Ştiri agricoleViaţa la ţară

Lege în vigoare: 1.000 mp – teren GRATUIT pentru tinerii care vor să își facă o casă la țară. Care sunt condițiile și pașii ce trebuie urmați!

Tinerii între 18 si 35 de ani pot solicita primăriilor din mediu rural de care aparțin atribuirea gratuită a unei suprafețe de teren de până la 1.000 mp, pe care își pot construi o locuință proprietate personală. Acest lucru este posibil după ce un act normativ în acest sens a fost publicat în Monitorul Oficial a intrat în vigoare încă din 22 decembrie 2013, meritând să fie cunoscut de cât mai mulți posibili beneficiari!

Prin Legea nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală a fost reglementat regimul atribuirii, la cerere, tinerilor cu vârsta de până la 35 de ani, a unui teren aflat in domeniul privat al unitatilor administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuințe proprietate personală.

Actul normativ stabilește ca suprafețele de teren care pot fi atribuite tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală pot cuprinse între 250 mp si 1.000 mp în comune și satele aparținătoare unităților administrativ-teritoriale. Până în 2013, limita maximă a fost de 500 mp.

Mai precis, prevederile legale stipulează urmatoarele: ”Suprafețele de teren care pot fi atribuite tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personala, potrivit prevederilor art. 1, vor fi cuprinse între 150 m2 si 300 m2 în municipii și sectoarele municipiului București, între 250 m2 si 400 m2 în orașe și între 250 m2 și 1.000 m2 în comune și satele aparținătoare unităților administrativ-teritoriale”.

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a primi gratuit teren de la stat

De această facilitate beneficiază, o singură dată, tinerii care au vârsta de până la 35 de ani și îndeplinesc următoarele condiții:
• au împlinit vârsta de 18 ani;
• la data depunerii cererii, precum și la data rezolvarii acesteia nu au avut sau nu dețin în proprietate o locuință ori un teren destinat construirii unei locuințe proprietate personală, atât în localitatea în care se solicită atribuirea în folosință a unui teren, cât și în alte localități.

Consiliile locale pot stabili criterii suplimentare față de cele prevăzute mai sus in vederea atribuirii terenurilor disponibile. Spre exemplu, potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial al Primariei Roman, solicitanții vor atasa și acte de studii, certificat de atestare fiscală de la Serviciul de impuneri, adeverință de la locul de muncă sau certificatul de încadrare în grad și tip de handicap, dacă este cazul n.red.). De altfel, majoritatea primăriilor solicita astfel de documente, dispozițiile fiind clarificate prin hotărâre la nivelul fiecărei autorități publice locale.

Ce documente trebuie depuse și care e procedura de atribuire a terenului

Cererea pentru atribuirea terenului se depune la sediul consiliului local al unității administrativ-teritoriale în care solicitantul își are domiciliul și va fi însoțită de următoarele documente:

• copie de pe certificatul de naștere;
• copie de pe actul de identitate;
• declarația solicitantului, pe propria răspundere, că nu deține sau că nu a deținut în proprietate o locuință ori un teren destinat construirii unei locuințe;
• declarația părintilor solicitantului, pe propria răspundere, că nu detin sau că nu au deținut în proprietate, în ultimii 10 ani, un teren în suprafață mai mare de 500 mp în mediul urban și de 5.000 mp în mediul rural, indiferent de localitatea în care este situat terenul.

Dosarul cuprinzând cererea de atribuire a terenului și actele se analizează de consiliul local, care se pronunță asupra acesteia, prin hotărâre.

În cazul în care consiliul local decide aprobarea cererii, punerea în aplicare a hotărârii consiliului local de atribuire în folosință gratuită a terenului pentru construirea unei locuințe se face de către primar, în termen de 15 zile de la data aprobării de către consiliul local, pe bază de proces-verbal.

Ulterior, beneficiarul terenului pentru construirea unei locuințe proprietate personală este obligat să înceapă construcția locuinței în termen de un an de la data atribuirii terenului și să o realizeze cu respectarea tuturor prevederilor legale în domeniul executării lucrărilor de construcții.

În cazul nerespectării condițiilor impuse de lege, beneficiarului i se poate retrage, prin hotărâre a consiliului local, dreptul de folosință gratuită asupra terenului atribuit.

În plus față de facilitățile oferite de stat, reglementările în vigoare stabilesc că tinerii beneficiari pot accesa credite în condițiile Legii locuinței nr. 114/1996 pentru a-și putea construi locuințe proprietate personală pe terenul atribuit.

După finalizarea construirii locuinței, consiliul local poate hotărî, la solicitarea proprietarului locuinței, vânzarea directă către acesta a terenului respectiv. ”Prețul de vânzare se stabilește prin expertiza tehnică, întocmită de un expert evaluator autorizat și aprobată de consiliul local”, se precizează în Legea nr. 15/2003.

17 comentarii

 1. De ce să se facă expertiză locuinței după pentru a stabili prețul terenului ?
  Iar pun carul în fața cailor ?
  Praf în ochi .

