• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Domnule Prim-ministru, vă rog să vă implicați în cazul Lactate Brădet! Reforma ”Cioloș” nu înseamnă dezvoltarea satului și prin acest tip de producători români? Dacă îi punem pe butuci, ce mai dezvoltăm?

    Vlad Macovei -

    Câteva puncte pe ”repede înainte” pe care eu le consider utile pentru cititori, mai ales că acum lucrurile sunt mult mai clare, pe de o parte, și mai încurajatoare, pe de altă parte. Dar până la aceste puncte, o precizare importantă: Agrointeligența nu a primit și nu va accepta să primească reclamă de la Lactate Brădet, direct sau indirect și nu avem nicio relație comercială. Pur și simplu mi se pare scandalos ceea ce li se întâmplă și am decis să acționăm, la fel cum îi îndemn și pe cititorii noștri.

    1.Pe baza informațiilor și a declarațiilor publice, nu există nicio legătură între îmbolnăvirea copiilor din Argeș cu sindromul hemolitic-uremic și lotul de brânză proaspătă de vaci de la Lactate Brădet analizată de ANSVA. Orice altă apreciere, strict legată de acest caz și acest lot de produs, este falsă.

    2.De ce în scandal a apărut doar numele producătorului de lactate? Numele magazinului nu a fost menționat de nimeni, de frica unor procese. Deși dacă e să luăm de bună ce spune directorul DSV Argeș, există un risc major ca această contaminare cu E-coli să se fi produs în magazin. Sunt încă oameni care cumpără produse alimentare de acolo, nu?

    3.Producția de lactate în România este controlată la sânge, mai ales la producător, din punct de vedere sanitar-veterinar. România aplică una dintre cele mai dure legislații europene în domeniu și ANSVA își face treaba temeinic. Paradoxul este că ANSVSA nu îi poate controla decât pe cei autorizați. Pe cei care produc brânză în cada de baie nu îi poate controla, amenda sau închide, pentru că nu există legislație. Superb, nu?

    4.Sunt interese mari în acest domeniu. Sigur, aceleași interese sunt peste tot, și în Franța, și în Germania. Important este însă cât de transparent sunt susținute acestea și cât de legitime sunt. Și mai este importantă reacția autorităților în fața acestor interese. Reacția opiniei publice, inclusiv pe Facebook, în cazul Lactate Brădet ar trebui să le dea de gândit multora. Cine are interesul să scoată de pe piața un mic producător autohton?

    5.Lactate Brădet avea și un produs atestat tradițional, un sortiment de cașcaval afumat. Asistăm de mai multă vreme la un atac asupra produselor tradiționale românești. Este meritul actualului ministru Achim Irimescu, a fostului ministru Daniel Constantin, a directorului general Viorel Morărescu, a echipei de profil de la MADR, că aceste produse tradiționale, adevărate și atestate, își fac loc pe piață. Cine dorește dispariția acestor produse? Pe cine încurcă acești mici producători?

    6.Scandalul Lactate Brădet nu trebuie să se oprească aici. Trebuie răspunsuri din partea autorităților, trebuie mobilizare din partea consumatorilor. Mai știți ceva de scandalul aflatoxinei, de pieptul de curcan chipurile cu antibiotice, de scandalul cărnii de cal, de limba albastră? Nimic. Au rămas în urmă doar falimente, oameni pe drumuri și poziția României șubrezită în piața agro-alimentară internă și europeană.

    7.Supermarketurile ar trebui să ajute consumatorul nu doar să îi ia banii, nu-i așa? Păi unii retaileri au anunțat deja că retrag toate produsele Lactate Brădet la raft. Produsele respective erau verificate sanitar-veterinar. Supermarketurile au destui bani să facă analize suplimentare, nu? Dacă eu doresc să cumpăr produse de la Lactate Brădet ca să îi susțin, unde le mai găsesc? Rușine!

    8.Intervenția premierului Cioloș este binevenită în acest caz. Reforma Politicii Agricole Comune, reforma ”Cioloș” cum mai este cunoscută pune accent pe dezvoltarea extensivă a mediului rural. Sigur, nu doar pe acest lucru se pune accent, dar este încurajată dezvoltarea lanțului scurt de producție, cu ferme de vaci care să dea laptele unei făbricuțe din apropiere, eventual afacere de familie. Care mai departe să ia bani europeni pentru achiziția de utilaje care să le permită producții sigure din punct de vedere sanitar-veterinar. Priceperea oamenilor să conducă la produse de calitate, eventual tradiționale, prin care să ne conservăm specificul locului. Și așa mai departe. Lactate Brădet și fermele cu care lucrează se încadrează în această tipologie de dezvoltare a satului românesc. Acest lucru este distrus.

    9.Dacă Lactate Brădet dispare de pe piață, cine va prelua laptele de la fermele din zonă? Și la ce preț? Și dacă nu va dori să îl preia, ce se va întâmpla cu oamenii aceia? Dar cu animalele?

    10.Agrointeligența susține că Lactate Brădet trebuie să fie verificată și penalizată conform legislației. Dacă a greșit să plătească, nu doar acum, ci de fiecare dată. La fel ca oricare alt agent economic, cu capital autohton sau străin, care activează în industria alimentară românească. Dar Lactate Brădet au dreptul să existe pe piață, conform Constituției și legilor economiei de piață, iar statul și consumatorii trebuie să protejeze și să ajute un asemenea producător. Sigur, dacă nu se dovedește că a făcut ceva grav, și atunci reacția trebuie să fie fără milă. Ca și în cazul produselor de catering împuțite din supermarketuri, ca și în cazul citricelor cu coaja otrăvită cu antibiotice, ca și în cazul pesticidelor din fructe și legume, ca și în cazul injectării cu apă a cărnii? Până una alta, nu există nicio dovadă că Lactate Brădet a făcut ceva grav, și riscă să fie închisă, iar mizeriile enunțate mai sus tronează în piață, nestingherite.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie! Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Fermier de Paulownia, la 10 ani de la înființarea plantației: N-am cui vinde, bani au făcut doar vânzătorii de răsaduri! Ce se întâmplă cu plafonarea adaosului comercial la produsele alimentare. Măsura ar putea fi înlocuită Floarea-soarelui, la mare căutare. Prețurile au explodat, fermierii nu vor să vândă