Utilaje și tehnologii

Despre cartoful Innate sau cum pot deveni cartofii prăjiți o mâncare sănătoasă

Cartoful este aliment de bază în Europa din secolul al XIX-lea, iar la nivel mondial cartoful este a patra legumă cultivată în lume, după porumb, grâu şi orez. Cantitatea produsă pe hectar şi valoarea lui nutritivă au scos din foamete, în trecut, un număr mare de oameni.

România este fruntaşă în Europa la capitolul consumului de cartofi, statistica aratând că un român consumă, în medie, 94 de kg de cartofi pe an. Românii consumă cea mai mare parte din cele 94 de kg cartofi sub formă prăjită, preparaţi în casă sau în diferite tipuri de mâncăruri fast-food.

Consumul de fast-food în România este alarmant de ridicat, în Bucureşti consumându-se în fiecare zi mâncare de tip fast-food în valoare de 1,2 milioane de euro. Restaurantele cu specific vând, în mare parte, cartofi pai prăjiţi în ulei la temperaturi ridicate; odată expus acestor temperaturi cartoful suferă modificări. Zaharurile acumulate în cartofi, mai ales în timpul depozitării îndelungate, expuse unei temperaturi înalte se transformă în acrilamidă.

Acrilamida este un cunoscut cancerigen, care se găseşte în mai multe produse care conţin o cantitate mare de glucide şi sunt preparate termic. În cartofii prăjiţi, acrilamida se găseşte în părţile negre, care au un gust şi o textură specifică.

Avantajele cartofului Innate

Cartoful Innate este o varietate modificată genetic pentru a produce mai puţină acrilamidă şi mai puţine glucide. Dezvoltat de compania J. R. Simplot, cartoful Innate a fost aprobat recent pentru consum de către Departamentul Agriculturii din SUA şi va fi cultivat din 2015. Printre primii potenţiali beneficiari se află lanţul de restaurante McDonald’s, Simplot fiind primul său furnizor de cartofi congelaţi şi unul dintre cei importanţi furnizori din prezent.

Atunci când sunt prăjiți, cartofii Innate produc cu 50 – 70% mai puțină acrilamidă (amida acidului acrilic), o substanță ce apare în mod natural în alimente ca urmare a preparării la temperaturi ridicate.

Alte avantaje ale cartofului Innate ar fi conținutul mai redus de glucide, dar nu se precizează exact valorile, rezistența la mană și la alterarea provocată de lovire. Ultimele două caracteristici ar trebui să fie foarte avantajoase pentru fermieri, care ar putea reduce pierderile cauzate de dăunători și transport. 

Scrie un comentariu