiind în general de circa 1.500 de kilograme, cantitate pentru care agricultorii pot să primească de la fabricile de bere până la 6.000 de euro. Depinde însă şi de soi. Cele amare sunt mai ieftine şi mai productive, în timp ce în cazul celor aromatice producţia este mai mică, afirmă Mora. În acest an, din cauza secetei, recolta a fost mai mică cu circa 20% comparativ cu anul trecut.

În ce priveşte investiţia necesară pentru înfiinţarea unui hectar de hamei, Mora susţine că aceasta poate fi amortizată în 5-6 ani de la intrarea pe rod, iar cultura poate fi exploatată chiar şi peste 20 de ani. În România, cele mai bune zone de cultură sunt în Transilvania. Seminţele de hamei se cultivă în două perioade, fie în septembrie şi recoltatul se face în iunie, fie în martie şi se recoltează în iulie.

După recoltare, lianurile de hamei cu conuri se taie şi se aşează în remorci speciale, după care se transportă în hale. Aici, conurile sunt separate tot de maşini speciale de resturile vegetale. Urmează apoi uscarea conurilor şi procesul de balotare în urma căruia se fac peleţi, care se pun în cutii de carton şi se depozitează la rece până la momentul livrării la fabricile de bere.

Hameiul este o cultură dificilă, care necesită costuri mari pentru întreţinere. Poate acesta este şi motivul pentru care în prezent nu mai sunt decât cinci producători în toată ţara, după cum spune Mora. Dacă ar exista sprijin din partea statului măcar până la intrarea în anul trei, când începe producţia, altfel ar sta lucrurile sau cel puţin aşa afirmă cultivatorul din Târgu Mureş.

La momentul actual, industria berii foloseşte aproape jumătate din materiile prime din producţia internă, restul vine din import. Pentru a-şi asigura necesarul de orz de bere, cel mai mare producător de malţ din ţară, compania franceză Soufflet a încheiat contracte cu producătorii locali de orz de bere. Anual, industria berii are nevoie de circa 200.000 de tone de orz.

FII INFORMAT! ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER!
COMENTARII FACEBOOK
TOATE COMENTARIILE
  1. Decit ar plinge in basmaluta, mai bine ar investi jma/juma cu fermierii primii 2-3 ani, astfel ar avea si de cistigat si materie prima pentru producerea berii. Nu-i mai credeti ca o duc sarmanii asa de rau.

    RĂSPUNDE
  2. […] Mai mult, pe agrointel.ro […]

    RĂSPUNDE
  3. hameiul asta ajunge in bere ?
    poate la calugarii care fac bere adevarata, la vreun suferind de insomnie, in perna, ceva cosmeticale, nu mai vindeti povesti ca nu e lumea asa proasta cum credeti voi

    RĂSPUNDE
NUME (necesar)
E-MAIL (nu va fi publicat)
WEBSITE (opţional)
RISCOGRAMA.RO
exploatatia -agricola-medie-ue

7 idei de afaceri în agricultură profitabile pe suprafeţe mici şi foarte mici

hidroponic

5 tehnologii agricole care pot mări spectaculos profitul

preturi-hectar-teren-agricol

5 lucruri de care trebuie să te fereşti înainte de-a investi în teren agricol

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE
CĂUTARE PE SITE
PRIMA PAGINĂ[CLICK AICI DACĂ NU SE ÎNCARCĂ]
Mystery-Customer-Person

Invitat-surpriză sâmbătă, la Cultivat în România: ”Mi s-a propus să fiu ministrul agriculturii”

Ediția de sâmbătă a emisiunii ”Cultivat în România” aduce în platou un invitat-surpriză, un om care a clădit unul dintre cele mai puternice branduri din România. Invitatul-surpriză va mărturisi pentru telespectatorii România TV de ce a ales să nu facă politică și a refuzat inclusiv funcția de ministru al agriculturii, alegând să rămână om de […]

ŞTIRI
protest

De ce nu s-au întâlnit protestatarii pentru reducerea TVA la carne cu reprezentanţii FMI

Phil-HoganEUROagricultura

Copa-Cogeca a avut prima întâlnire oficială cu Phil Hogan. Ce i-au cerut fermierii europeni noului comisar pentru Agricultură

Heavy-Winter-Rain

Prognoza agrometerologică 5-10 decembrie: Vreme mai caldă și ploi însemnate

eticheta corecta

Etichete NOI pentru produsele alimentare. Producătorii români au cerut de la UE o perioadă de grație

Mystery-Customer-Person

Invitat-surpriză sâmbătă, la Cultivat în România: ”Mi s-a propus să fiu ministrul agriculturii”

DSC_0007

Ce afacere a deschis tânărul Codruț Ganea cu 1.500 de euro: Un magazin online cu cele mai căutate produse tradiționale din România

Daciana Sarbu si Victor Ponta

Cine l-a convins pe Victor Ponta să reducă TVA pentru produsele bio

fermieri

7 mituri complet neadevărate despre fermierii români

mushroom_farming-740x493

Curs gratuit pentru angajații din ciupercării. Participanții obțin atestat de ciupercar

St. Bernard Dog

Un dogar din Covasna face butoiaşe pentru câinii Saint Bernard din Munții Alpi

ANUNŢURI
ŞTIRI
china-dragon_1795137b

S-a întâmplat! SUA a pierdut supremația: China a devenit cea mai mare putere economică a lumii

export de grau

Egiptul a cumpărat încă 120.000 de tone de grâu românesc. Prețul plătit este cel mai mare de anul acesta

mancare

MADR clarifică chestiunea reducerii TVA la produsele bio, carne sau lapte: Legislaţia UE permite o scădere la 5% sau 9%

CAMPANIE
ŞTIRI
Meat_processing-01

Coface: Industria cărnii din România a ieşit din criză. Profitul se lasă aşteptat

CULITA-TARITA-FANE-58

Moment de reculegere în Parlamentul României în amintirea lui Culiţă Tărâţă

oaie in zapada

Recomandările ANSVSA pentru fermieri: Animalele trebuie adăpostite de ninsoare şi ger. Porcinele şi oile tunse recent sunt sensibile la ger

biodumbravaEXCLUSIV

Reducerea TVA la produsele ecologice: apă de ploaie pentru fermierii bio

Csutak Nagy Laszlo

Csutak Nagy Laszlo este noul președinte al ANSVSA

Orchard, winter

Pregătirea livezilor pentru iarnă

carne de pui

60% din puii comercializați în Marea Britanie, infectați cu o bacterie periculoasă

stefan popa Moldova

Un fermier moldovean a dat lovitura: Aduce ceapă și morcovi din Republica Moldova în hipermarketurile din România

Shot for FFA February 2007 Ucraina

Luptele separatiste din Ucraina fac o nouă victimă colaterală: industria avicolă

lapte german Germania

Probleme și pe piața laptelui din Germania: Fermierii produc mai scump decât vând