• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Nemţii cultivă pământul lăsat pârloagă de români. Doi tineri din Hanovra se îmbogăţesc la Fălticeni

    agrointeligenta.ro -

    Și-au frecat palmele când au văzut cât de ieftin este pământul agricol din România. Au luat în arendă 1.000 ha în Suceava şi de patru ani fac agricultură performantă. Michael şi Bertram au doar 31 de ani, au studii agronomice, iar în Germania n-ar fi avut nicio şansă să devină atât de uşor fermieri de succes.

    Doi tineri din Germania, Michael Liebscher şi Bertram Vogt, ambii în vârstă de 31 de ani, demonstrează de aproape patru ani că se poate scoate profituri deloc de neglijat din agricultură şi tocmai pe mai multe terenuri din zona municipiului Fălticeni (judeţul Suceava), terenuri lăsate pârloagă de localnici.

    Cei doi nemţi, din regiunea Hanovra, absolvenţi de studii superioare în agronomie în Germania, au investit în România şi au luat arendă aproape 1.000 de hectare de teren agricol, întinse pe raza a cinci comune: Horodniceni, Cornu Luncii, Baia, Rădăşeni şi Fântâna Mare.

    O firmă de pază le păzeşte câmpurile patrulând cu ATV-urile

    Au investit aici pentru că preţul era destul de mic, mai ales că terenurile erau abandonate de proprietarii de drept.
    Toate bune şi frumoase, numai că la scurt timp au trebuit să se confrunte şi cu hoţii de produse agricole, care le produceau pagube din ce în ce mai serioase.
    Aşa se face că nemţii au încheiat contract cu o firmă de pază şi protecţie, iar terenurile le sunt păzite acum de agenţi care patrulează fie pe jos, fie în maşini ori ATV-uri, fie supreveghează câmpurile cu recolte din puncte de observaţie înalte de aproape 8 metri.

    „Acum trei ani am fost afectaţi de furturi undeva la 20% din producţie, acum le-am redus spre zero. Dacă cineva intră cu căruţa în porumb, problema nu sunt cele câteva kile din căruţă, problema este ce strică agregatul în ogor. Asta e cea mai mare problemă, paguba de la căruţă e de zece ori mai mare decât cantitatea ce a fost furată”, explică Michael Liebscher. Drept dovadă, au avut un singur furt în aceste an, şi acesta prins în flagrant de agenţii de pază.

    Chiar şi-n secetă, afacerea merge bine

    Sătenii din comunele în care nemţii îţi au ogoarele spun că nici pe timpul CAP-urilor nu era aşa pază şi sunt bucuroşi că prezenţa „sperietorilor” cu baston îi ţine deoparte pe hoţi de terenurile învecinate.
    Contractul cu firma de pază le scoate din buzunarul nemţilor în jur de 40.000 de euro pe un sezon agricol, însă Michael Liebscher şi Bertram Vogt susţin că au în continuare profit.

    „La sfeclă acum încă suntem în curs de recoltare. La seceta care a fost, avem o producţie mai mică cu 20-25% decât anul trecut şi sper să ajungem la 30 de tone la hectar. La porumb e aceeaşi problemă, nu a plouat toată vara şi dacă ajungem la 5 tone la hectar deja suntem foarte mulţumiţi”, a mai declarat Michael Liebscher.

    În anii precedenţi, producţiile au fost mult mai bune: porumb – 7 tone la hectar, sfeclă de zahăr – 40 de tone la hectar, grâu – peste 4 tone la hectar.

    România, un El Dorado. În Germania nu mai există un metru pătrat liber

    Cei doi nemţi au vrut iniţial să facă afaceri în Transilvania, înregistrându-şi societatea LV Agro Prodexim, cu sediul în Cluj. Nu au găsit însă terenuri suficiente, iar un conaţional de-al lor, stabilit la Piatra Neamţ, le-a sugerat să îşi încerce norocul în judeţul Suceava. Aşa au ajuns în zona Fălticeni, unde au luat legătura cu primarul de atunci al comunei.
    Cum nu ştiau deloc limba română, discuţiile au fost intermediate de un profesor de germană de la un colegiu din Fălticeni. În 2009 au lucrat 300 de hectare, în 2010 au cultivat circa 600, iar 2011, 850 de hectare, iar acum au aproape 1000 de hectare.

    „În Germania nu există teren liber, fiecare metru pătrat e ocupat, sunt mulţi fermieri dar nu prea găsesc teren. La noi, 99% din teren este lucrat exclusiv mecanizat”, explică Michael, care vorbeşte destul de bine româneşte.

    Michael Liebscher şi Bertram Vogt sunt necăsătoriţi şi au închiriat un apartament în Fălticeni, şi mai toată ziua stau la muncă. Nici în concendiu nu pleacă împreună, unul dintre ei fiind tot timpul pe ogoarele pe care şi-au construit afacerea. Sunt pasionaţi de schi şi obişnuiesc deseori iarna să meargă la pârtia din Gura Humorului.

    Citeşte şi Ultimul CAP din România plăteşte tractoriştii cu 2000 de euro şi n-are an fără profit de măcar un milion


    Te-ar mai putea interesa

    Moise, MADR: Peste 5.000 ha de teren s-au scos din circuitul agricol pentru parcuri de energie Cadastru și intabulare teren: acte necesare și prețuri Cărți funciare eliberate gratuit pentru proprietarii de terenuri agricole

    Ultimele știri

    Ajutor de stat pentru fermierii care au pierderi din cauza prețului mic la cereale Alertă meteo de ploi, rafale de vânt și precipitații mixte până joi seara Rasa de găini Rhode Island: caracteristici, producție de ouă, îngrijire