• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Zeci de litri de lapte vărsați în fața Prefecturii din Sf. Gheorghe. Fermierii: Dacă nu ni se rezolvă problemele, continuăm protestul la București!

    Roxana Dobre -

    Crescători de bovine din judeţele Braşov, Mureş, Sibiu, Harghita şi Cluj au protestat astăzi în fața Prefecturii din Sfântu Gheorghe. Fermierii au aruncat în fața instituției câteva zeci de litri de lapte, nemulţumiţi de lipsa de sprijin din partea Guvernului. Principalele revendicări ale crescătorilor de animale sunt ne-subvenţionarea preţului la lapte, blocarea exporturilor de ovine şi bovine şi subvenţiile datorate fermierilor din zonele defavorizate.

    “Suntem foarte nemulțumiți pentru că Guvernul nu se implică în problemele pe care noi le întâmpinăm. Participăm la miting în semn de solidaritate, iar dacă lucrurile nu încep să se miște, avem în vedere un miting la București. Eu cred că noi trebuie să fim ajutaţi mult mai bine din partea Guvernului. Nu putem să rezolvăm aceste probleme de jos, ci numai dacă intervin Guvernul şi Ministerul Agriculturii. Nu se mai poate!”, a declarat pentru Agrointeligența Marcel Andrei președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine din România.

    Și Ștefan Muscă, președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Bovine din România, s-a arătat nemulțumit de poziția Ministerului Agriculturii și a Guvernului față de crescătorii de animale din România și spune că va participa la mitingul care se anunță la București.

    37.000 de ferme de vaci își așteaptă subvențiile

    “Ei nu fac legi în avantajul fermierilor din România, ei fac legi care să încurce fermierii. Numai pe anul 2014 sunt peste 37.000 de crescători de bovine care nu și-au primit subvenția pentru animale. Noi, dacă întârziem plata normei pe venit, plătim penalizări, dar pentru că ei întârzie plata subvențiilor nu ne dau și dobândă. Am avut o întâlnire chiar cu premierul Victor Ponta și i-am spus : asigură-ne piață de desfacere, obligați supermarket-urile să bage la vânzare jumătate din marfă produse românești. Nu ni s-a dat niciun răspuns și ca atare eu mă văd nevoit să dau lapte la o fabrică din Alexandria care îmi dă 70 de bani pe litru. Este strigător la cer dacă fac o comparație cu anul 2004 când luam 1, 1 lei pe litru de lapte, iar litrul de motorină costa în jur de 3 lei. Iar acum luăm 70 de bani pe litru de lapte, iar motorina costă în jur de 6 lei. După 10 ani de zile am ajuns într-o situație de nedescris. Vor rămâne în istorie ministrul Daniel Constantin și acest Guvern care distruge zootehnia din România”, a declarat pentru Agrointeligența Ștefan Muscă.

    Memoriu transmis ministrului Daniel Constantin

    Preşedintele Asociaţiei crescătorilor de bovine din judeţul Covasna, Otvos Mozes, a declarat recent pentru Agerpres că liderii asociaţiei au adresat un memoriu ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, prin care i-au adus la cunoştinţă problemele pe care le întâmpină sectorul zootehnic şi decizia fermierilor de a ieşi în stradă.

    „În momentul de faţă, preţul laptelui a atins un minim istoric, chiar de 50 de bani pe litru în unele cazuri, firmele procesatoare punând tot felul de condiţii defavorabile fermierilor sub ameninţarea de a nu mai ridica laptele din ferma respectivă. Nu este normal ca în ultimele cinci luni preţul de achiziţie al laptelui de la fermieri să scadă cu 30 la sută, iar în magazine să nu existe nicio scădere de preţ. Ca de obicei profitul revine în totalitate procesatorilor şi comercianţilor, în timp ce fermierii, mai ales cei mici şi mijlocii, sunt în pericol de faliment. Este normal ca producătorii să suporte de fiecare dată conjuncturi nefavorabile sau politici agricole greşite iar procesatorii să facă profit permanent?”, se menţionează în documentul adresat ministrului Agriculturii.

    Fermierii avertizează că dacă semnalul lor de alarmă nu va fi luat în considerare şi nu vor obţine sprijinul dorit, vor fi nevoiţi să continue protestele în Bucureşti!



     


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent Hibridul de porumb Jumbo 48 de la Rodbun, potrivit pentru siloz și boabe Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție