• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cele mai profitabile soiuri de căpșuni aduc venituri cel puțin 22.000 de euro/hectar

    Gabriela Gimbășanu -

    Este sezonul culesului la căpșuni, iar pentru cei care doresc să-și înființeze o astfel de plantație Agrointeligența vă oferă informații despre cele mai productive și cultivate soiuri de căpșuni de la noi din țară.

    Căpșunii pot fi cultivați pe majoritatea solurilor de la noi din țară. Această cultură valorifică solurile mai ușoare care nu sunt afectate de exces de umiditate. Soiurile timpurii de căpșuni ajung la maturitate la sfârșitul lunii mai, iar în cazul culturilor înființate în sere și solarii, cu 3-4 saptămâni mai repede.

    Producția depinde de caracteristicile soiului, astfel, în medie, o plantație de căpșuni poate produce peste 20-25 tone de fructe la hectar, iar costul cu înființarea şi întreținerea unui hectar este în jur de 8.900 euro, din care aproximativ 5.300 euro este investiția în stoloni de calitate. La o producție minimă 20 tone și cu un preț de valorificare de numai 5 lei/kg se obţine un venit de 22.000 euro pe hectar. Scăzând cheltuielile efectuate, la un hectar cultivat cu căpșuni obți un profit minim de 10.000 euro.

    plantatie de capsuni

    1. Soiul de căpșuni Elsanta – soi olandez, semi-timpuriu, care se coace la începutul luni iunie. Produce fructe mari (20-25 gr), conice, rotunjite, iar uneori vârful fructelor este puțin necopt. Are o productivitate ridicată de peste 18-20 tone, putându-se obține chiar mai mult dacă se aplică o tehnologie corectă de cultură. Prezintă o creștere puternică, cu tufă laxă, deschisă, cu inflorescenţe înalte care asigură o recoltare uşoară şi rapidă. Fructele nu sunt fragile, se păstrează o perioadă mai îndelungată și sunt caracterizate de un miros pătrunzător și o aromă puternică.

    2. Soiul de căpșuni Vibrant. Unul dintre soiurile cele mai valoroase, cu producție de calitate și cel mai timpuriu soi. Produce fructe de mărime mare, având o greutate de peste 35 gr, uniforme, cu un diametru mai mare de 35 mm. Căpșunile obținute ce acest soi sunt ferme, excelente pentru piață, fiind rezistente la manipulare și transport și cu o rezistență mai bună la păstrare decât majoritatea soiurilor timpurii. Vibrant este un soi extra-timpuriu, se coace începând de la mijlocul luni mai. Dă producții foarte mari, putând ajunge ușor la un kilogram pe plantă, dacă se aplică o tehnologie avansată de cultură.

    Soiul de capsuni Honeoye

    3. Soiul de căpșuni Honeoye. Soi timpuriu, orginar din Statele Unite ale Americii, este foarte productiv și poate fi valorificat în următoarele sisteme de cultură: tunel, solar, câmp liber și grădină. Acest soi se adaptează foarte bine la condițiile pedoclimatice din România, putând fi cultivat de la zona montană până la cea de câmpie. Face fructe de dimensiuni medii, având o greutate de 25-30gr, de formă conică, care ajung la maturitatea de recoltare la sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie. Este un soi rezistent la făinare și la putregaiul cenușiu al fructelor.

    4. Soiul de căpșuni Elegance. Este foarte rezistent la frig și ger, având o înflorire mai tardivă nu prezintă riscul de îngheț al florilor. Punctul forte al acestui soi de căpșuni este rezistența la bolile de rădăcină: mana coletului (Phytophthora cactorum) și verticilioza (Verticilliun dahliae), fiind foarte sensibil la făinare. Face fructe de calitatea I, având o greutare de peste 35 gr, rezistente la crăpare atunci când se manifestă exces de umiditate. Fructele ajung la maturitatea de recoltare la începutul lunii iunie și un astfel de soi oferă producții de peste 30 tone pe hectar dacă se aplică o tehnologie avansată de cultură.

