Primește revista gratuită Promovează afacerea ta Despre noi și contact
ȘTIRI AGRICOLE CATEGORII PRODUSE AUTORI ARHIVĂ

AZI 09:09 Fermierii, în biroul ministrului. Ce răspuns au primit despre plata subvențiilor!

AZI 07:53 Asocierea care aduce profitul: Fermierii din Ialomița cumpără inputurile la comun cu discount de aproape 50%

IERI 23:39 Oportunitate pentru fermieri: Se deschide calea exportului de lucernă în China

Nemţii cultivă pământul lăsat pârloagă de români. Doi tineri din Hanovra se îmbogăţesc la Fălticeni

michael-liebscher

Și-au frecat palmele când au văzut cât de ieftin este pământul agricol din România. Au luat în arendă 1.000 ha în Suceava şi de patru ani fac agricultură performantă. Michael şi Bertram au doar 31 de ani, au studii agronomice, iar în Germania n-ar fi avut nicio şansă să devină atât de uşor fermieri de succes.

Doi tineri din Germania, Michael Liebscher şi Bertram Vogt, ambii în vârstă de 31 de ani, demonstrează de aproape patru ani că se poate scoate profituri deloc de neglijat din agricultură şi tocmai pe mai multe terenuri din zona municipiului Fălticeni (judeţul Suceava), terenuri lăsate pârloagă de localnici.

Cei doi nemţi, din regiunea Hanovra, absolvenţi de studii superioare în agronomie în Germania, au investit în România şi au luat arendă aproape 1.000 de hectare de teren agricol, întinse pe raza a cinci comune: Horodniceni, Cornu Luncii, Baia, Rădăşeni şi Fântâna Mare.

O firmă de pază le păzeşte câmpurile patrulând cu ATV-urile

Au investit aici pentru că preţul era destul de mic, mai ales că terenurile erau abandonate de proprietarii de drept.
Toate bune şi frumoase, numai că la scurt timp au trebuit să se confrunte şi cu hoţii de produse agricole, care le produceau pagube din ce în ce mai serioase.
Aşa se face că nemţii au încheiat contract cu o firmă de pază şi protecţie, iar terenurile le sunt păzite acum de agenţi care patrulează fie pe jos, fie în maşini ori ATV-uri, fie supreveghează câmpurile cu recolte din puncte de observaţie înalte de aproape 8 metri.

„Acum trei ani am fost afectaţi de furturi undeva la 20% din producţie, acum le-am redus spre zero. Dacă cineva intră cu căruţa în porumb, problema nu sunt cele câteva kile din căruţă, problema este ce strică agregatul în ogor. Asta e cea mai mare problemă, paguba de la căruţă e de zece ori mai mare decât cantitatea ce a fost furată”, explică Michael Liebscher. Drept dovadă, au avut un singur furt în aceste an, şi acesta prins în flagrant de agenţii de pază.

Chiar şi-n secetă, afacerea merge bine

Sătenii din comunele în care nemţii îţi au ogoarele spun că nici pe timpul CAP-urilor nu era aşa pază şi sunt bucuroşi că prezenţa „sperietorilor” cu baston îi ţine deoparte pe hoţi de terenurile învecinate.
Contractul cu firma de pază le scoate din buzunarul nemţilor în jur de 40.000 de euro pe un sezon agricol, însă Michael Liebscher şi Bertram Vogt susţin că au în continuare profit.

„La sfeclă acum încă suntem în curs de recoltare. La seceta care a fost, avem o producţie mai mică cu 20-25% decât anul trecut şi sper să ajungem la 30 de tone la hectar. La porumb e aceeaşi problemă, nu a plouat toată vara şi dacă ajungem la 5 tone la hectar deja suntem foarte mulţumiţi”, a mai declarat Michael Liebscher.

În anii precedenţi, producţiile au fost mult mai bune: porumb – 7 tone la hectar, sfeclă de zahăr – 40 de tone la hectar, grâu – peste 4 tone la hectar.

România, un El Dorado. În Germania nu mai există un metru pătrat liber

Cei doi nemţi au vrut iniţial să facă afaceri în Transilvania, înregistrându-şi societatea LV Agro Prodexim, cu sediul în Cluj. Nu au găsit însă terenuri suficiente, iar un conaţional de-al lor, stabilit la Piatra Neamţ, le-a sugerat să îşi încerce norocul în judeţul Suceava. Aşa au ajuns în zona Fălticeni, unde au luat legătura cu primarul de atunci al comunei.
Cum nu ştiau deloc limba română, discuţiile au fost intermediate de un profesor de germană de la un colegiu din Fălticeni. În 2009 au lucrat 300 de hectare, în 2010 au cultivat circa 600, iar 2011, 850 de hectare, iar acum au aproape 1000 de hectare.

