ABONARE LA ARTICOLE

MEDIAFAX TALKS ABOUT BREWING AND AGRICULTURE

Fabricile de bere plâng după hamei şi cumpără cu 6000 de euro producţia de pe un hectar. Un singur fermier livrează 50%: Acaţiu Mora

Cultivatorii de hamei din România pot fi număraţi pe degete, deşi de pe urma acestuia se pot câştiga chiar şi 5.000-6.000 de euro la hectar. Trebuie însă răbdare şi bani pentru a susţine investiţia trei ani până intră cultura pe rod.

În prezent, suprafeţele cultivate cu hamei în România se ridică la doar circa 250 de hectare, care asigură aproximativ 15% din necesarul întregii industrii locale a berii, dar există infrastructură pentru suprafeţe de până la 600 ha, a declarat Acaţiu Mora, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Hamei din România, la un eveniment destinat industriei berii organizat de Mediafax. Înainte de 1989, în România se cultivau circa 2.700 de hectare de hamei, iar numărul cultivatorilor era cu mult mai mare.

“Un hectar de hamei produce cât 20-25 ha de cereale. Problema este că pentru a reînfiinţa o plantaţie pe o infrastructură existentă deja ai nevoie de 5.000-6.000 de euro la hectar în primul an. În următorii doi ani îţi trebuie alţi 4.000-5.000 de euro, iar banii ţi-i scoţi abia peste 3-4 ani, perioadă în care trebuie să rezişti”, spune Mora, care este şi cel mai mare cultivator din România, cu o suprafaţă de circa 125 ha de hamei.

Cultivatorul din Târgu-Mureş este un vechi furnizor al Bere Mureş – fostul producător al mărcii Neumarkt, intrată între timp în portofoliul Heineken. Nu este însă singurul, pentru că Mora preferă să lucreze în general cu mai mulţi clienţi să nu aibe “surprize”.

În mod normal, producţia de hamei începe în al treilea an de la plantarea butaşilor, media la hectar fiind în general de circa 1.500 de kilograme, cantitate pentru care agricultorii pot să primească de la fabricile de bere până la 6.000 de euro. Depinde însă şi de soi. Cele amare sunt mai ieftine şi mai productive, în timp ce în cazul celor aromatice producţia este mai mică, afirmă Mora. În acest an, din cauza secetei, recolta a fost mai mică cu circa 20% comparativ cu anul trecut.

În ce priveşte investiţia necesară pentru înfiinţarea unui hectar de hamei, Mora susţine că aceasta poate fi amortizată în 5-6 ani de la intrarea pe rod, iar cultura poate fi exploatată chiar şi peste 20 de ani. În România, cele mai bune zone de cultură sunt în Transilvania. Seminţele de hamei se cultivă în două perioade, fie în septembrie şi recoltatul se face în iunie, fie în martie şi se recoltează în iulie.

După recoltare, lianurile de hamei cu conuri se taie şi se aşează în remorci speciale, după care se transportă în hale. Aici, conurile sunt separate tot de maşini speciale de resturile vegetale. Urmează apoi uscarea conurilor şi procesul de balotare în urma căruia se fac peleţi, care se pun în cutii de carton şi se depozitează la rece până la momentul livrării la fabricile de bere.

Hameiul este o cultură dificilă, care necesită costuri mari pentru întreţinere. Poate acesta este şi motivul pentru care în prezent nu mai sunt decât cinci producători în toată ţara, după cum spune Mora. Dacă ar exista sprijin din partea statului măcar până la intrarea în anul trei, când începe producţia, altfel ar sta lucrurile sau cel puţin aşa afirmă cultivatorul din Târgu Mureş.

La momentul actual, industria berii foloseşte aproape jumătate din materiile prime din producţia internă, restul vine din import. Pentru a-şi asigura necesarul de orz de bere, cel mai mare producător de malţ din ţară, compania franceză Soufflet a încheiat contracte cu producătorii locali de orz de bere. Anual, industria berii are nevoie de circa 200.000 de tone de orz.

FII INFORMAT! ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER!
COMENTARII FACEBOOK
TOATE COMENTARIILE
  1. Decit ar plinge in basmaluta, mai bine ar investi jma/juma cu fermierii primii 2-3 ani, astfel ar avea si de cistigat si materie prima pentru producerea berii. Nu-i mai credeti ca o duc sarmanii asa de rau.

    RĂSPUNDE
  2. [...] Mai mult, pe agrointel.ro [...]

    RĂSPUNDE
  3. hameiul asta ajunge in bere ?
    poate la calugarii care fac bere adevarata, la vreun suferind de insomnie, in perna, ceva cosmeticale, nu mai vindeti povesti ca nu e lumea asa proasta cum credeti voi

    RĂSPUNDE
NUME (necesar)
E-MAIL (nu va fi publicat)
WEBSITE (opţional)
E-NERGIA.RO
La ce să te uiţi dacă vrei centrală termică. Explicaţiile specialiştilor

La ce să te uiţi dacă vrei centrală termică. Explicaţiile specialiştilor

Merită să produci curent acasă?

