• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul pentru recolta de floarea-soarelui din 2016: Pe ce bani pot miza fermierii la semnarea contractelor cu traderii sau cu fabricile de ulei

    Gabriela Gimbășanu -

    Prețul pentru semințele de floarea-soarelui a făcut ca mulți ani la rând, fermierii să mizeze pe această cultură pentru a recupera pierderile de la păioase. Anul acesta, însă, rapiță face legea pe piața oleaginoaselor, dar acest lucru nu înseamnă că agricultorii care au investit în floarea-soarelui nu își fac calcule pentru profit. Agrointeligența a vorbit cu mai mulți cultivatori pentru a afla care este strategia lor de valorificare a oleaginoasei, dar și ce prețuri se oferă pentru recolta din 2016.

    Cei mai mulți fermieri cu care am discutat ne-au mărturisit că floarea-soarelui arată bine acum pe câmp, dar producțiile nu sunt încă ”asigurate” întrucât pot interveni temperaturi foarte ridicate sau, în anumite zone, pentru că albinele nu și-au făcut apariția, lipsa polenizării va duce la recoltarea unor semințe seci.

    De precizat că floarea-soarelui nu se depozitează întrucât ea se poate stoca doar la costuri foarte mari, așa că se impune vânzarea ei imediat după recoltare, iar fermierii pariază pe două strategii – aceea a vânzării imediat după cules – la prețul de la acel moment, și, a doua variantă este de a se contracta întreaga suprafață cultivată cu câteva luni înainte. Bineînțeles, ca un hedging – deci o valorificare mai sigură, se poate vinde o parte din producție direct din combină și o altă parte pe contract pre-campanie.

    TCE 3 Brazi: Recoltă contractată în avans cu 1,3 lei/kg 

    Inginerul Iacob Vasile, specialistul care face agricultură pe 5.400 de hectare la Zănești, în județul Neamț, a înființat floarea soarelui pe 273 hectare. Potrivit fermierului, după cum se prezintă cultura, recoltatul se va devansa cu două săptămâni. Pentru anul acesta specialistul de la TCE 3 Brazi mizează pe o producție de peste 4.300 de kg/ha, producție pe care a contractat-o unui trader la prețul de 1,3-1,325 lei/kg.

    După cum se prezintă cultura cred că vom intra la recoltat în jurul datei de 5-10 septembrie. Pentru recoltat avem echipamente speciale care reduc la minim pierderile, avem combine Claas și folosim niște hedere ”sunspeed” unde pierderile sunt reduse către zero. Foarte mulți fermieri folosesc echipamentele de la porumb pentru a recolta floare și pierderile sunt de 10-15%. În ceea ce privește cultura de floarea soarelui avem contractată întreaga suprafață cu un trader din zonă. În ceea ce privește prețul de contractare la floare acesta este de 1,3-1,325 lei/kg. La o producție de peste 4 tone/ha reușim să obținem un venit bun care să ne acopere cheltuielile cu înființarea culturii, care se ridică la 3.000 lei/ha”, a declarat pentru Agrointeligența ing. Iacob Vasile de la TCE 3 Brazi.

    Producție de 4.300-4.400 kg/ha cu un hibrid de la Pioneer

    Dacă pentru celelalte culturi alege să cultive hibrizi de la companii concurente pentru a vedea cum se comportă în câmp, la floarea-soarelui, inginerul Iacob își pune toată încrederea în hibridul P64LE25 de la Pioneer.

    La floarea-soarelui cultivăm numai hibridul P64LE25 de la compania Pioneer. Am folosit în fiecare an acest hibrid și am obținut rezultate foarte bune, în fiecare an am obținut 4.300-4.400 kg/ha, cam asta a fost media în ultimii trei ani. Sperăm și anul acesta să obținem o producție la fel de bună ca cea de anul trecut. La cultura de floare nu au fost probleme deosebite, foarte important este aplicarea tratamentului fungic când planta are 4-6 frunze, astfel asiguri protecție culturii împotriva bolilor. Noi am am folosit pentru acest tratament Sfera (Bayer), în doză de 0,5 litri/ha, când floarea a avut 4-6 frunze, un tratament la tulpină, care dacă nu îl faci în stadiul asta de vegetație poți risca pierderea culturii. Al doilea tratament se face când se scutură primele flori ligulate. Sunt fermieri care aplică și acest tratament, noi am ales anul acesta să nu-l facem pentru că este secetă și nu sunt condiții pentru instalarea bolilor la capitol”, a explicat fermierul din județul Neamț.

    În Ialomița se vehiculează un preț de 1,5 lei/kg 

    Nicolae Sitaru – vicepreședintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, lucrează pământul la Ciochina, județul Ialomița, și pentru anul acesta a ales să cultive floarea-soarelui pe o suprafață de 200 de hectare. Fermierul alege în fiecare an să vândă după recoltare, tocmai de aceea nu are o imagine clară asupra prețului. Sunt zvonuri la el în zonă care indică un preț de 1,5 lei/kg la floarea-soarelui, însă totul depinde de producția care se va înregistra la nivel național.

    Cultura de floarea-soarelui suferă foarte tare în această perioadă din cauza lipsei de apă. Cu toate astea situația este mult mai gravă la porumb, deficitul de umiditatea își spun cuvântul. În ceea ce privește floarea cred că începând cu 20-25 august vom intra la recoltat, ceva mai devreme decât în mod obișnuit pentru că temperaturile anunțate sunt foarte ridicate și floarea o să se usuce rapid. Nu am contractat nimic din producția de floarea-soarelui, eu vând totul la recoltat. În piață se vorbește de un preț de 1,5 lei/kg la floarea-soarelui, dar nu pot să spun că acesta va fi prețul cu care vom vinde la recoltare. De obicei vând această oleaginoasă după recoltare, nu pot spune că este o strategie bună sau proastă, uneori câștigi mai mult după recoltat, alteori câștigi mai bine înainte de recoltat. În agricultură nici un an nu seamănă cu celălalt”, ne-a spus Nicolae Sitaru.

    În județul Constanța, polenizarea la floarea-soarelui s-a făcut cu dificultate

    Gheorghe Albu este cel mai important fermier din județul Constanța cunoscut mai ales pentru campaniile de înființare a perdelelor forestiere. În zona Podișului Cobadin, fermierul Albu lucrează o suprafață de 6.000 de hectare de teren agricol protejat de 1,2 milioane de salcâmi plantați de-a lungul campaniilor ce s-au desfășurat pe parcursul a 3-4 ani. Pentru anul acesta fermierul Albu a decis să înființeze 1.500 de hectare cu floarea-soarelui, cultură care se confruntă în prezent cu lipsa de apă și o slabă polenizare cauzată de caniculă.

    Cultura a plecat bine în vegetație, dar din cauza temperaturilor ridicate din această perioadă considerăm că producțiile vor fi diminuate cu 25-30%. Anul acesta contăm pe un minim de producție de 3.000 kg/ha, nu este exclus ca producția ce va fi recoltată în toamnă să fie mai mică de 3 tone/ha, totul depinde de vreme. Cel mai probabil campania de recoltat va începe după data de 1 septembrie. Vom intra la recoltat cu două săptămâni mai devreme față de celelalte campanii din anii anteriori. Ce este mai grav la cultura de floarea-soarelui este că, din cauza caniculei nu s-a putut face polenizare eficientă a culturii. Căldura a contribuit la asta, dar și lipsa familiilor de albine. Lipsa polenizării duce la apariția semințelor seci, o altă cauza pentru care producțiile vor fi diminuate cu mult la floarea-soarelui la noi în zonă. În ceea ce privește vânzarea producție aplicăm o strategie, jumătate de producție o contractăm înainte de recoltare și jumătate o lăsăm la voia întâmplării, cât sunt prețurile în piață. Câteodată câștigăm mai mult la producția contractată, alteori câștigăm la recoltare. În ceea ce privește prețul, acesta este confidențial, pe piață încă nu s-au lansat prețuri la mine în zonă, se așteaptă producția”, a declarat pentru Agrointeligența Gheorghe Albu.

    1,4 lei/kg prețul pentru semințele de floarea-soarelui din Olt

    În ferma Agromec Vișina, o afacere cu 3.600 de hectare din județul Olt, tehnologia este la ea acasă, iar planul de cultură nu este lăsat la voia întâmplării, cum nici vânzarea producției nu este lăsată la mâna Bursei.

    Anul acesta am ales să înființăm 600 de hectare de floarea-soarelui, cultura arată destul de bine, acum am aștepta niște ploi pentru că traversăm o perioadă caniculară. Dacă am avea o ploaie înainte de recoltat, ar fi foarte bine. Ca și stadiu de vegetație, acum floarea-soarelui este în perioada în care se scutură florile. La această cultură nu am întâmpinat probleme deosebite. La recoltat cred că vom intra undeva la spre sfârșitul lunii august. În ceea ce privește producția sperăm să obținem undeva la 3.000 kg/ha, astea sunt așteptările noastre. La preț încă mai așteptăm oferte, aceasta este perioadă în care primim oferte de la colaboratorii noștri, acum stabilim în ce cantități vindem, către cine și la ce prețuri. În piață sunt oferte, nu le-am luat încă în calcul. În zonă se vorbește despre un preț 340 dolari pe tonă (1.400 lei/tonă – n.r)”, ne-a explicat Ștefan Stănescu, tânărul fermier care administrează Agromec Vișina.

    În Ilfov, 1,4 lei/kg  – prețul de contractare pentru floarea-soarelui

    Fermierul Ilie Dan, președintele Asociației Producătorilor de Cereale și Plante Tehnice – Ilfov, cultivă 550 de hectare, pe care le împarte cu societatea fiului său. În timp ce suprafața cea mai însemnată a fost cultivată cu grâu și rapiță, pentru cultura de floarea-soarelui a ales să cultive în jur de 20 de hectare. Pentru anul acesta, având în vedere cum se prezintă cultura până acum fermierul ilfovean mizează pe o producție de peste 3.000 kg/ha. Întreaga suprafață cultivată a fost contracată, astfel că la recoltare va primi un preț de 1,4 lei/kg.

    În ceea ce privește recoltarea, cred că vom intra spre sfârșitul lunii august. Am contractat întreaga suprafață cultivată cu floarea-soarelui la prețul de 1.400 lei/tonă, iar acum am văzut că fluctuațiile înregistrate la cursul valutar au schimbat puțin prețul. Cu toate acestea, cred că vom ieși bine cu această cultură, spre deosebire de grâu, unde am avut o producție de 5.500 kg/ha, dar prețul de vânzare a fost de numai 0,58 lei/kg. La acest preț nu am reușit să-mi acopăr cheltuielile”, și-a exprimat dezamăgirea fermierul ilfovean.

    Fermierul Dimitrie Muscă a renunțat anul acesta la cultura de floarea-soarelui

    Dimitrie Muscă este fără îndoială cel mai cunoscut fermier din Banat. La Curtici, în județul Arad, fermierul lucrează peste 7.000 de hectare de teren arabil, iar producțiile obținute sunt valorificate în cadrul fermelor de vaci de lapte și porci la îngrășat. Pentru că vorbim de o afacere integrată, nimic nu este lăsat la voia întâmplării în ferma de la Curtici. Experiența pe care a acumulat-o în agricultură l-a determinat pe fermierul din județul Arad să renunțe la cultura de floarea-soarelui pentru a cultiva cu precădere rapiță.

    Nu am cultivat floarea-soarelui în acest an. Am renunțat la această cultură pentru că am rapiță și cele două culturi au boli comune, așa că am ales să cultiv doar rapiță. În fiecare an mi-am propus să măresc suprafața cultivată cu rapiță, anul acesta am avut în jur de 600 de hectare, iar pentru anul următor mi-am propus să pun 1.200 de hectare. Nu pot pune și floarea-soarelui și rapiță. Nu pot spune că o cultură este mai rentabilă decât cealaltă, totul depinde de la an la an, sunt mult conjuncturi ce pot trage prețul în jos sau în sus. Am luat această decizie și pentru că, cel puțin la noi în zonă nu se poate întâmpla ca rapița să sufere de secetă, cum se poate întâmpla la floarea-soarelui. Asta pentru că rapița o semeni toamna, până la primăvară își face ciclul și ajunge la maturitate. La rapiță anul acesta am avut o producție medie de 5.000 kg/ha”, a declarat pentru Agrointeligența Dimitrie Muscă.


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!