„În Germania nu există teren liber, fiecare metru pătrat e ocupat, sunt mulţi fermieri dar nu prea găsesc teren. La noi, 99% din teren este lucrat exclusiv mecanizat”, explică Michael, care vorbeşte destul de bine româneşte.

Michael Liebscher şi Bertram Vogt sunt necăsătoriţi şi au închiriat un apartament în Fălticeni, şi mai toată ziua stau la muncă. Nici în concendiu nu pleacă împreună, unul dintre ei fiind tot timpul pe ogoarele pe care şi-au construit afacerea. Sunt pasionaţi de schi şi obişnuiesc deseori iarna să meargă la pârtia din Gura Humorului.

Citeşte şi Ultimul CAP din România plăteşte tractoriştii cu 2000 de euro şi n-are an fără profit de măcar un milion

EXITCARD EXITCARD
iepuri4

Cum să faci profit dintr-o fermă de iepuri

zmeura

Cititor: după marijuana, cea mai profitabilă cultură este zmeura

michael-liebscher

Nemţii cultivă pământul lăsat pârloagă de români. Doi tineri din Hanovra se îmbogăţesc la Fălticeni

627x0

Casa de 1.000 de euro. Are 75 de metri pătrați și este construită din baloți de paie

Cum să-ți deschizi un cont IBAN în euro fără comisioane Cum să cumperi din SUA, mai ieftin Cel mai ieftin transfer de bani internațional
 1. uffffffff

  RĂSPUNDE
 2. Cred ca partea cu firma de paza nu au invatat-o la facultate in Germania ;))

  RĂSPUNDE
 3. @[1298927605:2048:Radu Teodor Husau] tu cum stai cu paza?

  RĂSPUNDE
 4. Ma perfectionez… binoclu 140x, luneta cu infrarosu, masina 4×4 de patrulare :) Am pazit mai mult partile in care traditional furau tiganii, dar au furat romanii pe alta parti… Dar nu pot ei fura cat putem noi cultiva si cat poate Domnul da

  RĂSPUNDE
 5. …chestia cu paza….au invatat-o pe pielea lor, cred…..:P

  RĂSPUNDE
 6. Asta este, bravo lor, trebuie luati ca exemplu….no risc no fun…..

  RĂSPUNDE
 7. gresiti totalmente, pt romani se pune problema finantari, nu ai curajul nici sa te apropii de banci, iar daca ai reusit pur si simplu lucrezi pt banca asta e adevarul, cei care vin aici au finantare , la noi banca ia, primaria ia, banca ia, fnantele ia, locuitori din zona iau si tot asa

  RĂSPUNDE
 8. NU MAI MINTITI CA ROMANII NU CULTIVA TERENURILE CA NU VOR ! DE CE NU VERIFICATI TRIBUNALELE PLINE DE PROCESE DE REVENDICARE DE MAI BINE DE 20 DE ANI SI TORTURATI OAMENII IN TRIBUNALE CU PROCESE INTERMINABILE ! PE CINE PACALITI VOI AICI CU ZIARUL TOVARASI ?

  RĂSPUNDE
 9. Ca să dai în arendă trebuie să ai în proprietate… sau nu?

  RĂSPUNDE
 10. @[384502624936242:274:AgroIntel] – Teoretic da, numai ca justitia inca nu recunoaste in Romania proprietatea privata, tergiversand prin alambicarea proceselor si refuzul categoric al instantleor de a judeca fondului problemelor privind proprietatea privata, cu ajutorul primariilor, notariatelor si ale institutiilor abilitate. In republica, forma de proprietate privata reprezinta un obstacol si o amenintare asa cum a reprezentat si pentru regimul comunist. Presa neocomunista de azi, nu face sa vorbeasca decat de vagi proprietati, ferme de succes cu eforturi deosebite de manipulare gratuita pt. a masca acest inconvenient pentru sistemul republican. Entuziasmul asta bolsevic cum ca se desfasoara programe europene menite sa dezvolte si sa reorganizeze sistemul agricol, sunt povesti de toamna ca in fiecare an din pacate, ele fiind aplicabile numai pentru anumite persoane, (alea pe care le impune PARTIDUL). Spre ex. am incercat sa inregistrez un contract de arenda la o primarie si nu mi-a fost permis (INREGISTRAT) cu toate ca sunt obigati prin registratura lor sa o faca, datorita faptului ca insusi statul roman (prin primarii) nu mai recunoaste actele de proprietate care le-a emis, din cauza emiterii in paralel al unor acte de privatizarilor frauduloase (vanzari ilegale petrecute in anii 1999-2001). In concluzie, tribunalele sunt pline de proprietari care demonstreaza cu acte ca proprietatile sunt ale lor iar pe de alta parte orice strain poate face agricultura in Romania indiferent de tara sa de origine, cu toate ca nu au avut bunici ori rude veterani de razboi …

  RĂSPUNDE
 11. D-le ai dreptate in ceea ce priveste cu tergiversarile interminabile ale diferitelor procese,iar justitia romana a ajuns intr-o stare alarmanta…judecatorii n u-si primesc salarile cu lunile, astfel uni sunt nevoiti sa recurga la fel si fel de practici ca sa-si castige existenta, fara o schimbare politica, economica sociala(dar nu pe ici pe colo…dupa Caragiale)de inalta responsabilitate pt binele poporului si pt masele largi pauperizate, Romania nu-si va gasi drumul inapoi spre bunastare…..

  RĂSPUNDE
 12. Din pacate nu eu le-am ales meseria, dar asta nu inseamna ca trebuie sa transforme dreptul in escrocherie marea lor majoritate, nu toti, de notari nu mai zic … prin artificii juridice si sa deposedeze de proprietate privata cetateanul pentru ca nu e o solutie decat pe termen scurt … Este similar cu a taia gaina care face oua de aur … cum zice proverbul …

  RĂSPUNDE
 13. Si in judetul Timis foarte multe campuri sunt pazite, ce pot sa zic noi nu ne dam seama ce terenuri bune avem din punct de vedere agricol …. o sa ajungem ca toate terenurile agricole sa fie in proprietatea cetatenilor straini si atunci vai de mama noastra.

  RĂSPUNDE
 14. …pai de ce sa fie ,,VAI DE MAMA NOASTRA”, ba din contra va fi mai bine fiindca SCAPAM DE-O GRIJA…,,saracii” COMUNISTII aproape ca reusisera sa le scoata PRPRIETATEA din cap rumanilor(vorba lui Tiriac) si (totusi) nu murea NIMENI de FOAME (asta vorba E. Ceausescu) asa ca…e pamant sa ajunga la toti !

  RĂSPUNDE
 15. Stai linistit ca pamanturile alea nu pleaca niciunde, tot acolo o sa le gasesti si peste 20 de ani.

  RĂSPUNDE
 16. Tot asa au zis si amerindienii cand au venit europenii peste ei sa le ia pamanturile. Ei nu aveau acte de proprietate ca nu le trebuiau. Au venit europenii si au pus pe bucati de hartie drepturile de a folosi terenurile si uite asa au ramas bastinasii fara pamanturi si fara drepturi…. Noi nu suntem, din pacate, mai destepti decat amerindienii… Toata legislatia si birocratia romaneasca faciliteaza investitia straina sub orice forma, iar pe cea locala o submineaza.

  RĂSPUNDE
 17. Oricum tot romani muncesc ei sant patroni la 1. 000. hectare

  RĂSPUNDE
 18. Ca sa faca romanii de rand ceea ce au facut nemtii prin arendare in primul rand trebuie sa aiba capital de lucru, utilaje, etc.Cine are asemenea sume in Romania de obicei se orienteaza spre alte domenii(de fapt banii deja i-au facut in alte domenii-industrie , comert etc si e inertia mare pentru a investi in alt domeniu complet paralel ).La noi e total exclus ca cineva de 31 ani in Romania fara sustinere financiara sa se apuce de asa ceva la asa nivel .

  RĂSPUNDE
 19. In Romania, cine pune mana pe bani isi cumpara in primul rand vila si masina bengoasa. Sa fim seriosi, romanii nu stiu sa munceasca, stiu numai sa stea cu mana intinsa.

  RĂSPUNDE
 20. Au luat terenurile pe nimic sa ne lase in pace, sper ca justitia noastra sa le dea dreptate celor de la Baia si Cornu Luncii, sa se duca la ei in tara si sa ne lase pe parintii si bunicii nostri in pace daca nu vor sa auda blestemele celor din morminte care au luptat ptr. aceste pamanturi.