    5. Soiul de căpșuni Matis. Originar din Franța și prezintă rezistență ridicată la bolile de rădăcina: Verticillium wilt, Phytophthora cactorum și la făinare. Se adaptează bine în zonele mai reci având rezistență ridicată la ger în timpul iernii și înflorire mai târzie. Este un soi semi-trardiv, care se coace la mijlocul lunii iulie, iar fructele sunt mari și prezintă rezistență la manipulare și transport, fiind caracterizate de o fermitate ridicată, având un aspect comercial foarte plăcut. De pe un hectar de căpșuni din soiul Matis se poate recolta o cantitate de 25-30 tone, fără prea mari eforturi financiare, pentru că acest soi este foarte productiv și nu necesită tehnologii avansate de cultivare.

    grow-strawberry-plants

    6. Soiul de căpșuni Pegasus. Originar din Marea Britanie, dă rezultate foarte bune dacă se cultivă pe soiurile cu textură medie sau pe solurile grele. Produce fructe mari, ferme, care ajung la maturitatea de recoltare la mijlocul lunii iunie, sfârșitul lunii iunie. Fiind un soi care este caracterizat de o rezistență ridicată la boli și dăunători, oferă producții de peste 20 tone la hectar, putându-se obține randamente mult mai ridicate cu investiții mici.

    7. Soiul de căpșuni Senga Sengana. Este un soi semitardiv, care se coace spre sfârșitul lunii iunie, fiind renumit și apreciat în toată lumea datorită aromei deosebite a fructelor. Acest soi este deosebit de rezistent la boli și se pretează foarte bine pentru grădini, putând fi cultivat cu succes în sistem ecologic. Fructele sunt mari și au un gust foarte dulce şi o aromă particulară, iar conținutul mare de fructoză și aroma deosebită îl fac ideal pentru dulcețuri. Producțiile sunt modeste, în jur de 18-20 tone la hectar și dezavantajul major al acestui soi este faptul că fructele nu se pot păstra o perioadă mai îndelungată în stare proaspătă, fiind necesară prelucrarea lor în 1-2 zile de la recoltare.

    8. Soiul de căpșuni Florence. Este un soi care se adaptează bine la condițiile din țara noastră,
    fiind rezistent la secetă și ger. Specialiștii recomandă cultura pe folie neagră sau în câmp. Nu este indicat sa fie pus pe folie albă pentru că fructele nu se vor coace uniform. Este un soi tardiv, recoltarea se face la mijocul lunii iulie, obținându-se producții modeste, de 18 tone la hectar. În schimb fructele sunt mari, peste 40 gr și își păstrează calitățile mult timp de la recoltare.

    capsuni albion

    9. Soiul de căpșuni Albion. Soi timpuriu remontat (fructifică de două ori pe an, primăvara și toamna), care produce fructe de dimensiuni mari, peste 30 gr, având excelente caracteristice organoleptice și cu o bună perioadă de păstrare. Face fructe din luna mai și până în luna octombire, având un randament ridicat de fructificare. De la o singură plantă se poate recolta până la un kilogram de fructe. Specialiștii recomandă utlizarea acestui soi pentru grădini sau plantații comerciale, pe suprafețe mici. Având o perioada lungă de recoltare, nu pot fi aplicate tratamente și fertilizanți ceea ce pot dece la diminuarea drastică a producției.

    10. Soiul de căpșuni Premial (Timpurii de Pitești). Soi românesc obținut prin hibridare, timpuriu, este rezistent la ger, brume, boli. Are o productivitate medie de 18 tone la hectar. Planta crește sub formă de tufă semiviguroasă, răsfirată. Fructele sunt mijlocii spre mari (20 g), sfero-conice, colorate uniform în roșu aprins, lucioase, pulpa este roșie, consistentă, suculentă, plăcută la gust, având un conținut mare în vitamina C. Producția medie pe plantă este de 500 g.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Salata iute: cultivare, beneficii. Tehnologia de cultură de la semănat la recoltare Preț arpagic 2024. Cât costă un kg de arpagic în diferite județe Fabrica Luduș – contracte cu peste 500 de fermieri. Prețul stabilit pe tona de sfeclă de zahăr

    Ultimele știri

    Alertă meteo de ploi, rafale de vânt și precipitații mixte până joi seara Rasa de găini Rhode Island: caracteristici, producție de ouă, îngrijire Oamenii de știință au creat o vacă modificată genetic care produce lapte pentru diabetici