• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Povestea Vedetei, scroafa cu 17 purcei care a strâns sute de like-uri din partea fermierilor

    agrointeligenta.ro -

    A fost nevoie doar de o oră și jumătate pentru ca, vineri seară, scroafa Vedeta să fete nu mai puțin de 17 purcei. Nu este vreun record în adevăratul sens al cuvântului pentru că mai sunt astfel de fătări (chiar și cu mai mulți purcei), însă aceasta a devenit virală pe internet, strângând în doar câteva ore peste 700 de like-uri și zeci de comentarii pe un grup de fermieri.

    Despre reușita din micro-ferma sa, Dan Vizantie este mândru. Recunoaște că imediat ce a văzut cei 17 purcei, toți sănătoși, nu a rezistat tentației de a nu le face poză pentru a-i pune pe internet, pe Facebook, pe grupul Fermierul român. ”Am mai avut și fătări de 19, 20 de purcei, dar aceasta m-a luat un pic prin surprindere pentru că scroafa a fost montată cu vier, deci nu am făcut vreo dublă însămânțare”, explică fermierul.

    Montă cu un vier din rasa Pietrain

    Tehnician veterinar cu studii de agronomie și cu soție medic veterinar în comuna Iancu Jianu din județul Olt, Dan Vizantie crește porci în regim gospodăresc. Are 13 scroafe și, atât cât timpul îi permite, se ocupă de ele cât de mult poate. Poate de aceea și are mereu fătări bune, cu mulți purcei. ”Un element foarte important – cel mai important, este genetica. De exemplu, la Vedeta – așa cum îi spunem de aseară scroafei cu 17 purcei, gena bună vine de la mamă, ea fiind o încrucișare între Pietrain și Landrace, iar monta s-a făcut cu un vier de Pietrain, ceea ce face ca purceii să fie cam 75% Pietrain”, ne explică Dan Vizantie.

    Scroafa cu 17 purcei este la cea de-a treia fătare după ce prima dată a făcut 15 purcei, iar ultima oară, 16. Are doi ani și jumătate și, până acum, nu a fost niciodată nevoie să fie asistată la fătare. ”Cum are doar 14 mameloane, căutăm acum soluții să hrănim purceii. De regulă, noi îi lăsăm să vedem care sunt mai puternici și ajung singuri să mănânce, apoi îi ajutăm. Norocul nostru este că mai avem o scroafă ce a fătat ieri, așa că vom încerca să îi dăm și la ea, dar să vedem cum se împacă. Dacă nu, ultima soluție este biberonul, dar vom face tot ce este nevoie pentru ca toți purceii să se întărească”, spune fermierul.

    12517100_898576663596200_1855956659_o

    Despre vierul care a ajutat decisiv la obținerea unei fătări frumoase, Dan Vizantie spune că acum…e cârnați. Adică a fost sacrificat pentru masa de Crăciun a familiei. ”Noi nu ținem mult vierii pentru că nu vrem să avem consangvinizări”, explică crescătorul.

    Așternut de paie cu lucernă

    Un alt aspect de care se ține cont în micro-ferma din Iancu Jianu este mediul în care se cresc porcii. ”Le-am construit în spate, în grădină, un adăpost exact cum ne trebuia. Am văzut că pe Facebook lumea mă îndemna să le pun purceilor rumeguș, dar eu până acum mereu am folosit paie și cu lucernă curată, fără praf, pe care o balotez încă din vară. Asta e regulă la noi și nu mă apuc să experimentez, deși poate la alții a funcționat și cu rumeguș”, vorbește crescătorul despre așternutul din adăpostul scroafelor cu purcei.

    Și la hrănirea porcilor, familia Vizantie este…conservatoare. Merge pe cereale – rețetă pe bază de orz și porumb, pe care o lasă la discreție în adăpostul animalelor, odată cu apa curentă de la suzetă, ca animalele să mănânce și să bea apă de fiecare dată în au nevoie.

    Dan Vizantie

    Încrucișările de Pietrain cu Landrace i-au adus cele mai bune rezultate

    Ca și sfaturi pentru cei care vor să crească porci în sistem gospodăresc, Dan Vizantie recomandă selectarea atentă a geneticii. ”Din experiența mea, cele mai bune rezultate le-am obținut cu încrucișările din rasa Pietrain cu rasa Landrace. Aș mai spune că niciodată nu cumpăr un porc doar din auzite sau după poze pe internet, ci merg la fața locului să îl văd. Așa îmi dau seama dacă e bun sau nu pentru ce am eu nevoie”, spune fermierul, concluzionând că soarta celor 17 purcei va fi dictată de piață. ”Dacă mai crește prețul, îi vând acum, dacă se menține tot așa mic, îi îngraș și o să îi dau mai încolo”.

    Foto: Facebook.com – Grupul ”Fermierul român”


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent Hibridul de porumb Jumbo 48 de la Rodbun, potrivit pentru siloz și boabe Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție