• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Idei de afaceri 2016: Cinci soiuri românești de prun pentru înființarea unei plantații profitabile

    Roxana Dobre -

    Cultura prunului este o tradiție în țara noastră dar când se are în vedere o investiție într-o astfel de livadă trebuie să se țină cont de o serie de detalii care pot face diferența între o afacere de succes și una sortită eșecului. Din start trebuie să se aibă în vedere că prunul este mai exigent față de căldură comportându-se mai bine în zona de câmpie şi în cea a dealurilor mici.

    În zona dealurilor înalte, cu excepţia soiului Grase româneşti, prunul dă recolte instabile şi de slabă calitate. Temperaturile orare optime ale speciei se situează între 18 și 33°C, iar cele absolute minime sunt de 8°C și maxime de 36°C (în afara intervalului temperaturilor absolute creșterea încetează).

    Alegerea soiului este de asemenea o misiune importantă pentru un cultivator având în vedere că pe plan mondial se cunosc peste 2000 soiuri de prun, care s-au format în trei mari centre genetice, prin participarea numeroaselor specii ale genului Prunus. Lucrările de ameliorare a prunului în Europa ca şi în America de Nord au contribuit, în cea mai mare măsură, la lărgirea bazei ereditare şi la îmbogăţirea numerică a sortimentului cultivat cu o serie de soiuri valoroase.

    În România, sortimentul a cunoscut o evoluţie lentă şi s-a bazat în special pe soiuri locale, cu valoare economică scăzută, folosite preponderent pentru distilare. De-a lungul timpului îmbunătăţirea sortimentului s-a realizat atât prin selecţia unor soiuri autohtone foarte valoroase (Tuleu gras, Grase româneşti, Vinete româneşti) cât şi prin introducerea de peste hotare a unor soiuri la fel de valoroase, precum Stanley, Anna Späth, d’Agen, Vinete de Italia.

    Cu o multitudine de oferte de puieți pe piață, viitorii proprietari ai unei exploatații de pruni ar putea să aibă în vedere și soiurile românești care sunt mult mai adaptate la condițiile climatice din România și ale căror rezistență și randament sunt atestate și dovedite de studii temeinice în cadrul institutelor naționale de cercetare pomicolă.

    Iată 5 soiuri românești de prun cu care puteți înființa o livadă:

    Tuleu gras-600x400

    1.Soiul de prun Tuleu Gras se recomandă atât pentru consum în stare proaspătă, cât și pentru prelucrare, deshidratare și distilare

    Soi românesc, originar din zona Leordeni–Argeș, cu conținut ridicat în substanță uscată și zahăr, sâmbure neaderent, maturare uniformă pe pom. Pomul este de vigoare mare, creșteri cu unghi mic de ramnificare, fapt din cauza căruia se produce dezbinarea și ruperea ramurilor încărcate cu rod.

    Fructul este de mărime mijlocie de formă elipsoidală, culoare violetă închisă acoperită cu pruină albăstruie. Pulpa fructului este de culoare verde – gălbuie, suculentă, are gust dulce. Producție este de 20-25 tone/ha.
    Recoltare: Epoca de maturare: 25 august – 5 septembrie
    Altoire : Se altoiește pe portaltoiul Roșior
    Polenizatori : Stanley, Anna Spath, Vinete de Italia, Vinete românești, Peche.
    Prețul unui puiet pleacă de la 15 lei și poate fi procurat și de la Stațiunea Pomicolă Băneasa (www.statiuneabaneasa.ro)

    soi-de-prune-pentru-tuica

    2.Soiul de prun Grase Românești este recomandat pentru zonele înalte, răcoroase

    Pomul crește foarte viguros atât în pepinieră cât și în livadă. Fructifică pe buchete de mai și ramuri mijlocii. Este rezistent la ger și umiditate, putând fi cultivat pe orice sol în zona de deal.
    Fructele sunt mici sau mijlocii, sferic-alungite, ușor asimetrice. Pielița este subțire, vânătă, cu pruina albastră, prezintă uneori o rugină în formă de firișoare dispuse neregulat. Pulpa galben-verzuie este foarte suculentă, pronunțat dulce, fără aromă, aderentă la sâmbure, mediocră pentru masă, bună pentru uscat și industrializare.

