SUA mărește suprafețele cultivate cu porumb. În Europa, este invers
agrointeligenta.ro -SUA va avea în acest an cele mai mari suprafețe cultivate cu porumb, după 2013, potrivit raportului USDA, publicat în data de 31 martie. Spre deosebire de continentul american, în Europa, tendința este inversă, suprafețele se reduc în state producătoare importante precum Franța, România sau Ungaria.
Potrivit USDA, suprafețele cultivate cu porumb în SUA vor ajunge în acest an la 93,6 milioane de hectare, în creștere cu 6% față de anul anterior, ceea ce reprezintă cea mai mare creștere înregistrată în ultimii ani, dar și a treia cea mai mare suprafață cultivată după 1944.
Situația se datorează interesului mai scăzut al producătorilor americani față de soia, în mare parte determinat și de prețurile mai mici. Majorarea suprafețelor de porumb este așteptată în statele din Cornbelt, Iowa și Illinois (160.000 hectare), iar în Dakota, Texas, Kansas și în Delta din Mississippi, Louisiana și Arkansas – 360.000 hectare
Suprafețele se reduc în schimb la culturi precum soia (1%) sau grâu (9% față de 2015, până la 49,6 milioane de hectare), se mai arată în raportul USDA. La grâu, este cea mai mică suprafață după 1972.
Scădere de 3% în Europa
În Europa, tendințele sunt inverse. Potrivit estimărilor UE, suprafețele cultivate cu porumb se vor reduce în acest an cu 3%, inclusiv în țări mari producătoare de porumb precum Franța, România sau Ungaria. De remarcat faptul că ungurii, la fel ca și ucrainienii par să fie mai interesați de floarea soarelui decât de porumb. La francezi, principala putere agricolă a Europei, scăderea este de circa 7% (100.000 hectare), suprafețele cu porumb fiind înlocuite de culturi de grâu dur, orz sau rapiță.