Creșterea animalelorSubvenţii APIA 2018

Aradon.ro: Vacile nemuritoare de la APIA

Potrivit legii, primele date cu care proprietarul de vaci vine să se înregistreze la APIA cu o exploatație, ceea ce specialiștii numesc termen de referință, nu mai pot fi schimbate, arată într-un reportaj jurnaliștii de la Arad Online – www.aradon.ro. Chiar dacă vaca crește, moare sau e vândută la un alt proprietar, sau în grajdul omului mai apar alte exemplare, exploatația înregistrată nu suferă nici o modificare. Și așa se face că vaca respectivă, care în urmă cu un an avea doar 14 luni, peste trei luni sau peste un an, are tot 14 luni. Și chiar dacă proprietarul și-a vândut toate vacile, subvenția pentru ele rămâne tot la fostul proprietar, chiar dacă nu mai are nici măcar grajd. Nu e logic, nu e corect, dar e legal.

Cazul doamnei Breban Maria din Aradul Nou este relevant pentru acest subiect. La data de 31 ianuarie 2013, pe numele doamnei a fost înființată o exploatație de bovine care, la acea vreme avea 3 vaci. Potrivit Apia Arad exploatația nu era eligibilă pentru că „la data de 31.01.2013 una din cele trei bovine nu avea vârsta de cel puțin 16 luni”. Avea cam 14 luni și pentru a beneficia de subvenție este obligatoriu ca toate cele trei bovine să aibă minim 16 luni. Suntem în 2016, și în evidențele APIA Arad, vaca cu pricina are tot 14 luni și exploatația tot nu poate beneficia de subvenție.

Orice încercare a proprietarului de a actualiza actele a fost sortită eșecului, medicul veterinar de circumscripție refuzând să întocmească formularul înainte de a fi înființată o altă exploatație pe un alt nume sau o altă adresă. De ce aceste cereri? Ar fi mult mai simplu și mai cinstit ca pur și simplu modificările să fie operate în exploatația deja existentă, pentru care există toate actele necesare.

Pentru doamna Breban aceste răspunsuri nu au logică. Este decisă să atace în instanță și să impute medicului veterinar banii pe care i-a pierdut de câțiva ani, pentru că nu a primit subvenția deși îndeplinea toate condițiile legale. Este decisă să meargă chiar până la forurile europene pentru a-și căuta dreptatea. Pentru că nu i se pare mai cinstit să schimbe exploatația în loc să o păstreze pe acea actuală și să fie efectuate modificările aducătoare de subvenții în cadrul ei. Dar ce i se pare arădencei cinstit, nu se poate pe lege.

Legea nu permite

Două reglementări juridice, HG 298 din 16 aprilie 2014 și ordinul 573 din 17 aprilie 2014, susțin cei de la APIA Arad nu permit aceste modificări. Indiferent ce se întâmplă cu animalele din exploatație, dacă mai cresc sau dacă mor, în evidențele APIA rămân încremenite la data la care au fost anunțate.

Orice modificare nu poate fi făcută decât prin acest artificiu de înființare a unei alte exploatații, dar pe o altă adresă sau un alt nume. Un artificiu folosit în sistem pentru a permite crescătorilor de animale să primească subvenția. Nu poate fi recomandat oficial, dar experiența i-a învățat pe români să găsească soluții.

Rămân cu subvenția

Și tot din aceeași categorie sunt și cei care , spre exemplu, își cumpără vaci care sunt „purtătoare de subvenție”. Chiar dacă vaca își schimbă stăpânul, subvenția nu. Aceasta rămâne la fostul proprietar pe numele căruia a fost trecută exploatația. Și așa se ajung la situații absurde de genul celei în care fostul proprietar și-a dărâmat și grajdurile, dar continuă să ia subvenția pentru animalele pe care nu le mai are. Cel mai simplu pentru a vă feri de aceste situații este ca atunci când cumpărați o bovină să verificați dacă e sau nu purtătoare de subvenție. Legea spune că subvenția se acordă dacă crescătorul de animale are cel puțin 3 vaci care au cel puțin 16 luni.

Citiți pe Arad Online ce sorți de izbândă au avut proprietarii de vaci care au dat APIA în judecată

