• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cât te costă să înființezi o plantație de afin, cultură de nișă care merge bine pe suprafețe mici și aduce profit anual de 20.000 de euro la hectar

    Gabriela Gimbășanu -

    Cultivarea afinului reprezintă, la acest moment, una dintre cele mai bune investiții agricole pe suprafețe mici. Randamentul bun de producție, dar și cererea mare de pe piață fac ca afinele să aducă micilor fermieri un profit de 20.000 de euro pe an.

    Înființarea unei explotații de afin are, însă, și capcanele ei, așa că Agrointeligența vă prezintă astăzi acest model de afacere cu sfaturi de la unul din cei mai cunoscuți specialist în fructe de pădure, Nelu Orlaie, proprietarul pepinierelor din localitatea Hida, județul Sălaj.

    Succesul unei afaceri cu afine pornește de la materialul săditor folosit, spune expertul, care are două recomandări esențiale pentru cei care vor să înființeze o astfel de plantație: să opteze pentru două-trei soiuri diferite de afin și să cumpere arbuști cu vârsta de doi ani, comercializați în ghivece mari și au un sistem radicular bine dezvoltat.

    “Oricine cumpără afin, pentru grădină este bine să solicite de la pepinieră, cel puțin două soiuri diferite. Pentru o plantație de producție este bine să se planteze, cel puțin patru soiuri diferite de afin. Chiar dacă este o plantă puternică, alogamă și se autopolenizează, la o polenizarea încrucișată afinul reacționează mult mai bine. Toate soiurile pe care noi le avem în pepinieră sunt bune. Ele se împart în: timpuri, mijlocii și tardive. Noi recomandăm de regulă, cele mai cunoscute și cultivate soiuri pe plan mondial: Earlyblue, Bluejay, Nelson, Collins și Brigitta, dar asta nu înseamnă că celelalte soiuri nu sunt bune. Toate soiurile sunt eficiente și dau producții marii, diferența o face perioada în care fructele ajung la maturitate și pot fi recoltate și, bineînteles, dimensiunea fructelor”, a declarat pentru Agrointeligența, Nelu Orlaie, proprietarul pepinierelor din localitatea Hida, județul Sălaj.

    Noi recomandăm de regulă, cele mai cunoscute și cultivate soiuri pe plan mondial: Earlyblue, Bluejay, Nelson, Collins și Brigitta, dar asta nu înseamnă că celelalte soiuri nu sunt bune – Nelu Orlaie, administratorul pepinierelor Hida, din județul Sălaj.

    ferma de afine

    Cum se plantează afinul

    Plantarea afinului se face toamna, în lunile octombrie, noiembrie, iar în zonele mai secetoase, primăvara devreme, sau în martie, aprilie, în zonele mai umede. Afinul se plantează standard, la o distanță de 3×1 metri.

    “La această distanță intră în jur de 3.333-4.000 plante la hectar. În câmpurile noastre experimentale, plantele de afin au dat rezultate foarte bune după administrarea de turbă acidă. La fiecare 2-3 ani se administrează turbă acidă de calitatea, care să ajute atât solul cât și planta. Plantarea se face în gropi de 40x40x40 cm, în care se administreză 15-20 kg turbă acidă și numai pe solurile sărace se adaugă 5-7 kg gunoi de grajd bine fermentat”, a adus precizări ing. Nelu, despre tehnologia de plantare a afinului.

    productie afin la hectar ferma de afin

    O investiție de 17-18.000 de euro la hectar

    Investiția într-o astfel de plantație se merită pentru este una de lungă durată: o exploatație de afin oferă producții timp de până la 50 de ani, uneori chiar mai mult. ”O investiție într-o plantație de afin poate ajunge la 17-18.000 euro pe hectar, întrucât, numai arbuști ne costă undeva la 12.000 de euro. Este o investiție foarte mare, dar se compensează cu faptul că fructele au foarte mare căutare pe piața românească, prețul de valorificare este cel mai ridicat dintre toate fructele mici, iar producțiile nu sunt deloc de neglijat. Poți obține o producție de 12-15 tone de fructe la un hectar”, ne-a vorbit inginerul de la Hida, despre eficiența investiției într-o astfel de exploatație.

    Înființarea plantațiilor cu afin de 2 ani

    Fiind un arbust ceva mai sensibil și având un sistem radicular foarte fin dezvoltat, specialiștii de la pepinierele Hida recomandă înființarea de plantații de afin cu arbuști având o vârstă de doi ani.

    ”Nu recomandăm să se folosească la plantare arbuști mici, deoarece afinul pornește greu în vegetație. Este bine să se planteze afini mari, viguroși, cu o vârstă de doi ani și care trebuie să fie puși în ghivece de dimensiuni considerabile. Una din greșelile frecvente este că atunci când se cumpără afin de doi ani acesta vine, de la unele pepiniere, în ghivece mici. Plantele de afin în ghivece mici nu au rădăcina îndreptată în jos, neavând suficient spațiu să se dezvolte în ghiveci, rădăcina crește în sus. Este adevărat că o să reușești să îți faci o plantație și cu astfel de plante, dar ani de zile te vei chinui cu acești arbuști să îi aduci la o stare de vegetație normală”, a explicat administratorul pepinierelor Hida.

    cultura de afin

    O plantă la ghiveci costă 3 euro

    O plantă sănătoasă de afin trebuie să fie pusă într-un ghiveci de 1,5-2 litri, să aibă câteva ramificații, pentru că afinul este o tufă, nu un pom. Degeaba avem un singur ax și ea va ramifica sus, afinul trebuie să ramifice de jos. Dacă urmărim toate aceste lucruri atunci avem toate șansele să obținem o producție bună de afine. De precizat este faptul că astfel de plantele sănătoase și viguroase sunt foarte scumpe, ajungând la peste 3 euro pe un ghiveci.

    Afinul are nevoie de sol acid și foarte acid

    Factorul limitativ al plantațiilor de afin, este în primul rând aciditatea solului. Afinul merge numai pe solurile ușoare, bine drenate, acide și foarte acide. Se vor evita solurile foarte compacte, argiloase.

    “Trebuie să avem un pH al solului cuprins între 4,5 și 5,5. Solurile cu pH mai ridicat, de 6,5-6,7 pot fi ameliorate prin creșterea acidității și scăderea pH prin diferite modalități: folosirea turbei acide la plantare, rumeguș de conifere, sulf muiabil, sulfat de amoniu, uree sau alte îngrășăminte care ajută la creșterea acidității. În funcție de analizele solului trebuie respectat un program foarte strict de fertilizare și amendare a solului pentru a menține echilibrul acidității în sol în limitele optime. În schimb, dacă pH este mult mai ridicat este că și cum ai lupta cu cuțitul împotriva tancului. Dacă încerci la un așa pH să îl aduci la valoriile optime pentru înființarea unei plantații de afin, vei avea costuri foarte ridicate iar efectul va fi de scurtă durată”, a explicat specialistul de la Hida.

    plantatia de afin pret

    Sistemul de irigare este obligatoriu

    Dacă alte culturi de nișă, așa cum sunt agrișul sau coacăzul dau recolte bune și fără irigare, o plantație de afin nu poate fi înființată fără a lua în calcul și costul suplimentar reprezentat de sistemul de irigare.

    ”Afinul are nevoie de apă pentru că are o înrădăcinare foarte superficială și are nevoie de o cantitate constantă de apă în sol pentru a se putea dezvolta corespunzător. Este o specie iubitoare de lumină, se plantează în locuri însorite. Se recomandă plantarea doar în zonele cu sursă de apă sigură pentru irigare, consumul de apă la hectar este de 40-50.000 l apă pe săptămână, în perioadele secetoase”, ne-a vorbit ing. Orlaie despre necesitatea implementării sistemului de irigare.

    Specialiștii de la Hida recomandă instalarea unui sistem de irigare prin picurare cu posibilitate de ferti-irigare pentru crearea de condiții optime nutriției plantelor și menținerea acidității solului.

    profit din afine

    Profit de 20.000 de euro/an

    La un calcul simplu, putem vedea faptul că, dacă obținem o producție medie, de 13 tone la hectar și fructele se vând în piață la un preț minim de 9 lei, obținem anual, de pe un hectar de afin, un venit de 26.000 de euro. Dacă presupunem că avem cheltuieli cu întreținerea plantaței și cu recoltarea producției de circa 6.000 de euro, tot rămâne un profit foarte bun de 20.000 de euro.

    Dintre toate specile de arbuști fructiferi, eu consider că afinul este și va rămâne mult timp în trend. Se observă faptul că cererea pe piața europeană este foarte mare și inclusiv românii caută din ce în ce mai mult fructele de afine. Cu toate acestea noi încă importăm fructe din Chile, Argentina, America de sud. Încă nu producem atât cât consumăm – Nelu Orlaie, administratorul pepinierelor Hida, din județul Sălaj.

    Credit foto: Jill Carlson, Pixabay



     


    Te-ar mai putea interesa

    Salata iute: cultivare, beneficii. Tehnologia de cultură de la semănat la recoltare Preț arpagic 2024. Cât costă un kg de arpagic în diferite județe Fabrica Luduș – contracte cu peste 500 de fermieri. Prețul stabilit pe tona de sfeclă de zahăr

    Ultimele știri

    Oamenii de știință au creat o vacă modificată genetic care produce lapte pentru diabetici UE introduce o taxă de 95 euro/tonă la importurile de cereale din Rusia şi Belarus Indicele de împrimăvărare în regiunile agricole ale țării