ABONARE LA ARTICOLE

MEDIAFAX TALKS ABOUT BREWING AND AGRICULTURE

Fabricile de bere plâng după hamei şi cumpără cu 6000 de euro producţia de pe un hectar. Un singur fermier livrează 50%: Acaţiu Mora

Cultivatorii de hamei din România pot fi număraţi pe degete, deşi de pe urma acestuia se pot câştiga chiar şi 5.000-6.000 de euro la hectar. Trebuie însă răbdare şi bani pentru a susţine investiţia trei ani până intră cultura pe rod.

În prezent, suprafeţele cultivate cu hamei în România se ridică la doar circa 250 de hectare, care asigură aproximativ 15% din necesarul întregii industrii locale a berii, dar există infrastructură pentru suprafeţe de până la 600 ha, a declarat Acaţiu Mora, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Hamei din România, la un eveniment destinat industriei berii organizat de Mediafax. Înainte de 1989, în România se cultivau circa 2.700 de hectare de hamei, iar numărul cultivatorilor era cu mult mai mare.

“Un hectar de hamei produce cât 20-25 ha de cereale. Problema este că pentru a reînfiinţa o plantaţie pe o infrastructură existentă deja ai nevoie de 5.000-6.000 de euro la hectar în primul an. În următorii doi ani îţi trebuie alţi 4.000-5.000 de euro, iar banii ţi-i scoţi abia peste 3-4 ani, perioadă în care trebuie să rezişti”, spune Mora, care este şi cel mai mare cultivator din România, cu o suprafaţă de circa 125 ha de hamei.

Cultivatorul din Târgu-Mureş este un vechi furnizor al Bere Mureş – fostul producător al mărcii Neumarkt, intrată între timp în portofoliul Heineken. Nu este însă singurul, pentru că Mora preferă să lucreze în general cu mai mulţi clienţi să nu aibe “surprize”.

În mod normal, producţia de hamei începe în al treilea an de la plantarea butaşilor, media la hectar fiind în general de circa 1.500 de kilograme, cantitate pentru care agricultorii pot să primească de la fabricile de bere până la 6.000 de euro. Depinde însă şi de soi. Cele amare sunt mai ieftine şi mai productive, în timp ce în cazul celor aromatice producţia este mai mică, afirmă Mora. În acest an, din cauza secetei, recolta a fost mai mică cu circa 20% comparativ cu anul trecut.

În ce priveşte investiţia necesară pentru înfiinţarea unui hectar de hamei, Mora susţine că aceasta poate fi amortizată în 5-6 ani de la intrarea pe rod, iar cultura poate fi exploatată chiar şi peste 20 de ani. În România, cele mai bune zone de cultură sunt în Transilvania. Seminţele de hamei se cultivă în două perioade, fie în septembrie şi recoltatul se face în iunie, fie în martie şi se recoltează în iulie.

După recoltare, lianurile de hamei cu conuri se taie şi se aşează în remorci speciale, după care se transportă în hale. Aici, conurile sunt separate tot de maşini speciale de resturile vegetale. Urmează apoi uscarea conurilor şi procesul de balotare în urma căruia se fac peleţi, care se pun în cutii de carton şi se depozitează la rece până la momentul livrării la fabricile de bere.

Hameiul este o cultură dificilă, care necesită costuri mari pentru întreţinere. Poate acesta este şi motivul pentru care în prezent nu mai sunt decât cinci producători în toată ţara, după cum spune Mora. Dacă ar exista sprijin din partea statului măcar până la intrarea în anul trei, când începe producţia, altfel ar sta lucrurile sau cel puţin aşa afirmă cultivatorul din Târgu Mureş.

La momentul actual, industria berii foloseşte aproape jumătate din materiile prime din producţia internă, restul vine din import. Pentru a-şi asigura necesarul de orz de bere, cel mai mare producător de malţ din ţară, compania franceză Soufflet a încheiat contracte cu producătorii locali de orz de bere. Anual, industria berii are nevoie de circa 200.000 de tone de orz.

FII INFORMAT! ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER!
COMENTARII FACEBOOK
TOATE COMENTARIILE
  1. Decit ar plinge in basmaluta, mai bine ar investi jma/juma cu fermierii primii 2-3 ani, astfel ar avea si de cistigat si materie prima pentru producerea berii. Nu-i mai credeti ca o duc sarmanii asa de rau.

    RĂSPUNDE
  2. [...] Mai mult, pe agrointel.ro [...]

    RĂSPUNDE
  3. hameiul asta ajunge in bere ?
    poate la calugarii care fac bere adevarata, la vreun suferind de insomnie, in perna, ceva cosmeticale, nu mai vindeti povesti ca nu e lumea asa proasta cum credeti voi

    RĂSPUNDE
NUME (necesar)
E-MAIL (nu va fi publicat)
WEBSITE (opţional)
E-NERGIA.RO
La ce să te uiţi dacă vrei centrală termică. Explicaţiile specialiştilor

La ce să te uiţi dacă vrei centrală termică. Explicaţiile specialiştilor

Merită să produci curent acasă?

Merită să produci curent acasă?

Cum să faci biogaz la tine in curte – lecţie de chimie pentru elevii din Canada

Cum să faci biogaz la tine in curte – lecţie de chimie pentru elevii din Canada

RISCOGRAMA.RO
exploatatia -agricola-medie-ue

7 idei de afaceri în agricultură profitabile pe suprafeţe mici şi foarte mici

hidroponic

5 tehnologii agricole care pot mări spectaculos profitul

preturi-hectar-teren-agricol

5 lucruri de care trebuie să te fereşti înainte de-a investi în teren agricol

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE
CĂUTARE PE SITE
PRIMA PAGINĂ[CLICK AICI DACĂ NU SE ÎNCARCĂ]
DSC_0240

Hedging agricol în ferma brașoveanului Mihai Tatu: Când scade piața laptelui, profitul se echilibrează din afacerea cu vaci de carne

Hedging-ul agricol a devenit strategia de bază în dezvoltarea afacerilor agricole medii și mari din România. O afacere de succes în agricultură are secretele ei, iar când concurența este acerbă, micile detalii consolidează produsele fermei pe piață. De acest lucru este convins brașoveanul Mihai Tatu, cel care, alături de cei doi fii ai săi, a […]

ULTIMA ORĂ
cultura de rapita

Daniel Constantin: ”La rapiţă avem cea mai bună producţie din 1970 încoace”. Cum s-a ajuns la acest record și ce cantitate va fi exportată

ferma de porci

Smithfield România, pregătită să exporte carne de porc în China: Se așteaptă înregistrarea abatorului de către partenerii asiatici

DSC_0240

Hedging agricol în ferma brașoveanului Mihai Tatu: Când scade piața laptelui, profitul se echilibrează din afacerea cu vaci de carne

credit-agricole_2148666b

Creditul de subvenții APIA : Fermierii pot primi până la 90% din cuantumul subvenției pe suprafață pentru anul 2014

_77032131_rusfoodstpeterafp Rusia

Embargo în Est. Val de scumpiri în Rusia: Cel mai mult s-a scumpit carnea. Pulpele de pui au prețuri și cu 60% mai mari

Dinu Patriciu

Ce afacere avea Dinu Patriciu în agricultură

DSC_0017

Târg cu produse tradiționale în curtea Ministerului Agriculturii: Producătorii argeșeni vin la București cu bunătăți locale

exporturi russia

Embargo în Est. Soluție alternativă: Legumele europene, exportate în Rusia prin Elveția

rosii romanesti

”Regii alcoolului” se transformă în ”Regii tomatelor”: Importatorii Jack Daniel’s în România și-au făcut fermă de roșii la Buzău

IMG_1443

Embargo în Est. Cod roșu la castraveți și tomate: 3.000 de tone zac nevândute în depozitele din România

ANUNŢURI AGRICOLE
ULTIMA ORĂ
Dacian Ciolos EUROPA

Embargo în Est. Dacian Cioloș: Producătorii români sunt eligibili pentru a primi compensații

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Embargo în Est: UE alocă 125 de milioane de euro pentru fermierii afectați. Polonia, Lituania, Belgia și Olanda, principalele țări care vor primi compensații

Summer Honey Harvest 2013 Moldova

Apicultorii moldoveni scumpesc mierea: Peste 70% din producția națională este exportată în UE

Iurie Leanca la piata Moldova

Premierul Republicii Moldova, a mers la iarmaroc: A cumpărat fructe și legume de la producătorii care nu mai pot exporta în Rusia

recoltarea paioaselor

Fermierii din Dolj au terminat recoltatul păioaselor: „Acum ne rugăm pentru producții bune la culturile de porumb și floarea-soarelui„

porumb de vara

Prognoza agrometeorologică 18-21 august: Vremea se răcește și revin precipitațiile

cultura de fasolnita

Fasolnița face față secetei: Obținută prin încrucișarea mai multor soiuri de fasole, este de două ori mai profitabilă pentru fermieri

tuberculi de batat

Cultura de batat din Oltenia îi face invidioși pe coreeni. La Dăbuleni, de pe un hectar se recoltează peste 30 de tone de cartofi dulci

grau Rusia Rusia

Lovitură pentru Putin: Grâul rusesc are probleme de calitate

Piero FrancisciFOTO

Fermier în România. Piero Francisci: Fără fabrici de procesare, România va continua să fie cel mai ieftin exportator de materie primă