• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cine este VASILE ILIUȚĂ, fermierul de top care ar putea prelua șefia unui județ agricol

    agrointeligenta.ro -

    Vasile Iliuță este fermierul de top care a reușit să obțină cel mai bun loc la nivel județean la alegerile locale. Agricultorul are acum șanse foarte mari să preia conducerea unuia dintre cele mai importante județe agricole ale țării – Călărași! Decizia nu a fost luată încă pentru că la mijloc sunt încă jocuri politice, mai ales că de anul acesta, președintele Consiliului Județean nu se mai alege direct, ci este votat din rândul consilierilor care au primit mandate în urma scrutinului din 5 iunie.

    La alegerile locale din 5 iunie, printre candidați s-au numărat și oameni care fac agricultură și care își doresc să schimbe fața satului românesc. Cum însă, pentru partide, mediul rural și expertiza profesioniștilor din agricultură nu par să cântărească foarte mult, cei mai mulți agricultori care s-au înscris în cursa electorală au fost fie poziționați pe locuri neeligibile, fie au candidat din partea unor formațiuni mai noi și mai mici, multe din ele înființate chiar la nivel local.

    În Agrointeligența TOP 100 cei mai puternici fermieri – ediția 2015 (clasament realizat anual de revista noastră), Vasile Iliuță ocupă locul 13. Este în prezent deputat și membru al Comisiei pentru agricultură. La alegerilor locale a candidat pe lista Partidului Național Liberal și a reușit să adune voturi mai ales în nume propriu, el fiind cunoscut la nivel național ca unul dintre cei mai mari fermieri ai țării și a condus, mulți ani, o primărie dintr-o comună a județului Călărași. Acum, Iliuță este în cărți să fie președintele Consiliului Județean, o premieră pentru un județ agricol – să fie condus de un agricultor de top.

    Dar cine este Vasile Iliuță? Fost primar în comuna Vâlcelele este este cotat printre cei mai puternici parlamentari români, fiind și membru al Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților.

    De când este deputat, Vasile Iliuță recunoaște că are multă treabă la București, așa că afacerea agricolă a lăsat-o pe mâini bune, în grija familiei și a oamenilor de încredere. Cu toate acestea, atunci când timpul îi permite, liderul PNL muncește în ferma sa și, ca și până acum, ia toate deciziile strategice privind afacerile sale în agricultură.

    Producții bune chiar și pe timp de secetă

    În ciuda secetei care a măturat anul trecut Bărăganul, în partea unde are ferma Iliuță, situația nu a fost critică. “Toate zonele din Bărăgan au fost afectate, unele mai puţin, altele mai mult. La noi, la porumb, s-a obţinut o recoltă de 7.500-8.000 kg boabe/hectar. 20-25% din suprafaţa cultivată a fost distrusă de secetă. E bine şi aşa, e mulţumitor, putea să fie extraordinar, dar asta e, agricultorul e la mila Domnului”, spunea anul trecut Iliuţă, citat de Adevărul.ro

    Vasile Iliuta

    La cei 46 de ani, politicianul este acţionar la 8 companii şi are în proprietate 400 de hectare de teren agricol, exploatând în total o suprafaţă de 4.500 hectare de pământ.

    În calitate de deputat, Vasile Iliuță s-a făcut remarcat prin două inițiative care sunt pe punctul de a deveni legi. Prima este cea a pământului pentru tineri – acordarea a 50 de hectare din patrimoniul statului tinerilor fermieri, iar o a doua modificare legislativă a sa ar urma să ajute fermierul român să lupte, de la egal la egal, cu cel străin.

    ”Legea 36 din 1991 este legea care a făcut transferul de proprietate de la fostele CAP-uri la noile societăți comerciale cu profil agricol care au venit și au preluat patrimoniul respectiv. Deja legea nu mai are puterea și valoarea pe care o avea în 1991. Schimbarea pe care eu o văd astăzi este motivată de transferul de generații. Oamenii au îmbătrânit, este nevoie ca cei care au condus acele exploatații să îi lase pe cei mai tineri să se ocupe. Cum am putea face aceasta? Trebuie să le luăm din registrul de exploatații din cadrul judecătoriilor și să le mutăm către Registrul Comerțului.Trebuie să le transformăm în societăți pe acțiuni, cu acționari care să dețină în mod cert niște acțiuni. Creanțele să fie transformate tot în acțiuni și să circule, astfel încât acestea să poată fi tranzacționate. Peste 2-3 ani să știm: avem, spre exemplu, patru membri care au devenit majoritari în societatea respectivă. Astfel, vom putea face față în agricultura românească extrem de competitivă, cu societăți private extrem de active. Vreau să pun pe picior de egalitate fermierul român organizat după Legea 36”, precizat Vasile Iliuță.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul Gabi Corodeanu a înlocuit culturile de cereale cu cele de cartofi și ceapă Plata ANT bovine. Calcul noua dată de referință pentru subvenția pe cap de vacă Victorie a fermierilor – Bruxelles a cedat! Derogări la GAEC 6,7 și 8, și protecție pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    Ajutor de stat pentru fermierii care au pierderi din cauza prețului mic la cereale Alertă meteo de ploi, rafale de vânt și precipitații mixte până joi seara Rasa de găini Rhode Island: caracteristici, producție de ouă, îngrijire