 2. Este o initiativa buna, dar cum am citit parerile altor oameni sunt cu totul de acord ca pentru a putea sa existe dezvoltare in mediul rural trebuie sa se asigure si transport feroviar, multi nu vor renunta la joburile lor din oras pentru a se muta la cativa kilometri de oras, asadar, tinerii care sunt atrasi de salariile mult mai mari si de confortul mediului urban nu vor fi atrasi de ideea de a construi o casa. Da, terenul este bun si cam atat. In ziua de astazi conteaza foarte mult sa ai un teren dar trebuie luate in considerare si motivele pentru care nu doresc tinerii sa se mute in mediul rural. Opinia mea este ca inainte sa se ofere terenuri pentru case o idee foarte buna ar fi sa li se asigure si transport catre oras.

 3. Este destul de noua initiativa legislativa, cu toate ca are si acele ,,dar-uri” de rigoare mai este timp sa fie imbunatatita. Totusi este ceva in plus, avand in vedere ca tinerii nu au prea multe oportunitati la inceput. Nu toti au parte de parinti cu terenuri si case pe care sa le daruiasca odraslelor or.

 4. Ar trebui ca pamintul atribuit 1000 m2 sa fie stabilit pretul in momentul in care se atribuie.Apoi ce-l care il primeste sa respecte termenul de construit. In Austria este de 5ani. Termenul de 1an este prea scurt poate nu au posibilitate toti sa construiasca asa scurt timp.Mai trebuie lucrat la Legea asta.

 5. După finalizarea construirii locuinței, consiliul local poate hotărî, la solicitarea proprietarului locuinței, vânzarea directă către acesta a terenului respectiv. ”Prețul de vânzare se stabilește prin expertiza tehnică, întocmită de un expert evaluator autorizat și aprobată de consiliul local”, se precizează în Legea nr. 15/2003
  la valoarea care va fi atunci terenul se refera?cat mai dureaza pana termini casa apoi… deci statul reuseste sa si vanda terenurile la un pret mult mai bun ?

 6. Si cu bani care ridici casa la tara, Iti ei un apartament la oras. Si 2 la mana la oras mai gasesti de munca, La tara ce muncesc? Ma duc la munca pe 5 milioane ? Hai sa fim seriosi! Si in al-3 rand o zi la tara de munca e 50 de lei , o conserva de fasole si o paine . Pe bune!!!!

 7. Daca dati 10 hectare de pamant la tara sa poti face un proiect cu fonduri europene pentru tineri fermieri.Da se merita sa te muti, Dar pentru sa ridic o casa. Niciodata, Mai bine platesc chirie in afara si o duc mai bine !

 8. Alo guvernu ,parlamentu,ce lege este aceasta eu cred ca nu mai stiti ce legi sa mai dati ,pentru cei ce trec de 35 de ani pt.ce sunt buni sau ce considerati ca suntem xoar masinarii de facut copii pe bada rulanta sau masinarii de platit taxe impozite ,vreau sa stiu si eu cine va da dreptul sa dati legi doar pentru voi,acum cateva zile Doamna Andronescu discuta intr-o emisiune sa vina romanii din Diaspora inapoi in tara dar,pentru e sa mai vina fiindca acolo de bine de rau mai realizeaza ceva dar aici nu au nimic,Daca tot vor ai sunt deacord cu cate legi care sa avantajeze si populatia si nu numai pe noi populatia ci si pe cei care sunt sau vin la guvernare,si cei care se nasc,sau se vor naste,Pe absolut toti indiferent de etnie,culoare,sex,situatie materiala,DA DACA ACCEPTATI CATEVA LEGI ATUNCI IN MAXIM UN AN EU VA GARANTEZ CA VIN INAPOI IN TARA SI TOTUL E OK.

  1. Nu este pacaleala eu am beneficiat de lege din anul 2008 legea 646/ 2002 imbunatatita prin HG 435/2004 am 1000 mp loc in proprietate
   Pe care am construit casa si
   10 HA teren arabil actualmente cu lucerna mativul care nu i-mi da voie sa pun alta cultura este declivitatea mai mare de 25%

 9. Sant foarte multe case părăsite în localitățile rurale. Nu cred ca mai exista tineri sa se apuce sa mai construiască o casa noua…și ca sa facă ce?! La teren mulți se vor îngrămădii dar sa vedem câți vor sa construiasca. ..sant destule cazuri cu terenuri primite ca “loc de casa” dar acolo nu exista nimic, sau poate ceva furaje, în cele mai fericite cazuri! Fraților, populația este în mare declin demografic! mai bine faceți ceva cu natalitatea!

 10. Minunata lege,pentru cei tineri dar,inventarul terenurilor disponibile le are fiecare primarie?.Mai mult,este disponibil sa poata vedea orice tanar interesat?.Mai intai,hai sa publicam lista cu terenuri disponibile si vom vedea reactia tinerilor.

  1. Nu cred ca legea e de kko ci mai degraba punerea ei in aplicare. La aplicarea legilor mai avem de lucrat noi romanii.

 11. <>
  Sa inteleg ca terenul este doar “atribuit”, doar constructia este proprietate personala, pt ca ulterior sa fiu pus in situatia de a cumpara terenul pe care e construita casa. Halal ajutor pentru tineri, felicitari umflatilor din Parlament _|_

 12. Ma indoiesc sa fie o initiativa legislativa de succes. Pana in 23 de ani tinerii sunt angrenati in studii, dupa care incearca sa-si faca un rost. Daca termina o facultate care sa-i ajute sa valorifice pamantul, atuci poate fi o varianta. Daca nu, cine se duce sa-si faca SINGURA casa la sat, ca sa munceasca la oras ?

Scrie un comentariu