• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • LAPAR a găsit soluția pentru a elimina identificarea fără echivoc pentru subvenția pe suprafață din 2016!

    agrointeligenta.ro -

    Cea mai puternică organizației care îi reprezintă pe fermierii din sectorul vegetal – Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a făcut o listă cu modificările pe care agricultorii le cer a fi aduse cererii unice de plată pentru anul 2016. Mai mult, fiecare propunere depusă la MADR de președintele Laurențiu Baciu, în numele membrilor LAPAR, este argumentată temeinic.

    ”Am discutat atât cu conducerea APIA, dar am întocmit și un document oficial cu propunerile noastre de modificare a cererii unice. Consider că trebuie ca anul acesta să fim ascultați pentru că tot ce am propus este pentru simplificare și pentru a soluționa problemele care au condus la situația ca foarte mulți fermieri să riște sancțiuni la subvenție din motive independente de ei”, ne-a declarat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.

    Cea mai importantă propunere venită din partea fermierilor LAPAR pentru anul de cerere 2016 este eliminarea acelei toleranțe de 75 de centimetri la identificarea fără echivoc a parcelor. În afară de faptul că România nu are cadastru, că titlurile nu corespund cu situația din teren, fermierii argumentează că noile măsuri ale Comisiei Europene fac posibilă această schimbare mulțumită controalelor preliminare.

    ”Noi am propus actualizarea articolului 7 din Ordinul 619/2015 cu formularea ca pentru localizarea fără echivoc a parcelei agricole și identificarea corectă a amplasamentului și conturului acesteia, să se țină cont de încadrarea în suprafata blocului fizic digitizat de catre toți utilizatorii de teren. Astfel, se elimină sintagma cu 0,75 metri s-a dovedit de neacceptat după tot ce s-a petrecut în 2015. Numărul foarte mare de beneficiari, fragmentarea suprafețelor de teren, erorile unităților de măsură cu care s-au împărțit terenurile și chiar erorile GPS-urilor de control vor duce la neplata unui procent foarte mare din suprafețele cererilor de plata, dacă art. 11 din alin. 4 nu va fi reformulat sau chiar scos din ordin. În susținerea acestei propuneri vine chiar articolul 8 prin care MADR propune un nou articol 11’ prin care se folosește controlul încrucișat pe care APIA îl poate face să se poată reglementa asemenea situații de supradeclarare a unor blocuri fizice”, explică Laurențiu Baciu.

    O altă modificare importantă cerută de LAPAR vizează covorul verde, mai exact privind desființarea covorului verde care să se facă prin distrugere mecanică până la data limită de 30 aprilie dar cu posibilitatea ca, dacă acest lucru nu este posibil din cauza condițiilor meteo, să poată fi făcută până pe 15 mai, cu condiția notificării prealabile a centrului local/județean al APIA.

    ”Vrem să ridicăm ștacheta la câte hectare trebuie să lucrăm pentru covorul de culturi. Mi se pare aberant. Am făcut și un calcul că acel covor verde în condițiile actuale mie, ca fermier, nu imi aduce nici un beneficiu, ci din contră, poate să mă ducă spre pierderi. Adică pentru înființarea a 50 de hectare de covor, eu trebuie să înființez 150 de hectare – pentru un hectar eligibil trebuie să semeni trei. Am făcut socoteala, la 1.000 de hectare, te costă 50.000 de euro înființarea și cam 50.000 de euro primești subvenție, așa că nu e nici un câștig. Pe partea cealaltă parte, poți ajunge la pierderi pentru că dacă nu ai un an favorabil în primăvară, după ce ai întos și nu mai ai precipitații riști să își compromiți întreaga suprafață pentru un an de zile”, explică liderul LAPAR care, după consultarea membrilor organizației a cerut MADR să actualizeze lista zonelor de interes ecologic și echivalența acestora în hectare, după cum urmează:

    – “zone cu culturi secundare sau strat vegetal” amestecuri de specii de culturi prevăzute în Anexa 4 la propunerile de ordin să aibă factorul de ponderare 1 în loc de 0,3;
    – “zonele cu culturi fixatoare de azot” culturi prevăzute în Anexa 10 să aibă factorul de ponderare 1,5 iîn loc de 0,7.

    Președintele LAPAR a solicitat MADR și să fie eliminat din Ordinul 619/2015 Capitolul 15 – Înregistrări privind contractele de arendare. ”Completarea acestui tabel creează un consum nejustificat de timp pentru conducerile explotațiilor agricole, pentru personalul primăriilor și nu aduce nici o clarificare în plus pentru personalul de control al APIA”. Mai mult, spune Baciu, nu toate primăriile au pus la punct Registrul agricol, așa că ar putea apărea blocaje la depunerea cererii unice pe 2016.

    Alături de alte propuneri din partea LAPAR, toate aceste solicitări ale fermierilor au fost depuse săptămâna aceasta la MADR, iar organizația reprezentativă din sectorul agricol speră ca măcar anul acesta, argumentele aduse autorităților să fie ascultate și puse în aplicare. ”Altfel riscăm, la fel ca anul trecut, să se creeze un haos, să fie oameni care nu își pot depune cererea în termen, care pierd din subvenții”, explică Laurențiu Baciu.


    Te-ar mai putea interesa

    ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!