Cum determini sexul puilor de o zi
agrointeligenta.ro -O situație neobișnuită a făcut înconjurul lumii, după ce presa britanică a anunțat că fermele engleze caută specialiști care să identifice sexul puilor de găină. Cu un salariu gras – 40.000 de lire sterline pe an, angajatul este ”antrenat” în cadrul unor cursuri speciale, însă chiar și așa, nimeni nu se înghesuie pentru a ocupa acest loc de muncă.
Pentru românii care au trăit toată viața la țară, este simplu să identifice dacă un pui de găină de o zi este cocoș sau puicuță. Sunt câteva semne care nu dau greș aproape niciodată și care îi ajută pe gospodari și pe micii fermieri să separe puii încă de mici, în funcție de sexul acestora.
Primul indiciu – și cei mai vizibil, este legat de penajul aripilor la puiul de găină. Dacă sunt egale ca lungime, este cocoșel, iar dacă penele sunt inegale – una lungă, alta scurtă, atunci puiul va crește în găină. În mod similar, dacă penele sunt într-un singur rând, egale, atunci avem un viitor cocoș, iar dacă sunt două rânduri și pene inegale, o găinușă.
O altă ”tehnică” populară de identificare a sexului la puii de găină obișnuiește să se facă la țară încă din faza înc are ouăle sunt puse la clocit. Astfel, se spune că la cocoși, bănuțul stă în vârful oului, în timp ce la găinușe, banul se duce într-o parte. Totuși, această metodă de identificare a sexului la pui are o marjă de eroare foarte mare și rareori micii fermieri apelează la această…analiză.
Alte semne care pot confirma sexul puilor sunt faptul că puii de sex masculini sunt mai gălăgioși și mai agresivi.
Aparatul de sexat
Determinarea sexului puilor de găină se poate cu precizie folosind un aparat de sexat. Acesta se compune din cutia apararului şi aparatul propriu –zis. Aparatul propriu-zis este compus din sondă transparentă care se introduce prin cloacă în intestinul puiului până la nivelul regiunii lombare. Imaginea luminoasă din vârful sondei este retransmisă într-un ocular. Tubul de iluminare care este prevăzut cu o lampă incandescentăa cărei poziţie poate fi reglată în plan şi pe înălţime cu ajutorul unor inele cu filet. Corpul oglinzii se găseşte deasupra tubului de iluminare şi prezintă în interior o oglindă montată la unghi de 45 de grade a cărei centru are o porţiune neargintată.
”Tubul ocular cuprinde ocularul propriu-zis prevăzut cu două lentile din care una este mobilă. Razele luminoase trec prin tubul de iluminare, sunt reflectate de oglindă în sondă, imaginea din vârful sondei traversează oglinda prin partea transversală centrală fiind mărită de două ori de lentila ocularului.
Cutia aparatului cuprinde : instalaţia electrică pentru reducerea tensiunii şi reglarea intensităţii luminoase (voltmetru şi potenţiometru)”, se arată pe Agromaster Science.
Pentru determinare, aparatul se ţine în mâna dreaptă, fiind prins de corpul oglinzii cu tubul de iluminare în jos. Puiul se prinde în mâna stângă cu gâtul între degetul mic şi inelar. Degetul mare se sprijină pe abdomen, prin presare se elimină lichidele intestinale. Sonda se intoduce prin cloacă în intestin printr-o mişcare circulară, sonda ajungând aproape într-o poziţie paralelă cu spinarea puilor.
Masculii prezintă două testicule de culoare alb gălbuie care seamănă cu bobul de orez.
Femelele prezintă un ovar stâng, bine dezvoltat de culoare alb gălbuie de formă triunghiulară cu un capăt mai ascuţit, ovarul drept fiind atrofiat.
Determinarea sexului la puii de prepeliță
În cazul puilor de prepeliță, determinarea sexului acestora se poate face din ziua 21 de viață. ”Masculii se deosebesc de femele prin existența unei pete maro pe burta, în timp ce puii de prepeliță femele au pe burta pete gri și/sau negre. Într-o colivie, raportul de femele și masculi trebuie să fie 3 la 1, 3 femele la 1 mascul dacă dorim să obținem ouă pentru incubat sau 5 la 1 dacă nu vrem ouă cu pui”, potrivit site-ului e-prepelite.ro.
Ce metode folosiți pentru a identifica sexului puilor de găină?
Foto: ontheoldpath.com