Adevărul despre roșiile cu moț!

În această perioadă a anului, pe tarabele din piață și-au făcut loc roșiile cu moț sau roșiile cu țugui. Au încă un preț destul de piperat având în vedere că încă nu e sezonul tomatelor – între 6 și 8 lei în București și de la 4 lei în sus în alte orașe. Și, totuși, rămâne încă un mister dacă aceste roșii au fost forțate să crească prin folosirea substanțelor chimice, ca dovadă și acel moț pe care îl au – la unele mai pronunțat, la altele mai puțin vizibil.

De câțiva ani încoace, roșiile ”moțate” au fost ținta a numeroase controverse. Astfel, dacă producătorii spun că acestea au țugui ca o caracteristică a soiului Prekos, un hibrid bulgăresc extratimpuriu, cercetătorii au o cu totul altă părere. În încercarea de a afla adevărul din spatele acestui mister Agrointeligența a stat de vorbă cu dr. ing. Costel Vânătoru de la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, ”părintele” a zeci de soiuri noi de legume obţinute prin cercetare și poate cel mai cunoscut expert în varietăți și cultura de roșii românești.

Moțul nu este o caracteristică a soiului Prekos

Există un hibrid, dar nu românesc, unul bulgăresc care manifestă spontan, dar foarte rar, această caracteristică. În mod natural acest ”moț” asociat hibridului Prekos este puțin vizibil. Prekos este singurul hibrid care se vinde în România și are ușor această caracteristică de mucron, dar nu pronunțată, ce este dat de o genă care transmite această caracteristică. Sunt puține creații comerciale care au genetic această caracteristică. În rest, această caracteristică este declanșată de simulenții pentru fecundare, pentru polenizare. Acest soi sub masca căruia se ascund comercianții, manifestă foarte puțin vizibil acest așa numit moț, care este prezent la foarte puține fructe ce aparțin soiului Prekos. Nu vorbim de un soi uniform care să aibă o caracteristică expresivă și uniformă cu acest mucron”, a declarat pentru Agrointeligența inginerul Costel Vânătoru de la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău.

rosii cu mot

Tomatele cu un moț pronunțat au fost forțate să se coacă

Potrivit cercetătorului din cadrul Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, apariția pronunțată a mucronului tomatelor s-a produs din cauza faptului că legumicultorul a ales să folosească produse chimice ce au avut ca efect forțarea coacerii fructului.

Vedem pe tarabă aceste așa-zise roșii Prekos, dar care au un mucron foarte pronunțat și toate fructele de pe tarabă par ca scoase la tipar. Sunt semne că aceste tomate au fost tratate cu stimulenți de fecundare, de polenizare și de maturare a fructelor. Sunt mai multe tipuri de stimulenți, de regulă cei pentru polenizare care favorizează o formare mai rapidă a fructelor și stimulenții pentru maturare, care permit o coacere mai rapidă. Apariția acestui mucron pronunțat este cauzată de stimulenți chimici”, a explicat inginerul pentru Agrointeligența.

Semnele care indică faptul că roșiile au fost simulate artificial

Cel mai edificator test care poate arăta dacă pârguirea tomatelor a fost forțată cu ajutorul substanțelor chimice este analiza de laborator, urmată de câteva indicii care îți pot spune dacă au fost folosite substanțe chimice în procesul de maturare a fructelor.

După analiza de laborator mai sunt câteva indicii care ne pot spune dacă acele tomate au fost forțate artificial să crească și să se coacă. Aici intră faptul că un mucron foarte pronunțat ar putea să dea de gândit că s-a umblat chimic la el. Apoi, dacă tăiem fructul în secțiune și vedem că fructul nu are semințe, iar în lojele seminale găsim un țesut gelatinos de culoare verde și urme de semințe neevoluate este dovada că avem un hibrid și că acolo este posibil să se fi intervenit chimic cu stimulenți, pentru că fructul nu a avut timp să-și formeze sămânță și a fost grăbit să se matureze. Atunci când secționăm fructul și găsim în pulpa exterioară a roșiei un cerc lemnos, albicios este semnul unei maturări forțate care a dus la crearea unui țesut celulozic în pulpa lui. Cepul, de la bază rămâne lemnos și verde, puternic pronunțat în fruct asta fiind un alt indiciu al faptului că tomata a fost forțată să se coacă”, susține inginerul Costel Vânătoru.

Tomatele românești apar după 10 iunie

În general, soiurile timpurii de roșii au nevoie de o perioadă de 90 de zile de la plantare pentru a se putea coace, perioadă ce poate ajunge până la 140-150 zile în cazul soiurilor tradive. Hibrizii care sunt masiv cultivați în spațiile protejate din România se coc la un interval de 100-120 de zile de la plantare.

Potrivit cercetătorului de la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău, cel mai clar indiciu este faptul că în această perioadă nu putem vorbi despre o cantitate foarte mare de tomate românești în piață, ci vorbim mai ales de importuri.

Începând cu luna viitoare, poate după 10-20 iunie putem vorbi despre primele recolte de roșii din spațiile protejate românești. Pentru a găsi tomate românești acum în piață, acestea ar fi trebuit să fie produse în spații protejate încălzite, ori dacă ne raportăm la treaba aceasta în România sunt nesemnificative suprafețele încălzite care să producă tomate și să le scoată masiv pe piață. Cel mai bun indiciu este să știi să cumperi în sezonul de producere al tomatelor în România, adică începând cu 15-20 iunie și până toamna târziu. Dacă cumpărăm în alt interval cu siguranță acelea nu prea sunt românești și există un mare risc ca ele să fie mai puțin sănătoase”, a explicat inginerul.

rosii cu tugui fortate sa creasca

Care sunt riscurile la care te expui consumând aceste tomate?

Un lucru este cert: roșiile cu moț forțate chimic să se coacă produc efecte negative asupra sănătății pe termen lung.

Efectele produse de aceste roșii nu pot fi cuantificate, ele își fac efectul pe termen lung, așa cum se spune ”mănânci acum și mori la toamnă”. Ideea este că atunci când vorbim despre legume ar trebui să vorbim despre alimente-medicament. Nu întâmplător medicii recomandă consumul zilnic de fructe și legume proaspete pentru că beneficiul lor alimentar este unanim recunoscut de toată știința lumii. Au fost primele alimente introduse în hrana omului, cele mai sigure și cele mai benefice pentru sănătate. Totuși evoluția omenirii a făcut ca în ultima perioadă de timp să vorbim din ce în ce mai des despre legume-pericol pentru sănătate. O legumă stimulată, chimizată și cultivată mai nou pe vată minerală, numai cu substanțe de sinteză nu poate să aducă nimic bun pentru sănătate”, a declarat pentru Agrointeligența inginerul Costel Vânătoru de la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, ”părintele” a 22 de soiuri noi de legume obţinute prin cercetare.

Potrivit specialiștilor din domeniu, substanțele chimice folosite la stimularea tomatelor nu pot fi metabolizate și eliminate din corp, cea mai mare parte dintre ele se acumulează în grăsimi și afectează ficatul. Cu cât înaintăm în vârstă, consumul de legume și fructe cu conținut ridicat de chimicale poate produce probleme de sănătate: îmbolnăvirea ficatului, a rinichilor și chiar unele forme de cancer. De asemenea, aceste substanțe generează apariția supraponderalității și a obezității, care favorizează declanșarea bolilor hipertensive, a diabetului și a bolilor cardiovasculare.

17 Comentarii la Adevărul despre roșiile cu moț!

 1. un stat responsabil isi protejeaza poporul, face analize la produsele importate, elimina pe cele daunatoare sanatatii, face analize in piete, ia masuri impotriva celor care aduc in piata produse nocive sanatatii.Are cineva urechi de auzit sa auda?, in Romania nu cred!
  patriot inseamna sa ai grija de sanatatea poporului tau (in acest domeniu)

 2. Nu stiu care e povestea cu acest tugui,zis mot ca eu am cumparat din piata anul trecut(2016) rosii pentru consum rosii mari, din care am luat seminte.Rosiile erau mari si fara tugui.Anul acesta(2017)am semanat si mi-a iesit rasad si acum planta are rod rosii care inca sunt verzi,si sunt rosii mari unele putin mai mici,pe aceasi planta rosia mai mare una este rotunda si uniforma iar una este cu tugui.Atunci cum este povestea cu rosiile cu tugui?Rosiile inca sunt verzi,si nu l-am tratat cu nimic.De ce au tugui?

 3. o mare minciuna de la di inginer. stimulentul pentru a forta coacerea nu are nimic comun cu motul rosiilor. si tcmai am cules rosii coapte din solar neincalzit pe 24 mai, artificiul e simplu: trei roduri pe planta,folie dubla la dolar inclusiv peretii sau lateralele solarului, rasadul foarte bine dezvoltat cu bobocii bine dezvoltati nedeschisi, irigat cu apa putina numai dimineata, aerisit cu masura sa se pastreze caldura si multe astfel de tehnici. imi pare rau ca aud sau citesc astfel de povesti, probabil ca multe au fost introduse pe langa declaratiitle d.lui imginer.

 4. Nimic nu e „bio ” in piata …Pt. ca sunt conditii climatice f. proaste si ar fi mai multa pierdere…Stiu ,pt. ca am gradina pt. casa si muncim de ne spetim ca sa producem f. putin pt. noi..Cei care produc pt. vanzare nu se dau in laturi de la nimic ,chiar isi otravesc propria familie ,deoarece sunt analfabeti ,cum spunea cineva ,nu au nicio pregatire si nu le pasa de sanatatea oamenilor …

 5. Ce e ciudat e ca tocmai am vazut un reportaj pe un post TV (acum vreo doua-trei zile) care anunta cu mare tam-tam aparitia pe piata a primelor rosii romanesti. De undeva, dintr-o comuna din sud. Cica oamenii care le-au obtinut au cheltuit mult, oentru ca au incalzit serele si solariile rimavara asta prea rece, asa ca le vand scump de tot – cu 15 lei kilonramul en gros (iar pe piata ajung cu 20 de lei. Douazeci, tovarasu’ autor, nu 7-8 lei. Dar ce e interesant, e ca in imaginile filmate la locul faptei, toate rosiile alea aveau un țugui de toata frumusetea. Si mai interesant este, insa, faptul ca primarul explica reporterului ca s-au luat rosii din toate loturile si s-au dat la analiza la mai multe laboratoare care, TOATE, le-au declarat perfect incadrate in normele de siguranta alimentara, fara niciun fel de depasiri de chimicale sau modificari periculoase. Pe cine sa mai crezi, ca-ti vine sa iei o ranga si sa-i altoiesti pana-i lasi lati si pe „specialisti”, si pe laboranti si pe producatori si pe jurnalisti si pe AUTOBAGATORII IN SEAMA CARE SE EXPRIMA E FORUMURI.

  • Articolul despre rosiile „cu tugui” e din 29 mai 2016!!! Data apare la inceput, in partea stanga, imediat dupa titlu😁

 6. Mare vrajeala domnul vanatorul e un parsiv acum cativa ai am inceput un solar am cumparat de la statiune rasad de rosii a costat o groaza de bani si surpriza cand sa culeg aveam gogonele am muncit primavara degeaba gaura in buget 300 mil pentru toamna am luat seminte f1 am facut eu rasad si surpriza am recoltat de 400 mil .acum detin 2000 m de solarii metalice si ca idee motul nu apare de la stimulare ci de la soi eu cultiv 2 _3 soiuri stimulez la fel cu tomatostim si nu toate soiurile fac apropo de etreel doar prostii dau cu asa ceva potasiu coace rosia si sunt o sumedenie de alte substante vreti naturale la pert mic nu se poate o rosie buna e de 4 ori mai scumpa in zona la galati sunt oameni care vin si cumpara naturale vor sa le culeaga ei si platesc pretul adevarat

  • Stoiane ia o pauza de o zi pe saptamana de la lucru si pune mana pe Abecedar si pe cartea de romana de clasa a 4-a ca nu intelege nimeni ce scrii tu. Desparte propozitiile cu PUNCT ca nici rosiile nu se mai coc daca le vorbesti fara pauza. Nici dl. Pastrama Gh. Nu a inteles exact ce productie ai.
   Stima pentru munca ta si numai bine!!!

 7. Si daca este asa , de ce statul permite una ca asta ? Este complice la iimbolnavirea populatiei.Ar trebui interzise rosiile acestea daca sunt periculoase pentru sanatatea cetateanului roman.Dar pe cei care ne conduc si ar trebui sa ne fereasca de rele II DOARE IN COT….DIN PACATE.

 8. toate rosiile, afara de cele din vara, dupa a doua jumatate a lunii iunie, au etrel, o substanta pentru fortarea maturizarii.

  nu mai exista rosii „de la tarani”.
  „taranii” ce alimenteaza Bucurestiul, sunt cei din jurul Bucurestiului, Vidra, Varasti, Adunatii Copaceni etc. care fac afacerea asta de mult timp la solare imense si nu lucreaza nimeni fara pesticide. Sunt adevarati profesionisti si lucreaza numai cu farmacii fitosanitare, de altfel deschide direct in comuna.
  Bineinteles, la piata vand in mare parte doar bunicii, bunicele etc.
  E simplu, uitati-va ca e aceeasi „mamaie” la taraba in fiecare saptamana. Puneti-va intrebarea: oare chiar se poate vinde in piata legume din fata casei de catre o batrana? Va dati seama ce cantitate trebuie sa aiba? Va dati seama ca transportul se include? Va dati seama ca nu poti avea gradina daca stai la taraba?
  Prostii cred toate tampeniile. Ii si auzi: „Lasa, lasa ca am cumparat de la o babuta. Sigur sunt nestropite!” Da, clar, a carat babuta 200 kg de rosii pe zi la piata in fiecare zi si in timpul asta a si ingrijit gradina. Toata vara!!

 9. Ai perfecta dreptate Pipilica si la mine in zona aceeasi MAMAE vinde rosii taranesti din aprilie pina in decembrie si sunt mai frumoase uneori decit cele din import.

 10. Lasa-ma, mai nene cu cine si ce vinde in piata. ca am vazut si nu o data. Cel mai comic este cand, odata, am intrat intr-un Kaufland de langa o mare piata din Bucuresti si, printre altele, am cumparat niste rosii. Putine, oentru ca erau turcesti (si stu ca turcii si iordanienii vand cele mai toxice legume in Romania, dupa mai multe analize inclusiv ale Universitatii din Cluj. Dupa aia ne-am dus in piata si am hotarat sa mai luam si de acolo niste rosii… „naturale si romanesti”. Marfa, buluc. Frumoasa si, culmea, cam de acelasi calibru ca cele din supermarchet. O intreb pe vanzatoare: de unde sunt rosiile, sunt romanesti? „Romanesti, maica de la Vidra.”.. „Vreau si eu doua kile” zic si pun mana pe ele, ca sa pun pe cantar. Cand colo, surpriza: desi era o caldura de te topeai, rosiile erau reci ca gheata. Exact ca cele din suoermarket. Mai sa fie! O intreb oe „producatoare”: dar unde tineti rosiile,aveti masina frigorifica?”… „Nu, mama, uite-acile le tinem, da e umbra si le tiem acoperite. Si ridica un colt al rogojiniincare acoperea o stiva de lazi Ce sa vezi, lazile de plastic in care erau rosiile… „romanesti” erau tot bleumarin, ca si cele din supermarket. Si la fel de reci… Asa ca (nefiind prima oara si nici prima teapa cu legume si fructe „romanesti, nu mai cumpar de la „producatorii” din piata, pentru ca sunt exscroci. Si pentru ca vand marfa proasta si toxica dand-o ca bio”, organica, roimaneasca, etc, la returi nerusinate si pentru ca, atunci cand vand chiar propria productie, fiind in halul asta de analfabeti, nesimtiti si lacomi, le otravesc la fel de tare ca si turcii. Si analizele de labrataor au dovedit asta. Toate produsele agricole se chimizeaza, altfel ar muri trei sferturi din omenire de foame, dar si tratamentele astea se fac in niste limite si de cantitate si de dilutie si de timp de pilda, de la ultimul tratament pana a recoltare, trebuie sa treaca minim doua saptamani. Nu ai nicio garantie. Nu poti analiza produsele fiecarui „producator – zeci, in fiecare piata, in fiecare zi. Romanul da cu „generozitate”cu otrava pe rosii azi iar poimaine le culege si le duce la piata. Si asa e cu toate legumele, cu toate fructele. N-ai decat sa dai de treiori mai muti bani decat in suoerarket si sa mori multumit ca ai luat „marfa buna, romaneasca. Prefer supermarketul: merele poloneze (celmai mare producator european de mere) sunt sanatoase, tratate si recoltate ca la carte, costa un sfert fata de cele romanesti. Acum cativa ani vin din Freanta in prlina vara. Acolo,la supermarket, rosiile costau 80 de centi kilul. Tot acolo, in piata, rosile „de arani”, din alea ca pe vremea copilariei, costau 2-2,5 euro kilul. Ma duc la noi in piata. Rosoii… :romanesti” cu țugui, 8 lei. (pe vremea aia 1 euro era 4 lei). L-am intrebat pe „producator daca n-a innebunit sa ceara, la inceputul lui septambrie, 8 lei pe kil, in Romania, unde salariul mediu era 1600 de lei. Si daca stie ca intr-o tara un care salariul mediu e 3000 de euro, pretul rosiilor e ca acelasi. Mi-a zis sa ma duc in tara aia si sa cumpar… Ca e sfarsit de sezon, a si olouat si… ‘astea sunt ultimele rosii pe care le mai am. In 3 septembrie,ultimele rosii”. Ptiu! Ma feresc, deci, sa cumpar fructe si legume turcesti,siriene, iordaniene, egiptene – si cumpa produse grecesti,italiene, saniole, frantuzesti, olandeze, germane sau poloneze, care stiu ca sunt conforme cu normele europene, care sunt foarte dure. Mai lasati-ma cu prostiile si cu legendele voastre.

 11. nenea…batranica sta la taraba fiindca in gradina muncesc tinerii. daca o persoana in varsta este singura ceva nu este in regula. cand duci la taraba productia, in spate este o afacere, o strategie. legumele de obicei se ingrijesc pana la coacere apoi urmeaza culesul si valorificarea. cred eu ca din fotoliul lucrurile par complicate dar in teren ciclul de productie este unul si acelasi pentru toti cultivatorii.

 12. …Statul nu se implica, trebuie sa ne implicam noi, cumparatorii, intr-adevar rosiile cu mot nu au seminte, au un miez gelatinos si eu incepand de astazi nu mai cumpar pentru ca sunt otrava curata!…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*