4 comentarii

 1. Stimate d-le George,
  Mai “taraneste”….bag mana in foc ca dvs lucrati la APIA…sau undeva la ministerul de resort..exact aceleasi raspunsuri lipsite de substanta si in totala nepasare fata de cel are efectiv munceste in agricultura…un domeniu amarat fara de care APIA nu si-ar avea rostul si n-ar da dovada de slugarnicie, incompetenta si …prostie, de ce sa n-o spunem!? Vorbiti de startegie pe termen lung?…pai noi n-avem nici macar o amarata de strategie pe termen scurt…sau mediu!!…D-na Nodea are dreptate, “inteligentul” ala de Horamba s-a trezit si el sa faca precum sefii sai….copy-paste!!! Nu contest necesitatea de a respecta anumite prevederi legale, dar sa nu fii in stare sa semnalezi asemenea disfunctionalitati majore in legislatia europeana….denota nesimtire si prostie!! Ca de obicei noi adunam mere cu pere si vrem sa facem gem de prune. Pai avem noii legile celor din Occident, organizarea lor? Hai sa vedem impactul unor asemenea masuri si apoi vorbim…cum stimulati dvs d-le George tinerii sa vina la sat cand vad la parintii lor cum muncesc si nema subventii findca un “geniu” de Bruxelles (fara legatura du domeniul probabil} a gandit o norma prost. Nimic nu-i perfect si totul se poate repara…chiar la nivelul inalt…la care va referiti dvs, d-le George, totul e sa ai conducatori care sa vrea, nu care vorbesc mult , prost fi fara rost dand vina pe legislatia europeana! Cand vom avea si noi o reforma funciara, cadastru la terenuri, proceduri simple de miscare a terenurilor ( sa nu stai 10 ani pentru vreun mostenitor plecat in lumea larga), registre de rasa….STRATEGII PE TRMEN MEDIU, sa nu zic lung…atunci voi fi de acord cu dvs, stimate domn. Pana atunci, cititi si abtineti-va de la a pune sare pe rana unora care cer un drept si mor cu el in mana din cauza unora care isi beau cafeaua la ora cand altii s-au saturat de munca. Sper sa nu fi facut prea multe greseli….ca s-ar putea sa stea in gat unora produsele romanesti de la fermierii care nu si-au luat doctoratul in gramatica limbii romana…
  Va urez o dimineata placuta tuturor…

 2. Stimta d-na Nodea.
  Nu este de datoria mea sa explic aici si daca mi-as propune, nu ar fi spatiu pentru a detalia argumentele care au stat in urma cu multi ani la baza deciziei de a subventiona agricultura in spatiul UE.
  Totusi in cateva cuvinte, pentru dimensionarea bugetului CE, s-a luat in calcul un anumit numar de animale/expluatatii la un anumit moment care s-a numit perioada de referinta. Acest mecanism de acordare a subventiilor, precum si perioada de referinta care va fi luata in considerare pentru fermierii romani, au fost din timp prezentate celor interesati. La acea perioada nu au fost prea multe “luari de pozitie”.
  Mai mult, pentru expluatatiile nou infiintate dupa perioada de referinta, s-a creat totusi posibilitatea de a intra in acest sistem de subventionare chiar daca la prima perioada de referinta acestea nu existau sau nu aveau animale.
  Alte obiective urmarite sunt: Incurajarea dezvoltarii expluatatiilor noi prin instalarea de tineri fermieri, dezvoltarea fermelor comerciale in detrimentul celor de subzistenta, scaderea numarului de expluatatii pentru diminuarea volumului de munca pentru gestionarea activitatii de acordarea subventiilor,etc.
  Pe scurt, si noi trebuie sa invatam ca nu putem investi in orice dupa care sa incepem sa cerem subventii pentru activitatea in care am investit, ci trebuie mai intai sa studiem strategia Romaniei pe termen lung si sa investim numai in acele activitati/domenii care sunt prioritati in strategia nationala, sunt subventionate dupa un anumit mecanism pe care trebuie sa-l intelegem dar mai ales au piata.
  Cat despre intrebarea dvs d-na Nodea: “care este logica pt care un fermier primeste subventie pt 100 de vaci pe care le creste altul?” raspunsul meu este ca, pentru UE, atata timp cat plateste subventie pentru cele 100 de vaci, nu conteaza ca proprietarul se numeste Breban, Nodea sau George. Cel putin deocamdata.
  Regards
  Regards

 3. Stimate domnule George, logica UE NU ne invata sa facem copy-paste la toata legislatia. Daca Ro (guvernantii, adica) ar tine cont de realitatile proprii care sunt mult diferite fata de cele din UE, ne-ar fi mai bine si mai usor la toti. Totusi care este logica pt care un fermier primeste subventie pt 100 de vaci pe care le creste altul?

 4. Stimate d-le “ARADON.ro”. Logica perioadei de referinta a UE in privinta subventiilor pentru animale, este diferita de cea a d-nei Breban. Problema d-nei in cauza este aceea ca insista in logica personala, fara sa incerce sa inteleaga pe cea a UE, dupa care este facuta legea. Si unde este lege, nu-i tocmeala.
  Personal recomand d-nei sa nu cheltuie bani pe avocati pana nu intelege bine motivul/argumentul pentru care autoritatile din Romania au stabilit (dupa aceeasi metodologie UE)perioada de referinta, iar dumneavoastra d-le “Aradon.ro” sa evitati pe viitor cacofonii de genul: “Și așa se face că vaca care ….” S-o fi pricepand la agricultura si la fotbal toata lumea dar nici chiar asa!
  Regards

Scrie un comentariu