• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rubarba: cultivare, îngrijire, profit

    Gabriela Gimbășanu -

    Cultura de rubarbă se poate transforma într-o afacere profitabilă dacă iei în calcul o serie de aspecte ce țin de plantarea corectă, fertilizarea naturală și eliminarea manuală a buruienilor.

    Cultivarea rubarbei este o tradiție veche în Marea Britanie, dar începe să apară timid și pe meleagurile românești, unde această plantă se cultiva artizanal mai mult în Transilvania. Daniel Șimuleac, un gospodar din comuna Tălmășeu, județul Bihor, cultivă de doi ani, pe 500 mp, rubarbă și a împărtășit, pentru Agrointeligența, câteva din secretele pe care le deține, pentru a avea o plantație productivă de rubarbă. Micul fermier spune că, având în vedere producțiile ce se obțin de la această plantă, investiția într-un hectar de reubarbă se recuperează ușor în primul an după plantare, iar venitul anual se poate ridica – la un preț de 3-4 lei/kilogram, la 18.000 de euro.

    Citește și: Rubarba – cultura care te îmbogăţeşte pe timp de secetă

    “Atât eu cât și soția mea sunt preocupați de o alimentație sănătoasă și cultivăm în grădina de la țară fructe și legume în sistem ecologic. Am auzit de beneficiile consumului de rubarbă și am decis să cultiv câteva fire pentru consumul familiei. Am studiat mult pe internet înainte să mă apuc de cultivarea ei”, a declarat bihoreanul pentru Agrointeligența., precizând că rubarba o cultivă mai ales pentru consumul nostru propriu, iar surplusul obținut este comercializat și reprezintă o adevărată sursă de venit suplimentară. ”În principal, vindem răsaduri și altor persoane care sunt interesate să-și înființeze o cultură de rubarbă. Tot timpul ne-am dorit să ne mărim suprafața, dar am avut cerere destul de bună pentru răsaduri și astfel nu ne-au rămas răsaduri pentru a ne extinde”, a declarat Daniel Șimuleac.

    Rubarba: cultivare. Plantarea pe biloane sau strat înălțat

    Poți planta rubarba pe orice sol, dar înainte de înființarea culturii trebuie să aplici gunoi de grajd fermentat de trei ani. “Este recomandat să faci gropile pentru plantare încă din primăvară și să le lași descoperite până la plantare. În acest fel, ultravioletele acționează ca un sterilizator, curățând zona de microorganismele dăunătoare. În toamnă, după ce ai plantat răsadurile, adaugi pământul pe care l-ai scos amestecat cu mraniță”, explică cultivatorul de rubarbă. El subliniază că pentru a permite rădăcinii de rubarbă să se dezvolte, este nevoie de un strat de pământ cât mai afânat. ”Pe solul pe care se înființează cultura nu trebuie să băltească apa pentru că dacă se întâmplă aceast lucru, rădăcina va putrezi. Este bine să pui rubarba pe biloane, pe un sol înclinat, în așa fel încât apa să nu băltească”, ne-a explicat bihoreanul.

    Pentru suprafețe mici de teren, gospodarul din Tălmășeu recomandă plantarea rubarbei pe strat înălțat pentru a avea plante viguroase, puternice, sănătoase și cu producții mari. Mai mult, cultivarea rubarbei pe un strat înălțat elimină orice risc ca plantele să aibă de suferit.

    radacina de rubarba

    Rubarba – cultivare. Înființarea răsadurilor

    O producție bună de rubarbă este asigurată de un material săditor bun, fiind recomandată înființarea culturii cu răsaduri. ”Cultura de rubarbă este recomandată să se înființeze din răsaduri. Am auzit la alți producători ca au înființat plantații din rădăcini mai vechi, pe care le-au tăiat. Eu nu recomand plantare din astfel de rădăcini, pentru că există posibilitatea să nu îți iasă nimic. În schimb răsadul este calibrat, are rădăcina formată din mai multe porțiuni, planta este întreagă”, ne-a spus micul fermier.

    Rubarba se plantează ori la sfârșitul toamnei, ori la începutul primăverii, iar sistemul folosit este asemănător cu cel de la pomii fructiferi, doar că distanța între plante pe rând și între rânduri este mai mică. Este un alt motiv pentru care se recomandă folosirea răsadurilor pentru o plantare eficientă.

    Rubarba – cultivare. Investiție la hectar

    Distanța de plantare la rubarbă este 0,8×0,8 metri și pentru a înființa un hectar de rubarbă ai nevoie de aproximativ 10.000 plante. Un răsad de rubarbă se vinde cu 5 lei, astfel că, la un calcul simplu, se constată faptul că, investiția pentru a înființa un hectar cu rubarbă se ridică la 11.200 de euro.

    Rubarba – cultivare. Eliminarea manuală a buruienilor

    Rubarba este o plantă foarte sensibilă la aplicarea erbicidelor și îngrășămintelor chimice. Pe termen lung, aplicarea erbicidelor pot duce la dipariția plantelor.

