Burse şi preţuri

Rabobank: Porumbul va fi cea mai profitabilă cultură în 2015. Soia – marea dezamăgire

Cultura de soia reprezintă cea mai proastă investiție agricolă în 2015, după ce încheie acest an cu un preț minim pentru ultimii 5 ani. De cealaltă parte, cea mai stabilă cultură mare va fi porumbul, apreciază analiștii Rabobank.

În previziunile lor, specialiștii au analizat evoluțiile bursiere din ultimul an, dar și din lunile anterioare. Astfel, la soia, prețul mediu pe ultimul trimestru a fost de 9,80 de dolari/bușel în timp ce în decembrie, nivelul a scăzut până la 9 dolari/bușel. Prețul este mai mic decât cel pentru contractele futures care, la începutul acestei săptămâni, se situau la 20,13 dolari/bușel cu livrare în ianuarie 2015 și de 19,9 dolari/bușel pentru soia livrată în ianuarie 2016.

Prețul mic la soia este influențat mai ales de recoltele bune ce s-au obținut în 2014, dar și de faptul că previziunile sunt foarte bune pentru producțiile din America de Sud, care vor înclina foarte mult balanța. Astfel, se estimează că fermierii din Argentina, Brazilia și Paraguay vor strânge nu mai puțin de 156 de milioane de tone de soia, cu peste 7 milioane de tone mai mult decât în 2014.

În același timp, nici importurile din China nu ajută întrucât, deși s-au semnat contracte de 73 de milioane de tone de soia pentru 2014/15, această cantitate este cu 4 milioane de tone mai mică decât estimările SUA.

De cealaltă parte, analiștii Rabobank vorbesc despre porumb că va fi cultura agricolă cea mai stabilă și mai profitabilă în 2015. Prețul său va fi influențat de faptul că suprafața cultivată în SUA va scădea de la 90,9 milioane de acri în 2014 la 88,3 milioane de acri în 2015. În același timp, nici porumbul safrina – a doua cultură sau ”cultura mică” în Brazilia, va avea producții cu 10% mai mici, de circa 44 de milioane de tone. În aceste condiții este aproape sigur că porumbul își va menține un preț bun pe parcursul lui 2015. 


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu