Top 5 rase de porci cu cel mai bun randament la producția de carne
agrointeligenta.ro -Succesul unei afaceri de creștere a porcilor depinde mai ales de rasele de suine în care alegeți să investiți. În cazul în care aveți în vedere valorificarea animalelor pentru carne și vă interesează ca porcii să aibă cât mai puțină grăsime, atunci este obligatoriu să optați de la început pentru una dintre rasele specializate în producția de carne.
În lume sunt peste 350 de rase de porci, multe dintre ele cunoscute doar la nivel local. Conform ing. Nicolae Zeneci rasele de suine au fost împărțite în 4 mari grupe, tocmai pentru a face mai ușoară clasificarea lor:
– rase mixte: Marele Alb, Landrace, Duroc;
– rase de carne: Pietrain, Landrace Belgian, Hampshire;
– rase de reproductie: Meishan, Jianxing (rase chinezesti);
– rase locale care se întâlnesc predominant în zonele defavorabile, unde condițiile de creștere a animalelor sunt precare.
- Rase de porci pentru carne: Pietrain
- Rase de porci pentru carne: Landrace
- Rase de porci pentru carne: Marele Alb
- Rase de porci pentru carne: Hampshire
- Rase de porci pentru carne: Duroc
- Porcul Mangalița și porcul vietnamez – o carne sănătoasă
Rase de porci pentru carne: Pietrain
Originară din Belgia, Pietrain este recunoscută ca o rasă de porci de carne, fiind obținută prin încrucișarea succesivă a suinelor din rasele Berkshire și Tamwork cu porcinele din rasele frantuzești. Caracteristicile rasei au făcut-o să devină foarte populară în fermele belgiene, de unde a început să fie exportată după 1950. În Germania rasa de porci Pietrain este folosită și pentru îmbunătățirea altor rase, în ceea ce privește sporirea calității cărnii.
Porcul din rasa Pietrain este un animal de talie mijlocie, cu picioare mai scurte decât la alte rase de porci, însă cu un trup foarte musculos, caracteristic raselor pentru producția de carne. Are corpul cilindric și bine dezvoltat, capul mic și gâtul scurt. Pielea este albă cu pete negre, în special în zona crupelor și a flancurilor.
La vârsta de 7 luni porcii din rasa Pietrain ating greutatea de 80-90 kg, asigurată de un spor mediu zilnic de peste 700 gr. Nici la capitolul reproducție această rasă nu stă prost, fiind o rasă foarte prolifică, o scroafă fătând, în medie, 10 purcei. Porcul din rasa Pietrain are un randament la tăiere foarte mare, de aproape 80%. 70% din carcasă este reprezentată de carne, iar restul de șunca și bacon. De altfel, baconul obținut de la această rasă de porci este de foarte bună calitate.
Principalul dezavantaj al acestei rase este dimensiunea mică a inimii și a plămânilor comparativ cu dezvoltarea masivă a corpului, ceea ce face ca aceste suine să fie vulnerabile la stop cardiac sau respirator, în cazul unui efort fizic susținut. Extrem de important de precizat este și faptul că această rasă de suine este una destul de pretențioasă atunci când vine vorba de condițiile de adăpost și întreținere, manifestând sensibilitate atât la căldură excesivă, dar și la frigul.
Principalele avantaje ale acestei rase sunt:
– valorifică foarte bine hrana administrată, putând atinge un spor zilnic de peste 700 gr;
– raportul carne- grăsime în caracasă este unul foarte bun, peste 70% este carne, restul fiind reprezentat de șuncă și bacon de foarte bună calitate;
– porci din rasa Pietrain sunt programați la nivel genetic să nu acumuleze țesut adipos;
– se găsesc realitv ușor exemplare valoroase pe piața românească;
– prețul de achiziție a unui exemplar nu este foarte ridicat, pe piața românească un purcel din rasa Pietrain, la vârsta de 8 săptămâni, se vinde cu 150-250 lei bucata.
Rase de porci pentru carne: Landrace
Porcul Landrace este una dintre cele mai mari rase de porci din lume, selecționat și ameliorat pentru producția de carne. Este de altfel principala rasă de porci de la care se obține bacon de o calitate superioară. Rasa de porci Landrace a fost formată în Danemarca (1850-1907), prin încrucișarea procinelor locale cu rase albe (Marele Alb). La obținerea rasei Landrace au participat rasele Marele Alb, Albul Mijlociu și Berk. În România primele importuri s-au făcut în anul 1956 din Canda, Anglia și Suedia.
Porcul din rasa Landrace este de talie mare, caracteristic raselor de porci create pentru producția de carne. Capul este lung, însă mic, deoarece cei care s-au ocupat de ameliorare acestei rase au urmărit reducerea regiunilor corporale care nu oferă carne de calitate superioară. Spatele acestui porc este lung și drept, foarte musculos, toracele este arcuit, iar membrele puternice. Corpul este acoperit cu un păr fin, de culoare albă, pielea este fină, de culoare alb-roz.
Porcul din rasa Landrace este recunoscut pentru docilitate, fiind ușor de crescut și întreținut. Se remarcă printr-o prolificitate crescută, o scroafă fată în medie 10-11 purcei. De asemenea, porcul din rasa Landrace este foarte precoce, are un ritm de crestere și dezvoltare foarte ridicat. Până la vârsta de 8 luni atinge o greutate de 120-130 de kilograme, având un spor mediu zilnic de 700 gr.
Stratul mediu de slănină diferă, astfel că la vieruși este de aproximativ 13 mm, iar la scrofițe 16,5 mm, iar procentul de muschi este de aproximativ 56%. Față de rasa Pietrain, aceaste suine au o creștere rapidă și prezintă avantajul că nu sunt extrem de pretențioase la hrănă, valorificând foarte ușor cerealele întregi sau măcinate.
Rase de porci pentru carne: Hampshire
Rasa Hampshire a fost formată în America (Kentucky), fiind o rasă relativ mai nouă, extrem de apreciată pentru calitatea superioară a carcaselor și a stratului subțire de slănină. Porcii din această rasă sunt de talie medie, fiind ușor recunoscuți datorită trupului colorat în alb și negru, capul mare cu rât alungit și urechi mici. Hampshire se crește în rasă pură și se utilizează ca vier în încrucișarea trimestrială. Scroafele fată în medie 9 purceluși, iar vârsta primei fătări este la 370 de zile (peste 1 an). Vierușii ajung la greutatea de 92 kg în aproximativ 181 de zile, astfel că ating 100 kg la 196 de zile. Stratul mediu de slănină este de 12 mm.
Principalul dezavantaj al acestei rase este că purceii suportă greu stresul la înţărcare, sunt sensibili la condiţiile de hrănire şi întreţinere, au viteza de creştere în perioada de tineret mai scăzută decât rasele materne şi un procent mai mare de pierderi. De asemenea, animalele adulte sunt foarte fricoase, iar situațiile stresante pot cauza pierderi în greutatea sau creșterea lentă în înălțime.
Rase de porci pentru carne: Duroc
Rasa Duroc s-a format în partea de N-E a S.U.A. având la bază Durocul vechi crescut în statul New-York şi Jersey-Red din statul New-Jersey, format la rândul său din rasa Tamworth, originară din Anglia. Capul este potrivit de mare, cu profil uşor concav. Urechile prezintă mărime mijlocie şi sunt purtate semierect. Trunchiul este cilindric cu linia inferioară scurtă, iar cea superioară lungă şi convexă. Spinarea, şalele şi crupa sunt lungi, largi şi bine îmbrăcate în musculatură. Şuncile sunt mari, descinse până la jaret. Membrele sunt puternice, cu ongloane rezistente şi unghiul jaretului foarte deschis. Culoarea caracteristică a robei este roşcată, de diferite nuanțe, cu păr rar şi uşor ondulat.
Sub aspectul însuşirilor fiziologice, prolificitatea este de 8-9 purcei, cu o capacitate de alăptare de 45-48 kg. Sporul mediu zilnic depăşeşte frecvent 700 gr, cu un consum specific de 2,8-3 kg de concentrate/kg. Chiar dacă la maturitate un porc cântărește până la 250 kg, stratul de grăsime de sub piele nu depășește 3 cm, procentul de mușchi în carcasă putând ajunge până la 80%.
Principalele avantaje ale rasei Duroc sunt:
– prezintă capacitatea de a lua relativ rapid în greutate, valorificând orice tip de hrană;
– sunt animale docile, nu prezintă agresivitate față de stăpân sau condițiile în care trăiesc;
– raportul de carne-grăsime în carcasă este unul foarte bun, aproape 80% din carcasă este reprezentată de carne.
Chiar dacă nu manifestă pretenție în ceea ce privește alimentația, pentru a obține o carne de calitatea superioară este indicată hrănirea purceilor cu o rețetă de furajare bogată în proteine care să-i ajute să ia în greutatea, fără a acumula țesut adipos.
Datorită însuşirilor şi performanțelor de creştere şi calității carcasei, rasa Duroc se utilizează în metisările industriale cu scopul economic imediat, fie ca vier terminal, fie ca rasă paternă în schemele de formare a metişilor sau hibrizilor utilizați ca vieri terminali. În țară, rasa a început să fie importată din anul 1968.
Rase de porci pentru carne: Marele Alb
Marele Alb, cunoscut și sub numele de Yorkul Mare, este o rasă de porci originară din Anglia, ce a fost dezvoltată pentru producția de carne, unde oferă rezultate excepționale, fiind una dintre cele mai răspândite rase de porci din lume.
Porcul din rasa Marele Alb se distinge prin urechile ridicate, de culoare albă, pielea alb-rozalie și dimensiunile impunătoare, fiind încă de la început un animal destinat producției de carne. Este un animal masiv și rezistent, care suportă foarte bine variațiile climaterice. Masculii sunt folosiți și pentru îmbunătățirea altor rase. Carnea produsă de porcul din rasa Marele Alb este de foarte bună calitate, cu un conținut redus de grăsime. Chiar dacă este masiv, porcul din rasa Marele Alb este foarte activ, ceea ce îi permite să aibă o viață lungă și o sănătate bună, în plus, această rasă nu manifestă sensibilitatea la stres.
Porcul din rasa Marele Alb este foarte prolific, de la o singură fătare rezultând aproximativ 12 purcei. Femelele din această rasă au insticte materne foarte bune și produc mult lapte, ceea ce ajută la creșterea rapidă în greutate a purceilor. La înțărcare, la vârsta de 21 de zile, greutatea unui purceluș este 45-55 de kilograme. Dacă este hrănit corespunzător, la vârsta de 7-8 luni atinge o greutate de 110-120 de kilograme.
Porcul Mangalița și porcul vietnamez – o carne sănătoasă
Chiar dacă nu face parte din categoria porcilor specializați în producția de carne porcul Mangalița sau ”somonul românesc” rămâne o variantă extrem de viabilă pentru investiții, în special pentru faptul că are mare căutare la export, datorită stratului generos de grăsime de foarte bună calitate, săracă în colesterol.
Porcul vietnamez, tot cu o carne săracă în colesterol, rămâne și el în topul preferințelor consumatorilor și chiar dacă acest tip de afacere este abia la început în România, tot mai mulți tineri fermieri aleg să investească, mai ales că prețul cărnii de porc originar din Vietnam este mai ridicat decât cel al cărnii de porc obișnuite.