  RĂSPUNDE
 21. du-te mai in belarus!…acolo-s comunistii tai!

  RĂSPUNDE
 22. pe ce lume traiesti, fata mea?!

  RĂSPUNDE
 23. sunt tari in europa care interzic cumpararea terenurilor de catre straini! asa ar trebui si la noi ! usor,usor romania va deveni colonie occidentala… ce e mai rau abia vine

  RĂSPUNDE
 24. Alexa Alex 1. mai sus scrie arenda.
  2. te-ai integra perfect in Korea de Nord

  RĂSPUNDE
 25. ce-au facut „parintii si bunicii tai” ….. pana acum de ce nu lucrezi tu pamantul de dragul lui?

  RĂSPUNDE
 26. Alexa Alex citeste articolul si vezi ca au luat in arenda ne lucreaza pamantul baiete…

  RĂSPUNDE
 27. Esti proasta rau. Cum de reusesti sa respiri? Mars in Coreea de Nord, ca acolo o sa ajungi si tu cineva!

  RĂSPUNDE
 28. Pamanturile bunicilor tai oricum au fost furate de la boieri, comunistii furandu-le la randul lor. Si oricum romanii sunt puturosi si nu muncesc pamantul. Rahat, cand armata reconstruia casele din cauza inundatiei, romanul statea si bea la carciuma. De aia Germania a fost reconstruita in 20 de ani dupa al doilea razboi mondial, cand intr-o mare parte din orase nu se putea locui din cauza mirosului cauzat de mortii de sub daramaturi, iar romanii stau si bat apa in piua si se plang.

  Alexa, da, sa stii ca e mai bine ca niste mosi betivi sa aiba terenurile si sa nu faca nimic cu ele, decat sa produca altii ceva si sa plateasca taxe. Din cauza persoanelor ca tine Romania este o cloaca.

  RĂSPUNDE
 29. Cred ca esti din alt film………

  RĂSPUNDE
 30. pai de ce sa interzicem vanzarea terenurilor? doar noi le vindem…caci nu suntem in stare sa le lucram…nu e pacat de ele? Nu e pacat de tara asta?

  RĂSPUNDE
 31. […] de la câteva sute la câteva mii de euro (cum de altfel nu i-a împiedicat pe turci sau chiar pe germani să ia suprafeţe mari în arendă la preţuri mai decente decât cele practicate de fostele […]

  RĂSPUNDE
 32. la taxele si cheltuielile care le impune statul roman la agricultorii romani ( te doare capul), ajutor ZERO si avand in vedere ca aia nu mai au pamant pe unde sa cultive in Germania, normal ca ajung la Romanica … eu le-as da suturi si afara cu ei din tara, sa ia dupa ei si pe secui …

  RĂSPUNDE
 33. Programativa ploile pentru anul viitor…..

  RĂSPUNDE
 34. Nemtii fac ce ni s-a bagat de 20 de ani incoace sa nu facem: agricultura intensiva. Nu vreau sa zic ca, agricultura bio nu este buna, dar inainte de 89 mancam destule alimente ‘nesanatoase’ si nu simteam nici o diferenta, pentru ca erau facute cu cap, de oameni cu studii in domeniu. Ca dovada, nemtii fac profit, iar romanii nu se sfiesc sa dea bani pe produsele lor !

  RĂSPUNDE
 35. ASA TREBUIE … DIN CELE MAI VECHI TIMPURI AM FOST SLUGI LA STRAINI …

  RĂSPUNDE
 36. Ai dreptate si tu, Soni…dar, pamantul e DOAR inchiriat, nu va ambalati…daca noi nu suntem in stare sa-l cultivam, rusine….stiu ca romanii au mers peste hotare pentru o viata mai buna si neavand uneltele necesare ca sa cultive pamantul dar cand s-au vazut cu bani, gata, le-au luat ochii si mintile!!!!…Au uitat pentru ce-au plecat…in loc sa vina cu banisorii sa-si cumpere utilaje si sa lucreze pamantul si-au turnat vile si mertzane pe care acum, le-au scos la vanzare ca nu mai au cu ce le intretine….stiu cazuri concrete asa ca nu accept contraziceri (sunt din zona Falticenilor si vad si aud multe!!!)….La noi , in loc sa se cimenteze bunul simt si dragostea pentru pamant s-a cimentat snobismul si orgoliu, cultul banilor, al imbogatirii peste noapte, dar unii uita ca si afacerea cu strainatatea nu va mai tine mult si apoi unde se vor intoarce daca vor sa manance?….Nu la pamantul lasat de tatuca?….Asta in cazul in care il mai au si nu l-au inchiriat nemtilor si atunci se vor intoarce pe pamant…nemtesc…si ca simpli lucratori nu ca stapani….Am uitat sa mai privim in viitor si sa fim precauti….am uitat ca suntem romani…si asta e dureros de trist!!!..:(..:(

  RĂSPUNDE
 37. Excelent! Viel Gluck!

