• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Constantin se întâlnește cu comisarul Phil Hogan: Vom discuta despre prelungirea perioadei de cheltuire a banilor din vechiul PNDR – UPDATE

    agrointeligenta.ro -

    Ministrul agriculturii Daniel Constantin participă luni – 20 aprilie, la o reuniune a miniștrilor pentru agricultură și pescuit cu comisarul european Phil Hogan. Pe lângă subiectele de pe agendă – care vizează mai ales politicile pentru pescuit în Marea Baltică, oficialul român va cere o prelungire a perioadei în care se pot cheltui banii europeni din PNDR 2007-2013.

    UPDATE

    Într-un comunicat de presă remis redacției Agrointeligența după întâlnirea miniștrilor la Luxembourg se arată că:

    În data de 20 aprilie 2015, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a participat la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit care a avut loc la Luxemburg. Cu această ocazie, domnia sa a avut o întrevedere cu Phil Hogan, comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, în cadrul căreia i-a notificat interesul României ca termenul de rambursare a plăților în cazul proiectelor derulate cu fonduri europene prin PNDR 2007-2013 să fie prelungit cu șase luni, după 31 decembrie 2015. Posibilitatea de a prelungi cu șase luni ar permite țării noastre să ajungă la un procent cât mai bun de absorbție al fondurilor europene.

    Fondurile europene alocate agriculturii românești în exercițiul financiar 2007-2013 mai pot fi accesați până la finele acestui an. Ministrul Daniel Constantin speră, însă, să îl convingă pe comisarul Phil Hogan să susțină o prelungire a acestui termen print-o redistribuire a banilor rămași necheltuiți.

    „Voi avea o întâlnire cu comisarul european Phil Hogan, luni, la Luxemburg și vom discuta despre prelungirea perioadei de cheltuire a banii europeni din PNDR 2007-2013 pentru încă șase luni. (…) Vom discuta și despre posibilitatea de a realoca banii de la anumite măsuri pentru investiții care nu au fost accesați așa cum ne doream noi, tocmai ca acei banii să meargă către măsurile de bunăstare, pentru fermierii proaspăt intrați în sectorul zootehnic și care nu au reușit să își depună solicitările pentru aceste măsuri de sprijin întrucât perioada de depunere a fost depășită. Vom încerca să mutăm banii de la investiții către măsurile pentru bunăstare”, a declarat ministrul Daniel Constantin în cadrul unei întâlniri cu reprezentanți ai sectorului avicol și apicol.

    O solicitare similară a fost făcută pe cale oficială și prin intermediul Parlamentului României. Astfel, în cadrul vizitei efectuate de Hogan în România, deputatul Liviu Harbuz – Vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, i-a cerut oficialului să prelungească termenul pentru cheltuirea fondurilor din PNDR 2007-2013.

    Citiți și: Deputatul Liviu Harbuz i-a cerut comisarului Hogan să prelungească termenul pentru cheltuirea fondurilor din PNDR 2007-2013. Vezi soluția oferită de oficialul de la Bruxelles!

    ”Vom căuta soluții ca proiectele demarate înainte de începutul acestui an să fie continuate, să poată atrage mai mulți bani. Încercăm să fim de ajutor pentru a se putea cheltui și cele 2 miliarde de euro rămase”, a spus Hogan la mijlocul lunii martie.

    În altă ordine de idei, ministrul Daniel Constantin apreciază și că întâlnirea de mâine de la Luxemburg va fi un prilej bun pentru a clarifica cu comisarul european modul în care prelungirea perioadei de depunere a cererii unice de plată până la 15 iunie (fără penalizări) va putea fi implementată în legislația românească, odată ce cea europeană va include și acest aspect, la cererea mai multor state, inclusiv a României.

    Punctele importante de pe ordinea de zi a Consiliului Agricultură și Pescuit

    În cursul sesiunii dedicate pescuitului, Consiliul va discuta o propunere de regulament de stabilire a unui plan multianual de gestionare a stocurilor de pește din Marea Baltică. Se preconizează că se va ajunge la un acordîn cadrul Consiliului cu privire la propunere. Noul plan își propune să se asigure că stocurile sunt exploatate în mod sustenabil și include, de asemenea, stocurile de hering și de șprot, care anterior nu erau vizate de un plan de gestionare. Noul regulament este primul dintr-o generație nouă de planuri de gestionare multianuale.

    Cu privire la chestiunile agricole, se preconizează că miniștrii vor adopta concluziile privind poziția UE în vederea următorului Forum al ONU privind pădurile, care va avea loc la New York în perioada 4-15 mai 2015. Concluziile Consiliului vizează promovarea unei abordări durabile și responsabile a gestionării pădurilor.



     


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina: arestat, eliberat pe cauțiune, încă își exercită atribuțiile de ministru Agnes Jansen după reportajul Agrointeligența: ”Mă pensionez, dar nu rămâneți fără legume!” Cine încasează subvenția APIA pe pășunea comunală. Acte necesare