Burse şi preţuri

Grâul românesc, curtat de arabi. Prețul grânelor va crește şi săptămâna aceasta

Săptămâna aceasta prețul grâului românesc pe bursă este în creștere datorită faptului că cererea este foarte mare din partea statelor arabe, cunoscuți ca și consumatori importanți de grâu. După ce săptămâna trecută Egiptul a achiziționat 120.000 de tone de grâu românesc și alte țări și-au manifestat interesul să achiziționeze grâu de pe piața noastră.

Potrivit unor surse din piață mai multe țări precum Arabia Saudită, Iordania sau Maroc s-au arătat interesate să cumpere grâu românesc. Motivul pentru care aceștia preferă să ia din țara noastră în detrimentul altora, precum Franța, în care grâul este mai ieftin, este calitatea superioară a acestuia.

Proteina în grâul românesc este de 12 în timp ce în cel francez este de 10, iar diferența de preț este de 17 euro la tonă, iar arabii par nu fi atât de interesați preț cât de calitate.

În această săptămână prețul grâului românesc este de 207 euro, în creștere față de săptămâna trecută.

Reamintim că autoritățile egiptene au achiziționat 175 de mii de tone de grâu, dintre care 120.000 de tone este grâu românesc pentru care au plătit un preț mediu de 270,17 dolari/tonă, bani care includ și transportul mărfii până la destinație. Acest preț este cel mai mare pe care l-a plătit Egiptul anul acesta pe tona de grâu, fiind cu 4% mai mult decât au plătit recent pentru grâul francez și cu 3,4% peste prețul plătit în luna iulie pe grâul din România.

Surprinzător pentru specialiști este faptul că egiptenii au renunțat la a mai cumpăra grâu francez, deși prețul acestuia este cu mult sub cel din România. Și grâul rusesc a fost scos din ecuație, în acest caz, fiind vorba de prețul prea mare cerut de bursele de la Moscova.

Scrie un comentariu