Burse şi preţuri

Ce preț au primit oierii sibieni pentru pieile de miel

Dacă în trecut crescătorii de oi puteau acoperi cheltuielile cu iernatul din vânzarea pieilor și lânii, comercializarea acestora pare să nu mai fie o afacere. Sunt binecunoscute problemele pe care crescătorii de ovine și bovine la vânzarea laptelui, prețul oferit de cei care colectează fiind unul infim. Ei bine, nici în privința pieilor de miel și oaie lucrurile nu stau mai bine. Marius Mașca, un crescător de oi din Slimnic, spune că cei care colectează pieile de miel în această perioadă oferă 2,5 lei pe bucată:

„E incredibil ce se întâmplă. Ni se oferă 2,5 lei pentru o piele de miel. Dacă te duci să cumperi un cojoc din magazine dai 6-700 de lei. E strigător la cer. Pe vremuri, din banii de pe piei și lână îți acopereai cheltuielile de iernat și mai rămâneai cu ceva. Și lâna o dai pe nimic, de mai bine o arunci. Și încă ceva: cei care vin și-ți oferă prețuri de nimic pentru lână sunt și foarte pretențioși. Să nu cumva să găsească un fir negru prin ea sau scaieți, că nu ți-o mai iau.”

Cu ani în urmă, valorificarea pieilor și lânii prin export însemna câștiguri bune pentru oieri, dar, între timp, intermediarii au coborât dramatic prețul acestor materii prime.

Sursa: Tribuna.ro

Scrie un comentariu