  RĂSPUNDE
 38. rusine pentru noi, bravo pentru ei

  RĂSPUNDE
 39. rusine politicienilor care au distrus agricultura Romaniei. Ce vina au tinerii ca nu au bani sa inceapa ferme? Sau ce vina au batranii ca nu le ajunge pensia sa plateasca lucrarile agricole?

  RĂSPUNDE
 40. sa vina din afara sa ne educe sa ne respectam petecul de pamint pe care stam????rusine sa ne fie…e adevarat ca mare parte terenul agricol in romania e pirloaga dar asta numai datorita celor care ne conduc..

  RĂSPUNDE
 41. cineva mananca bors cu polonicul ca nu ii ajunge cu lingura, nu se spune de banii luati cu 2 la suta dobanda pt afacere din Germania si majoritatea tarilor europene chiar si in Polonia vecina in detrimentul hotiei cu nesimtire practicata de asa zisele banci din Romaniacu.Sictir bre

  RĂSPUNDE
 42. Asa este , eu muncesc aici in Germania , pamantul lor este mult mai slab calitativ si nisipos, DAR asta nu inseamna ca nu fac productie , asta din cauza ca lucreaza ca la carte , NUMAI MECANIZAT si MUNCESC 7 zile din 7 , chiar si Duminica * animalele , precum si oamenii , trebuie sa manance pentru a produce * , nu stau prin baruri sau la colt de strada , la barfa satului . Din acest motiv si inca alte zeci , ROMÂNIA , nu va ajunge NICIODATĂ la nivelul GERMANIEI , FĂRĂ MUNCĂ SUSȚINUTĂ !!

  RĂSPUNDE
 43. „felicitarii” cu paru le trebuie alesilor care ajuta strainii sa se dezvolte si bancilor care tin banii blocati in conturii… iar noi facem foamea cu pamantul sub taplpi pentru ca santem prea saraci sa demaram o afacere sau nu prezentam garantii lacomelor bancii …

  RĂSPUNDE
 44. nu invatam nimic domnilor senatorii…unguri nu mai vand teren strainilor, e o crima sa vinzi resursele tari strainilor pe mai nimic si poporul tari sa traiasca la mana lor si-n saracie…RUSINE TUTUROR CARE AU VANDUT TARA PE NIMIC !!!! ar trebui sa plateasca toti care au distrus tara prin asfel de practici!

  RĂSPUNDE
 45. Rusine pentru toti care va bucurati la asa ceva..
  Pamantul asta e al neamului nostru, n-au luptat nemtii pentru el, nu au facut nimc ca sa il apere. Strabunii nostri si-au varsat sangele cu milioanele pentru el.

  Parloaga n-ar exista in Romania daca ar exista politici corecte agricole si programe guvernamentale de sustinere a tinerilor! Nu mai faceti aici pe desteptii, ca romanii sunt foarte muncitori! Intrebati oriunde in strainatate unde muncesc romani sa vedeti care sunt mai harnici.

  Rusine voua celor ce va e rusina ca sunteti romani!

  RĂSPUNDE
 46. Bravo, Bondar Sergiu…cine nu ar incepe asa ceva daca ar avea cu ce porni ? Nemtii au venit la noi ca stiu sa profite de politica noastra proasta .Cunosc multi romani care lucreaza in Germania si sunt f. apreciati si nu le este rusine sa munceasca egal de ce nivel este munca respectiva… munci grele pe care nemtii nu vor sa le faca …se multumesc cu ajutorul lunar de 400 euro , ei nu se coboara la orice munca . Romanul trage din greu departe de cei dragi si altii vin si cumpara Romania !

