Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare
Roxana Dobre -Un fermier cu 150 de hectare de teren agricol recunoaște că a făcut sacrificii pentru a-și salva afacerea de la faliment anul trecut. În județul Călărași, pe raza localității Sohatu, Valentin Popa a avut de înfruntat anul trecut atât seceta, cât și grindina, având producțiile mult diminuate. Salvarea fermei a constat inclusiv în sacrificarea investițiilor imobiliare pe care fermierul le-a realizat în ultimii ani, în amânarea unor achiziții de utilaje și în vânzarea cu banii pe loc a produselor agricole, pentru acoperirea datoriilor restante.
Valentin Popa, fermier din Călărași și prim-vicepreședinte al Asociațiai Forța Fermierilor și Coordonator Departament Ferma de familie – Vegetal a dezvăluit în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, cum a reușit să își salveze ferma de la faliment în 2024, un an care, din cauza secetei, a pus la încercare rezistența multor exploatații din țara noastră.
A decis să amâne achiziția unei combine
Valentin Popa a vorbit în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1 despre deciziile pe care a fost nevoit să le ia în 2024 pentru a-și salva ferma de faliment, în contextul unui an pe care mulți fermieri l-au numit ”dezastruos” din cauza secetei. O primă decizie pe care a luat-0 fermierul din comuna Sohatu, județul Călărași este legată de investiția în utilaje, în special într-o combină, pe care a amânat-o considerând că este mai sigur să colaboreze cu un prestator de servicii de recoltat.
”La noi termenul de bază a fost prudența. Noi am ales să să lucrăm cu prestatori de servicii de recoltat și deja de trei ani am ales același prestator. Eu sunt mulțumit mai ales că venea camionul în capul locului, încărcat și după aceea căram pe hală, unde pot să stochez undeva de 300 de tone și îl încărcam când nu mai recoltăm în câmp. Deci pentru noi este o situație avantajoasă”, a spus Valentin Popa.
Vinde recoltele către un trader care plătește pe loc
Acesta a completat că o altă decizie care la ajutat să își salveze ferma este că a solicitat mereu banii pe loc pentru recoltele pe care le-a vândut din câmp sau din fermă, din halele unde stochează.
”Eu cu traderii nu am avut prietenii și nici favoriți ci de unde am primit preț mai bun acolo am dar recolta. Dar să știți că seriozitatea la traderi este să-ți trimită mașină atunci când ai tu nevoie, pentru că sunt fermieri care cară cu remorcile în ferme dar nu au unde să stocheze și atunci sunt presați să vândă. Iar de partea cealaltă sunt traderi care contractează, vor să cumpere dar nu au logistica necesară. Eu personal colaborez de circa patru ani cu un trader local și sunt mulțumit și am respectat mereu principiul plății pe loc. Pentru că sunt mulți care iau marfa și zic că achită la un anumit interval și fermierul se poate trezi în situația ca traderul să intre în insolvență și nu mai primește banii. Eu, repet, nu dau drumul la mașină până nu primesc banii”, a subliniat fermierul.
Fermierul călărășean a explicat și care sunt problemele care se repetă an de an pentru agricultori, una dintre acestea fiind relația cu băncile.
„Eu cred că una dintre principalele probleme este ce cu banca, pentru că își iau măsuri de siguranță, nu mai au nici atâta încredere în fermieri din cauza schimbărilor climatice care duc la nesiguranță. Și mi s-a întâmplat și mie anul acesta să am ultima rată și nu au putut să mă amâne pentru 2025 și am fost nevoit, chiar dacă am avut niște întârzieri de 20 de zile, să plătesc, să închid acel credit. Eu în relația ideală bancă-fermier aș fi văzut o atitudine corectă ca banca să îți dea crezare și să amâne pentru 2025. Aici trebuie mai multă înțelegere pentru că niciun fermier nu și-a dorit să fie secetă sau grindină. Și din păcate nu vorbim despre o singură bancă, ci majoritatea nu au încredere în fermieri că dacă îi amână își pot achita creditele”, a mai povestit fermierul în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1.
Și relația cu firmele de inputuri a fost deficitară iar foarte mulți fermieri se plâng că au fost trimiși în judecată de acestea chiar în unele cazuri și pe sume mici pe care le datorau. ”Foarte mulți fermieri se plâng că firmele de inputuri i-au trimis în judecată chiar și pentru sume mai micuțe, să spun nu știu, 10.000 lei, 20.000 lei. Eu cred că acolo să găsea o cale de dialog între fermier, ca fermierul să gireze cu un utilaj spre exemplu, decât să fie executat. Din ce știu doar eu vreo trei firme de inputuri au intrat în insolvență și atunci ei au chemat și pe fermieri în proces și nu cred că fermierului i-a convenit ca după ce că a fost afectat de secetă să-și pună avocat, deci alte cheltuieli în plus. Adică avea 10.000 de lei datorie și să plătească 20.000 lei. Din păcate prețurile la inputuri au crescut undeva cu 25-30% comparativ cu 2023. Iar comparativ cu prețul cerealelor care este unul mic vorbim de o diferență care nu este corectă. Acum spre exemplu la îngrășăminte prețurile s-au mai domolit, dar la pesticide evoluția este de creștere comparativ cu anii trecuți”, a mai punctat Valentin Popa.