• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • OUG Ministerul Finanțelor: Taxa pe stâlp – 1% din valoarea construcțiilor speciale din agricultură

    agrointeligenta.ro -

    Ministerul Finanțelor a publicat proiect de act normativ pentru implementarea taxei pe stâmp. Conform inițiativei aflate în consultare publică, noua impozitare va fi de 1% pe valoarea netă a construcţiilor speciale din sectorul privat și de 0,5% pentru cele aflate în proprietatea statului.

    În cursul lunilor februarie și martie, Ministerul Finanțelor a avut consultări cu reprezentanții tuturor sectoarelor vizate pentru a stabili cea mai eficientă modalitate de implementare a impozitului pe construcții speciale. Având în vedere necesitatea clarificării mecanismului de calcul și declarare a impozitului pe construcții, ținând cont de analiza nivelului de colectare ce poate fi atins prin acest impozit și de impactul pe care acesta îl poate avea asupra mediului de afaceri, s-a elaborat Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea titlului X din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.

    „Prin ordonanța de urgență publicată astăzi în transparență, asigurăm încasări cel puțin la nivelul estimărilor inițiale de 1 miliard de lei în 2025, printr-o reglementare care ia în considerare atât necesitatea eficienței colectării, cât și feedbackul primit din partea sectoarelor economice. Companiile private au solicitat ca impozitarea să se facă nu pe valoarea brută a construcțiilor, ci pe valoarea netă a acestora. Ținând cont de această propunere, am hotărât să aplicăm pentru sectorul privat un impozit de 1% asupra valorii nete a construcțiilor speciale. Totodată, pe baza propunerilor administratorilor de infrastructură publică și a analizelor, am stabilit un nivel de impozitare de 0,5% pentru construcțiile speciale aflate în proprietatea statului sau a autorităților locale, concesionate sau date în administrare, deoarece în aceste cazuri impozitul se aplică asupra valorii istorice a construcțiilor”, a declarat Tánczos Barna, viceprim-ministru, ministrul finanțelor.

    Proiectul de act normativ mai cuprinde măsuri ce vizează următoarele modificări ale prevederilor în domeniul impozitului pe construcții:

    Taxa pe stâlp. Cum se va aplica. Termene de plată

    Proiectul Ministerului Finanțelor prevede că impozitul pe construcții anual se va calcula astfel:

    a) prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii nete a construcțiilor, altele decât cele prevăzute la lit. b), pentru care nu se datorează impozit pe clădiri/taxa pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX, indiferent de valoarea care a reprezentat baza pentru determinarea impozitului/taxei pe clădiri, existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior/în ultima zi a anului fiscal modificat anterior celui pentru care se datorează impozitul pe construcții.

    b) prin aplicarea unei cote de 0,5% asupra valorii construcțiilor din contractele de administrare/concesiune/folosință cu titlu gratuit/închiriere, în cazul celor de natura domeniului public/privat al statului sau al unităților administrativ-teritoriale, existente la data de 31 decembrie a anului anterior/în ultima zi a anului fiscal modificat anterior celui pentru care se datorează impozitul pe construcții, pentru care nu se datorează taxa pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX, indiferent de valoarea care a reprezentat baza pentru determinarea taxei pe clădiri. În acest caz, impozitul este datorat de contribuabilii care le au în administrare/concesiune/folosință cu titlu gratuit/închiriere.”

    Construcțiile pentru care se va calcula taxa pe stâlp ”sunt cele situate pe teritoriul României reprezintând teritoriul delimitat de frontiera de stat a României, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a României, cu modificările şi completările ulterioare. Nu intră sub incidența prevederilor prezentului titlu construcțiile situate în marea teritorială a României astfel cum este definită de Legea nr. 17/1990 privind regimul juridic al apelor maritime interioare, al mării teritoriale, al zonei contigue şi al zonei economice exclusive ale României, republicată”.

    De precizat că taxa pe stâlp nu se va calcula pentru construcțiile care sunt scutite de impozitul pe clădiri/taxa pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX din Codul fiscal.

    Valoarea netă a construcțiilor reprezintă valoarea evidențiată în soldul debitor al conturilor corespunzătoare construcțiilor din care se scade valoarea contabilă cumulată a amortizării acestora.

    Calcularea și declararea impozitului pe construcții se va efectua până la data de 25 inclusiv a lunii a cincea a anului fiscal modificat pentru care se datorează impozitul.

    Plata impozitului pe construcții se efectuează în două rate egale până în ultima zi inclusiv a celei de a șasea luni a anului fiscal modificat, respectiv până în ultima zi inclusiv a celei de a
    zecea luni a anului fiscal modificat, pentru care se datorează impozitul.


    Te-ar mai putea interesa

    Arenda la terenurile agricole a explodat. Prețurile s-au dublat în ultimii 10 ani Vin noi plăți pentru fermieri și crescători de animale. Sumele au fost publicate în Monitorul Oficial Fermierii care își pot vinde oile și mieii direct la târgul de animale

    Ultimele știri

    Prețul uriaș al roșiilor, explicat de cel mai mare legumicultor din Buzău: ”A fost o iarnă grea” The Sunday Times: Un englez stabilit în România lucrează 10.000 ha și încasează subvenții de 1,8 milioane de euro Cum va fi vremea în aprilie. Graficul ploilor pentru următoarele patru săptămâni