  RĂSPUNDE
 47. ma uit la comentariile tale si ma sochez cat de rupt de realitate esti! Patriotismul e una, prostia e alta – fara suparare! Nu ai in vedere cateva lucruri esentiale cand faci afirmatiile pe care le faci.
  1. in momentul in care am intrat in EU ne-am asumat si o serie de „riscuri” – orice cetatean din EU liber sa vina in Romania si sa aiba o afacere. Asta fac cei doi nemti din articolul de fata. Sincer eu ii apreciez pentru ca muncesc! Daca terenurile alea nu ar fi lucrate si ar sta in paragina si-ar pierde din calitate – asa ca eu zic ca e bine ca baietii le folosesc pana poate se vor destepta localnicii
  2. ce ii opreste pe romani sa faca ce fac nemtii? Nu prea multe zic eu… de ce nu se asociaza lumea ca sa lucreze suprafete mai mari si de ce nu ceva mai eficient? Pentru ca e mai simplu sa stai degeaba, sa zici ca nu se poate, sa te plangi si sa cauti scuze si eventual sa dai terenul in arenda si sa astepti la sfarsit de an cativa saci sau euro. A fost si un reportaj la „Romania, te iubesc” pe ProTV pe tema asta
  3. exista si romani care fac ce fac nemtii si am acelasi respect pentru ei ca si pentru nemti – de fapt respectul e pentru cei ceva fac ceva indiferent de natie

  Mai bine am lasa falsul patriotism si retorica de 2 lei la o parte si am incerca sa fim realisti si eventual sa invatam chiar si de la niste straini cand e cazul si daca e cazul.

  RĂSPUNDE
 48. ALEX pentru ANDREI MIHAI CROITORUL. Patriotismul e una, prostia e alta .VI SE POTRIVESTE FOARTE MULT ACEASTA ZICALA
  . Nu mai prostii vorbiti , mai bine a-ti incuraja tinerii romani . Va convine sa vina doi straini sa ocupe 1000 ha. pamant la noi in tara ? , in timp ce unii tineri romani incearca sa-si deschida o afacere in domeniul agriculturii si nu gasesc numai in locuri cu razoare sau intelenite ,pamanturi foartre rele de lucrat. pentru ca cele bune le-au luat straini pe care ii aparati dv-stra . Daca nu au inceput pana acuma poate de acuma o sa inceapa , poate de acuma le vine minte la cap si incep si romanasi nostri sa lucreze pamanturile tarii noastre. 1000 ha era de ajuns pentru cel putin 150 de tineri romani
  sa inceapa o afacere in agricultura . I-mi pare rau ca aveti idei dezastruoase pentru ai nostri romani. Si o sa va reamintesc zicala d-voastra Patriotismul e una, prostia e alta . Asa ca mai bine scrieti poezii dar numai pentru d-voastra.

  RĂSPUNDE
 49. Ai mare dreptate Alex

  RĂSPUNDE
 50. Pamantul Neamului? Fii pe pace – neamul vrednic de munca e instrainat…multi tineri de la sate lucreaza in Italia/Spania si nu pe campurile proprii, e si normal ca ele sa fie paraginite…In plus daca n-ai remarcat acesti nemti muncesc pe terenul, sunt ingineri in agricultura, nu vin ca vechilii pe plantatie sa robeasca populatia si sa traga foloasele. In plus, legi similare din alte tari ii fac si pe romani sa detina proprietate in afara, pamantul altor „neamuri”, motiv pentru care aceste proiecte de lege europene trebuie incurajate si nu blamate. La final e ceva ce nu inteleg si sa nu iti fie cu suparare: Despre sangele caror „stramosi” vorbim aici, domnule Bondor?

  RĂSPUNDE
 51. Andrei Mihai Croitoriu Corect

  RĂSPUNDE
 52. Andrei Mihai Croitoriu ….Ai dreptate, Andrei…poate asa ne vom trezi si vom lua exemplul nemtilor…

  RĂSPUNDE
 53. se poate scoate profit din agricultura , dar prima data trebuie garantata prin lege apararea proprietatii, am renuntat personal la a lucra pamant din cauza distrugerilor si furturilor, politia e depasita de situatie , si legea apara hotul

  RĂSPUNDE
 54. trebuia sa lase pamintul asa cum era in cooperative si aveau piine pe masa , nu sa bata cu pumnul in masa cai pamintul lor …acum ce fac cu el . lau lasat pirloaga ca nu au bani rusine

  RĂSPUNDE
 55. Pai romanii prefera sa fie zilieri pe pamanturile altora, muncind pe ceva de baut si un pachet de tigari, decat sa-si cultive propriile ogoare. Asa ne trebuie.

