Eliminarea cotelor de lapte: Irlanda a inaugurat cea mai mare fabrică de lapte praf. Furnizorii săi – 4.800 de fermieri irlandezi, iar producția merge la export

Eliminarea cotelor de lapte a mobilizat atât producătorii de lapte europeni, cât și marii procesatori. Cele mai multe state din UE au anticipat acest moment de turnură și au sprijinit din timp industria națională a laptelui, iar acum crescătorii de vaci și fabricile sunt convinse că ziua de 1 aprilie 2015 nu le va afecta câtuși de puțin afacerea.

Între 1975 și 1984, Irlanda a fost țara cu cea mai mare creștere în producția de lapte, iar astăzi, era de așteptat ca fermierii de aici să nu-și lăse business-ul la voia sorții sau a UE. Așa se face că un proiect demarat acum câțiva ani a fost inaugurat săptămâna trecută în Belview, Kilkenny: cea mai mare fabrică de procesare a laptelui, investiție care se ridică la 180 de milioane de euro.

Glanbia Ingredients Ireland (GII) este numele brandului care a investit o sumă colosală pentru a asigura industria laptelui irlandez. Pentru giganta unitate de procesare livrează lapte 4.800 de fermieri, fiind asigurate totodată locuri de muncă directe și indirecte pentru 1.600 de persoane.

Comisarul Phil Hogan fabrica lapte praf

Schemă de preț unic la lapte

Fabrica Glanbia inaugurată în prezența comisarului european Phil Hogan vine și cu un concept de schemă unică de preț pentru producătorii de lapte, care vor avea, astfel, siguranța că nivelul național nu se va prîbuși după 1 aprilie, când vor fi eliminte cotele.

Unitatea din Belview va procesa anual 700 de milioane de lapte și estimează că va putea acoperi 60% din necesarul de lapte praf de la nivel mondial, în contextul în care, acum, Irlanda livrează pe piețele internaționale, 10% din totalul consumului.

Pentru perioada următoare, Glanbia a anunțat deja alte investiții de 35 de milioane de euro, promițând să comercializeze toate tipurile de lapte praf, inclusiv cel cu formulă premium pentru hrana bebelușilor.



 

Be the first to comment

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*