    “După ce înființezi cultura de rubarbă, trebuie să ai grijă periodic să elimini iarba din cultură. Dacă o să lași să crească, această se extinde în sol și omoară rădăcina. Se recomandă eliminarea manuală a buruienilor din cultură, pentru că dacă aplici erbicid, în timp cultura de rubarbă va produce din ce în ce mai puține tulpini și cu timpul va dispărea întreaga cultură”, a explicat fermierul bihorean, motivul pentru care nu se aplică substanțe chimice pentru eliminarea buruienilor.

    floarea de rubarba vara

    Rubarba – cultivare. Eliminarea florilor în primăvară

    În primăvară, când intră în vegetație, rubarba face o floarea, care apare ca un bumb care tot crește și ajunge la maturitate când se obțin semințele de rubarbă. “Este recomandat să se rupă, manual această floare, astfel încât toată energia plantei să meargă în frunze și pețioli, nu în floare.

    Poate că îți dorești să faci alte răsaduri, dar este bine să lași planta să ajungă la maturitate și abia după 4-5 ani de la plantare, poți păstra florile de la câteva plante viguroase și armonios dezvoltate pentru a obține în toamnă semințe de rubarbă, necesare pentru răsaduri”, ne-a vorbit micul fermier din comuna Tălmășeu.

    Rubarba – cultivare. Soiul Victoria

    Gospodarul din Tălmășeu a încercat de-a lungul timpului mai multe soiuri de rubarbă, dar a constat că soiul Victoria s-a adaptat cel mai bine la noi în țară.

    “Eu am plante de rubarbă din soiul Victoria, un soi robust, cu o tulpină de un roșu aprins. Am încercat și cu alte soiuri dar am constatat că cele din soiul Victoria sunt cele mai rezistente la condițiile meteo de la noi din țară. Pentru a proteja rădăcinile, pe perioada iernii este recomandată acoperirea lor cu un strat de mulci”, ne-a vorbit Daniel Șimuleac, despre caracteristicile soiului pe care îl cultivă de doi ani.

    Rubarba: recoltare

    La recolatarea culturii de rubarcă este foarte important să nu tai toate tulpinile – dacă le recoltezi pe toate planta de rubarbă se usucă și moare. De exemplu dacă ai trei tulpini, tai decât una. Aplici această tehnică de tăiere pentru a ajuta planta să meargă în vegetație și să obți recoltă și în anul următor, explică bihoreanul.

    Rubarba se recoltează manual, de două ori pe an, la sfârșit de primăvară și toamna. Dacă ai grijă de plante, nu le epuizezi, aplici îngrășăminte naturale și faci toate lucrările manual, o plantație de rubarbă rezistă până la 20 de ani.

    cum se cultiva rubarba

    Rubarba – cultivare. Venituri la un hectar 

    Beneficiile financiare obținute în urma cultivării de rubarbă nu sunt deloc de neglijat. “Am văzut în hipermarket că un kilogram de tulpini de rubarbă se vinde cu 7 lei. Eu mă gândesc că prețul corect la producător este undeva la 3-4 lei. De pe o plantă viguroasă și armonios dezvoltată poți să recoltezi, în medie, într-un an, 1-2 kilograme. Dacă la un hectar îți intră 10.000 de plante și recoltezi două kilograme pe plantă, la un preț de vânzare de 4 lei, vei obține un venit de aproximativ 18.000 euro”, ne-a vorbit bihoreanul despre rentabilitatea unei astfel de culturii.

    Cam 99% din venitul obținut din rubarbă reprezintă profitul fermierului după primul an, când se recuperează investiția. Astfel, planta nu are nevoie de irigații și nici de tratamente fito-sanitare, ci doar de muncă manuală pe care o familie pasionată o poate depune în timpul liber.

    Rubarba – utilizare în industria cosmetică și farmaceutică

    Pe lângă clasica tulpină, de la rubarbă se folosește și rădăcina. Rubarba este folosită în domenii diverse. ”Din păcate în România consumul de rubarbă nu este prea mare și majoritatea oamenilor nu cunosc întrebuințările acestei plante. M-am mirat când m-au sunat foarte mulți oameni să-mi cumpere rădăcină de rubarbă. Am înteles că este folosită în industria cosmetică și cea farmaceutică. În alte țări, rădăcina se usucă și se folosește fie pentru ceai, fie pentru diverse preparate naturiste pentru tratarea unor boli de stomac sau de ficat”, ne-a vorbit Daniel, despre întrebuințările diverse ale acestei plante.

    În mod traditional rubarba este folosită la obținerea dulcețurilor și la diverse preparate culinare, cum ar fi faimoasa plăcintă de rubarbă britanică. Tulpina de rubarbă are un gust dulce acrișor și este saracă în calorii, are doar 16 Kcal la 100g pețiol. În schimb este bogată în fosfor, potasiu, magneziu, fier, zinc și vitamine (mai ales Vitamina C).


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul Alexander Degianski a semănat floarea-soarelui și a intrat la porumb: ”Ne adaptăm în funcție de loc” Soiul de afine care face fructe uriașe, demne de Cartea Recordurilor Mihai Mirițescu, Saaten Union: Sfatul meu pentru fermieri este să semene mazărea cât mai repede

    Ultimele știri

    Un oier trage semnalul de alarmă: Samsari care iau mieii măsluiesc cântarele cu telecomanda! Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple Anunț APIA pentru toți fermierii care vor să încaseze subvenții pe hectar și animale