    Soiul de prune Grase românești se găsește mai rar pe piață dar are astăzi un urmaș demn de luat în seamă: soiul Gras ameliorat. Elaborarea lui reprezintă munca specialiștilor de la Institutul de la Mărăcineni, acolo de unde se mai pot procura anual și puieți. Este singurul soi de prune de la această unitate despre care cercetătorii spun că are utilizare mixtă: consum în stare proaspătă și procesare. Față de Grase românești, soiul Gras ameliorat prezintă particularitatea că are sâmburele neaderent, ceea ce îl face mai ușor de comercializat direct pentru consum. Totodată, noile prune fructifică în prima jumătate a lunii septembrie, cu două săptămâni înainte de Grase româneşti. Producție este de 18-20 tone/ha.
    Maturitatea de recoltare: sfârșit de septembrie – început de octombrie.

    prune-vinete

    3. Soiul de prun Vinete Românești se recomandă pentru distilare, deshidratare și prelucrare sub formă de gem, marmeladă

    Este un soi viguros, autofertil, foarte sensibil la viroze. Foarte rezistent la ger și destul de rezistent la secetă. Totuși, în condiții de secetă prelungită și căldură mare produce puțin. Este foarte sensibil la vărsatul p şi PPV.

    Înflorește foarte târziu, este parțial autofertil, având nevoie de polenizare cu soiurile d’Agen, Stanley, Anna Spath, Renclod Althan. Are fructul mic, elipsoidal, vânăt-închis, cu pulpa verde-gălbuie, cu pruină groasă argintie, consistentă, dulce şi uşor astringentă, intens aromată, cu însuşiri foarte bune pentru consum sau industrializare. Producția este de 20 tone/ha.
    Maturitatea de recoltare: decadele 2-3 din septembrie.

    soi-agent

    4. Soiul de prun Agent este foarte rezistent la boli

    A fost obţinut în anul 2004 la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Pitești. Pomul este de vigoare mijlocie, cu ramuri de schelet solide și fructificare pe buchete de mai și ramuri mijlocii; tolerant la vărsatul prunului, rezistent la monilioză și pătarea roșie a frunzelor.

    Epoca de înflorire este mijlocie; esteparțial autofertil, necesită polenizatori:Andreea, Stanley,Anna Spath. Fructele sunt mijlocii, sferic-alungite, de culoare roșietică, cu conținut ridicat în substanță uscată (peste 25%), fiind destinate în principal pentru deshidratare și mai puțin pentru consum în stare proaspătă, raportul de deshidratare fiind de 3,5 kg fructe proaspete la un kilogram fructe uscate. Se poate valorifica prin prelucrare sub formă de compot și gem. Producția este de 15 – 18 tone/ha.
    Maturitatea de recoltare: sfârşitul lunii august.

    centenar

    5. Soiul de prun Centenar are fructe foarte aspectuoase, de calitate foarte bună destinate consumului în stare proaspătă

    Soiul este obținut prin programul de ameliorare desfășurat în țara noastră, având ca părinți soiurile Tuleu Gras și Early Rivers. A fost considerat unul dintre cele mai productive soiuri de prun. În timp, soiul a degenerat, devenind foarte sensibil la vărsatul prunului care determină o cădere prematură a fructelor din pom.

    Înflorește foarte devreme, este androsteril, cu stamine atrofiate, limonii și lipsite de polen, având nevoie de polenizare cu soiurile Early Rivers, Diana, Ialomița, Stanley, Anna Spath. Soiul este productiv, cu conţinut ridicat în substanţa uscată si zahăr, sâmbure neaderent, maturare uniformă pe pom. Pom de vigoare mare. Rezistenţa la ger bună şi de asemenea la viroze. Fructul mare de formă invers ovoidă, culoare roşie violacee acoperită cu un strat gros de pruină cenuşie.

    Pulpa fructului este de culoare alb- verzuie cu o textură fermă, o savoare bună, are un gust foarte plăcut. Fructele sunt destinate consumului în stare proaspătă. Producția este de 20 tone/ha
    Maturitatea de recoltare: decada a treia a lunii iulie.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!