• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Laurențiu Baciu, LAPAR, despre plățile pentru pășuni și pajiști: S-au dus pe apa sâmbetei sute de milioane de euro venite de la UE!

    agrointeligenta.ro -

    Situația subvențiilor plătite de Uniunea Europeană a iscat scântei în Parlamentul României, unde președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România le-a cerut deputaților de la Comisia pentru Agricultură să rezolve problemele legislative care îi împiedică pe fermieri să beneficieze de cheltuirea subvențiilor plătite anual pentru pajiști și pășuni.

    Laurențiu Baciua s-a referit mai ales la Ordonanța de Urgență 34/2013, dar și la Ordonanța de Ugență 63/2014, ambele acte normative aducând modificăr substanțiale în privința gestionării pajiștilor și a pășunilor din România, cu impact asupra modului în care sunt plătite subvențiile pentru aceste suprafețe.

    ”Nu aș vrea să bat din palme că e o inițiativă a Ministerului Agriculturii (OUF 34/2013 – n.r.), dar a fost luată o măsură în urma ilegalităților ce se întâmplă în teritoriu și de care ar trebui să știți. S-au dus pe apa sâmbetei sute de milioane de euro venite de la UE, sute de milioane s-au cheltuit, iar pășunile și pajiștile din România arată jalnic. Sunt pășuni pe care abia mai vedeți iarba pentru că a rămas doar vegetația forestieră, s-au încasat milioane de euro și nu s-a făcut nimic”, a declarat șeful LAPAR.

    Formele prin care banii NU au fost cheltuiți cum trebuie

    Baciu a exemplificat și modul în care banii europeni care trebuiau investiți în pășuni și pajiști au fost folosiți în alte scopuri. ”Prin diferite forme, bani au ajuns acolo unde au ajuns, așa că fac un apel la domnii primari care au în sarcină de a concesiona aceste pășuni să vadă cui le dau. Că de multe ori vine cineva care este șef de asociație că și-a făcut ducându-se la mediul veterinar din sat, aluat nr de animale, i-a cerut medicului să îi dea și proprietarii, a făcut asociația. Eu vorbesc la general. Vă pot da exemple că este așa. Foarte mulți neaveniți care nu au nimic în comun cu domeniul au stat acasă și au avut 100% profit de la acei bani”, a exemplificat Laurențiu Baciu.

    El a arătat că statutul fiecărei asociații de fermieri prevede ca toate deciziile luate de conducerea organizației să fie aduse la cunoștința membrilor. ”Ai o adunare generală, o dare de seamă, un buget, o descărcare de gestiune. Să nu uităm că banii care vin de la UE nu vin pentru proprietari, vin pentru producție. Deci acel șef de asociație care încasează acei bani trebuie să îi cheltuie pentru ridficarea potențialului de producție a pășunii sau a pajiștii respective. Asta trebuie să facă cu banii. Așa vine un nene care a stat într-o relație amicală cu domnul primar, a luat 100 de ha de pășune, a încasat toți banii, i-a învârtit prin niște societăți pentru așa-numite prestări – dar nu s-a făcut nimic”, a mai spus Baciu.

    Ar vrea o legislație elaborată ”de la zero”

    Deși, personal, liderul LAPAR s-a declarat pentru elaboarea unei legislații ”de la zero” cu privire la administarea pajiștilor și pășunilor din România, Baciu a fost realist, însă și s-a pronunțat pentru găsirea unei soluții legislative în Parlament astfel âncât fermierii să nu mai aibă probleme nici la încasarea subvenției, nici la beneficiul de pe urma ei.

    ”Dacă ar fi după mine, toate ordonanțele ar fi anulate și aș lua-o de la capăt. Găsiți soluții ca banii să ajungă acolo unde trebuie dați și atunci o să fie mulțumiți și primarii, și fermierii. Nu trebuie desființate asociațiile, dar trebuie să se înțeleagă un lucru clar și anume că banii ajung în altă parte. Banii dați la asociații, dar șefii aceia care preprezintă interesul fermierilor nu trebuie să se îmbogățească din acele subvenții. El trebuie să ia banii și să îi ducă acolo unde trebuie, ca proprietarul de animale să aibă o pășune bună, o producție bună mai bună de lapte, de carne, de lână. Acesta este rolul lui. Ministerul, pe baza unei legi bune, nu poate decât să se ralieze”, a declarat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!