  RĂSPUNDE
 56. !!!!!!!!!!

  RĂSPUNDE
 57. […] Continuarea materialului pe agrointel.ro […]

  RĂSPUNDE
 58. Citez din articol: „ca se POATE scoate profituri”. Dle jurnalist de mahala, unde ai invatat limba romana? Rusine

  RĂSPUNDE
 59. Citez din articol: „ca se POATE scoate profituri”. Dle jurnalist de mahala, unde ai invatat limba romana? Rusine

  RĂSPUNDE
 60. Da , au venit dumnealor din Germania , să cultive în România …Dar al cui este interesul , că nu se dau credite, cu dobândă de 2 % pentru agricultură ??? Are dreptate domnul Sergiu Bondor ….mai bine aţi vorbi cu nenorocitele de bănci …Românii sunt harnici , foarte apreciaţi în străinătate iar dumneavoastră îi faceţi puturoşi ??? Mai bine i-aţi întreba pe cei pe care i-aţi ales , cum se întocmesc proiectele şi câte beţe-n roate se pun , până la aprobarea unuia .

  RĂSPUNDE
 61. Nu uitati ca Germania este principalul finantator al UE..Nu comparati niciodata economia si nivelul de trai al Germaniei cu cel al Romaniei..Este adevarat ca daca ei nu ar veni sa ne munceasca pamantul, acesta ar sta in paragina inca foarte multi ani incolo deoarece noi nu ne permitem si nu avem mijloace financiare ca sa-l muncim, desi fizic ne dorim acest lucru.Stiti cati bani trebuie ca sa cultivi 850 ha. de teren agricol?Credeti ca cei 2 germani, pe langa experienta lor de agronomie, au venit cu buzunarele goale si s-au apucat sa munceasca terenurile alea?Totul pleaca de sus, de la politica noastra de cacat care se practica inca din istorie la nivel international.Nici macar istoria nu ne v-a razbuna pentru patriotismul nostru de rahat, pentru ca din toate timpurile ne-am lasat condusi de hoti si de vanzatori de tara..Totul a fost calculat, ne-au fost taiate posibilitatile de-a munci terenurile, de a nu ne putea construi ceva pe ele, de a nu castiga prea mult in situatia in care intr-adevar muncim..sa nu fim educati, pentru ca am putea avea pretentii prea mari si ne vom da seama prea repede de realitatea care o desfasoara cei care sunt la putere, sanatatea este la pamant..pentru ca trebuie sa murim pana sa ne trezim..Am fost adusi in situatia in care sa ne dam pamanturile pe degeaba(in arenda pe cine stie cati ani) pentru ca nu ai ce face cu ele, fizic nici sa nu va ganditi ca puteti face ceva..Voi chiar nu constientizati ce se intampla cu noi si cu tarisoara noastra?!?!Am fost vanduti de mult domnilor…O sa spuneti ca ce legatura are asta cu subiectul de fata..ARE, pentru ca economia si nivelul de trai de la noi nu-ti dau voie sa faci nimic, suntem cu mainile si picioarele legate.Nimic nu poti sa pornesti fara un sprijin financiar, oricat de insemnat ar fi acela.Exista trei posibilitati care sa ne permita tuturor sa ne muncim pamanturile in tara asta:1)Sa devenim cu totii hoti, si cu banii din hotii sa ne muncim pamantul..2)Sa avem la putere un regim care sa infiinteze inapoi CAP.-urile pe banii statului si sa-i puie obligat pe toti cei care nu lucreaza la munca, ceea ce nu cred ca se v-a mai intampla vreodata atata timp cat suntem la mana marilor puteri..3)Sa avem o economie la acelasi nivel cu marile puteri, ceea ce nici sa visam nu ne permitem..Deci, nu ne ramane decat sa inghitem in sec, sa privim totul ca pe un film de Alfred Hitchcock in care actorii principali suntem noi..sau cum ne-ar zice mai marii nostri vanduti: „Ciocul mic si joc de glezne”.. :)

  RĂSPUNDE
 62. Ce tara de prosti putem fii nici o tara din uniunea europeana nu vinde pamintul!

  RĂSPUNDE
 63. cit costa un ha de teren arabil in de si cit costa la noi?peentru ca statul nu se implica decit in pradaciuni!

  RĂSPUNDE
 64. incredibil

  RĂSPUNDE
 65. si noi de ce nu putem????