Merită să produci curent acasă?

Cum să faci biogaz la tine in curte – lecţie de chimie pentru elevii din Canada

Cum să faci biogaz la tine in curte – lecţie de chimie pentru elevii din Canada

RISCOGRAMA.RO
exploatatia -agricola-medie-ue

7 idei de afaceri în agricultură profitabile pe suprafeţe mici şi foarte mici

hidroponic

5 tehnologii agricole care pot mări spectaculos profitul

preturi-hectar-teren-agricol

5 lucruri de care trebuie să te fereşti înainte de-a investi în teren agricol

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE
CĂUTARE PE SITE
PRIMA PAGINĂ[CLICK AICI DACĂ NU SE ÎNCARCĂ]
433

Ajungeți sâmbătă la Indagra? Nu ratați o conferință-atelier despre fondurile europene și cultivarea legumelor. Fără teorie, doar sfaturi utile!

În cadrul Târgului Indagra  de la Romexpo, Agrointeligența vă invită mâine – 1 noiembrie, la o discuție practică despre cultivarea legumelor, dar și despre accesarea fondurilor europene. Conferința-eveniment va avea loc începând cu ora 11.00, la Sala de conferinte din Pavilionul C1. Doi invitați, doi specialiști – Costel Pohrib (Marcoser) și Dana Ghineț (Acces Project […]

ULTIMA ORĂ
GAmilkdump500

Război pe față între fermierii austrieci și un mare supermarket: Producătorii de lapte au sesizat Consiliul Concurenței

bodenverbesserung

5 motive pentru care agricultorii ar trebui să aleagă cel mai nou fertilizant pe bază de azot

IMG7659

Semănătorile de precizie seria ”SP” de la Maschio Gaspardo

EVENIMENT
ŞTIRI
stand romvac

Indagra 2014. Promoții la standul Romvac: Reduceri de 20% la toate produsele companiei

433

Ajungeți sâmbătă la Indagra? Nu ratați o conferință-atelier despre fondurile europene și cultivarea legumelor. Fără teorie, doar sfaturi utile!

DSC_0024

Marcoser lansează cea mai așteptată carte despre combaterea bolilor la legume

EVENIMENT
ŞTIRI
10405362_803366423060478_8978969800237363079_n

Paolo Rocchi – noul director comercial al Maschio Gaspardo România

DSC_0004

Fermier din Republica Moldova la Indagra 2014: ”Prețurile din România sunt de trei ori mai mari decât la noi”

DSC_0063

Conferința-atelier despre promovarea produselor agricole și branding – GALERIE FOTO

ANUNŢURI
ŞTIRI
MGR

Finanțare avantajoasă pentru fermieri: Dobândă 0% la cumpărarea în rate a utilajelor agricole Maschio Gaspardo

405323_129812280495278_995443569_n

Ofertele Toamnei de la ROMCARBON

stand Marcoser

Ofertele Toamnei de la MARCOSER

CAMPANIE
ULTIMA ORĂ
DSC_0216

Iulian Popescu, Agri Consultant OTP Bank: Prima întrebare pe care ne-o pun fermierii este ”cât aveți dobânda?”

Brise Group

Brise a acordat primul credit agricol: Împrumuturile pentru fermieri sunt corelate cu structura culturilor și termenul de desfacere a recoltei

200464175-001

România – absentă la prima mare conferință legată de prețul laptelui în UE

ciolos-de-inceput

Promovarea produselor agricole pe bani europeni: Comisia Europeană a alocat un buget 39 de milioane de euro pentru această activitate

cocos

Sri Lanka aruncă pe piață cocos de un miliard de dolari

Alex-Jurconi-campanie-carne

Producătorii de carne, la un pas de un faliment: Cer amânarea plății TVA la carne pentru 6 luni și reducerea taxei de la 1 ianuarie

Mirco Maschio_Administratorul companiei_deschidere stand MGR_ INDAGRA 2014

INDAGRA 2014. Secretul succesului pentru producătorul nr. 1 de utilaje agricole din România

dulceata

Certificarea bio – pașaportul cu care producătorii români de dulceață vor să rupă gura târgurilor în Europa

tractor

Până vineri, toți fermierii vor primi subvenția pentru motorină

10540714_1473632462901429_3797040195585084966_o

Ofertele Toamnei de la CM Metal

Saaten Union

Ofertele Toamnei de la Saaten Union

tomate

INDAGRA 2014. Semințe gratuite pentru cei care vor să cultive legume românești