Creșterea animalelorŞtiri agricoleSubvenţii APIA 2018

BANII fermierilor – APROBAȚI de Guvern. Vezi SUMELE ce vor fi virate de APIA!

 Fermierii așteaptă zilnic ca Agenția de Plăți să dea drumul la noi sume din subvenție pentru anul 2015. Funcționarii APIA lucrează la foc continuu și autorizează la plată schemele cu care s-a început pe 8 aprilie dar deblochează zilnic și noi sume cum ar fi cele alocate pentru înverzire sau Măsura 13,  zone defavorizate!

190.000 de fermieri care fac zootehnie, dintre care 130.000 fac și agricultură așteaptă de miercuri, 25 mai, sprijinul cuplat pentru vaci sau oi, dar și ajutorul național tranzitoriu plătit din bugetul de stat. Până la acest moment însă, APIA nu a anunțat efectivele eligibile!

Guvernul a aprobat fondurile necesare pentru efectuarea de plăți pentru ajutoare în agricultură în valoare de peste 300 milioane de euro, destinate sectorului zootehnic.

Este vorba de plafoanele alocate ajutoarelor naționale tranzitorii și schemelor de sprijin cuplat, în sectorul zootehnic, și de stabilirea cuantumului acestora pentru plățile aferente anului 2015.

Ajutoarele naționale tranzitorii pentru speciile bovine și ovine/caprine, care se acordă pentru anul de plată 2015, au un plafon de 203,15 milioane euro, care se asigură de la bugetul de stat prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2016.

Suma se distribuie astfel:

– 27,78 milioane euro pentru schema decuplată de producție în sectorul lapte, specia bovine;

-116,77 milioane euro pentru schema decuplată de producție în sectorul carne, specia bovine;

-58,59 milioane euro pentru schema cuplată de producție, speciile ovine/caprine.

Plățile pentru ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul zootehnic se acordă  fermierilor din sectoarele care au beneficiat de plăți naționale directe complementare în anul 2013.

De asemenea, Guvernul a aprobat plafonul maxim de 113,35 milioane euro, care se acordă pentru anul de plată 2015, pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, crescătorilor de animale din speciile bovine, ovine, caprine, viermi de mătase.

Suma se repartizează astfel:

-1,33 milioane euro pentru specia bovine, categoria bivolițe de lapte;

– 24,5 milioane euro pentru speciile ovine/caprine;

-10,5 milioane euro pentru specia bovine, categoria taurine din rase și metișii acestora;

-76,99 milioane euro pentru specia bovine, categoria vaci de lapte;

– 27.000 euro pentru specia viermi de mătase.

Plățile pentru schemele de ajutoare naționale tranzitorii și sprijin cuplat în sectorul zootehnic se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4176 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2015.

Tot ce mai are APIA acum de făcut este să stabilească efectivele eligibile la nivel național care sunt necesare pentru a afla cuantumul pe cap de animal!

4 comentarii

Scrie un comentariu