  RĂSPUNDE
 66. pamintu trebuie lucrat cu unelte agricule si irigati,romani mai au!

  RĂSPUNDE
 67. […] Cei doi nemţi, din regiunea Hanovra, absolvenţi de studii superioare în agronomie în Germania, au investit în România şi au luat arendă aproape 1.000 de hectare de teren agricol, întinse pe raza a cinci comune: Horodniceni, Cornu Luncii, Baia, Rădăşeni şi Fântâna Mare. Citeste mai mult pe: agrointel.ro […]

  RĂSPUNDE
 68. Am citit articolul si comentariile si cred ca pana la urma tot despre bani e vorba…. Europenii nu fac altceva decat sa faca bani.. Cred ca daca nemtii ar cumpara terenurile si le-ar arenda, + supravegherea organelor abilitate = solutia potrivita. Unii zic ca decat sa stea terenul in paragina, mai bine sa-l prelucreze nemtii…. Gresit, dragii mei. Arendand pe bani f.mici terenurile, ei introduc chimie peste chimie,distrugand calitatea solului urmarind doar un singur scop – profit…. Cand terenurile date vor fi epuizate, vor gasi altele….. Iar romanii vor ramane cu terenurile distruse…. De vina sunt functionarii corupti care admit otravirea solurilor….. Dar so functionarii au salarii mici, iar ranza mare… Anume acesta a si fost planul conceput de europeni si americosi pentru distrugearea blocului socialist…. succes tuturor!

  RĂSPUNDE
 69. Satele sint inbatrinite si copii de la oras nu mai dau cu sapa .merg la malluri si cumpara legume si fructe pline de chimicale.terenurile sint 50% pirloaga.Normal ca dumnealor au arendat pe nimic terenurile si scot untul din pamuntul nostru.E vremea arendasilor si ciocoilor de tot felul.Eu m am saturat citi bani am dat pe arat si semanat si porumbul si ovazul mucegaieste in pod.nu ai piata de desfacere,nimic pt micii fermieri nu e organizat.Normal ca prospera acesti arendasi.

  RĂSPUNDE
 70. Ii urasc sincer pe toti strainii care ne iau pamantul. Pe toti nemtii, olandejii sau italienii care vin aici . Si pe toti politicienii pentru ca permit asa ceva!

  RĂSPUNDE
 71. Primul milion e mai greu…avand in vedere ca o ferma in RO are in medie 3.5 Ha…despre ce vb aici? Au avut capital, au investit si s-au dezvoltat..

  RĂSPUNDE
 72. La voi Falticeniul e comuna?

  RĂSPUNDE
 73. asa si cu cel din arad Combinatul Agroindustrial Curtici din judeţul Arad
  pai cum a facut bani ce avut masa si tacsu tractoare combine acasa a luat SMT-ul si gata banu nu a luat din bani sai utilajele .
  daca se dadeau la omeni utilajele in custodie ca sa lucreze pamantu alta era situatia in romania

  RĂSPUNDE
 74. asa sa vrut de catre cei care guverneaza tara daca dadeau SMT-UL catre tarani era ceva pentru ca ei au facut acele SMT-uri ducand la CAP cal caruta boi pentru arat in primi ani ai colectivizarii iar dupa revolutie au pus mana pe ele smecheri .
  taranu trebuia sa plateasca doar combusibilul si ceva in plus pentu salariul tractoristului si pentru piesele de schimb .
  asa au luat smecheri terenurile pentru ca taranii nu-si puteau lucra pamantul din cauza costurilor mari si s-au vazut nevoiti sa-l vanda

  RĂSPUNDE
 75. Unul pleaca in concediu, altul ramane acolo, sa nu fie tepuiti .. nu au incredere in bastinasi !

  RĂSPUNDE
 76. Eu cred ca daca lucrezi in strainatate cativa ani si strangi o anumita suma de bani,e posibil sa faci ceva in tara,in agricultura.Chiar ma gandesc sa fac asa.Oare as avea sanse??

  RĂSPUNDE
 77. Ce-i impiedica pe cei care de ani de zile sunt plecati in strainatate,sa se intoarca si sa faca ceva aici in agricultura.Ma gandesc la asta..Ce ii opreste?

  RĂSPUNDE
NUME (necesar)
E-MAIL (nu va fi publicat)
WEBSITE (opţional)
ABONAMENTE CONTACT PUBLICITATE TERMENI ȘI CONDIȚII COOKIES